ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Funds και Servicers, η σκοτεινή λειτουργία τους

Διαδικασίες λειτουργίας των Funds και Servicers που κατέχουν ή διαχειρίζονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ακόμη και την τελευταία ημέρα πριν τη διάλυση της Βουλής, συνέχισε να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο, ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών και πρώην υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Η τελευταία ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, απευθυνόμενος στον Υπουργό Οικονομικών, αφορά στις διαδικασίες λειτουργίας των Funds και Servicers που κατέχουν ή διαχειρίζονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την απαράδεκτη συμπεριφορά τους προς τους Έλληνες πολίτες και το σκοτάδι το οποίο καλύπτει αυτές τις εταιρείες των οποίων ακόμη και ο ακριβής αριθμός τους παραμένει αδιευκρίνιστος (πάνω από 1.400).

Funds και Servicers, η σκοτεινή λειτουργία τους 2

Ο κ. Κουρουμπλής τονίζει ότι «με βάση την ισχύουσα νομοθεσία η ελληνική πολιτεία και η ελληνική κοινωνία δικαιούται να γνωρίζει την επωνυμία και των μετόχων και των μετοχών αυτών των «σκοτεινών» εταιριών.

Funds και Servicers

Μόνο μία εταιρία, η INTRUM, κατά δήλωσή της έχει καταγράψει κέρδη 35 εκατ. ευρώ για το έτος 2021 και 81 εκατ. ευρώ για το έτος 2022 και ζητάει περιέργως από το ελληνικό δημόσιο καταβολή 8 εκατ. ευρώ ΦΠΑ, χωρίς να μας αναφέρει σε πόσους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας έχει προβεί και πόσες ρυθμίσεις έχει κάνει».

Αναφέρει επίσης ότι «αποτελεί επιτακτική ανάγκη για εθνικούς λόγους να γνωρίζουμε σε ποια χέρια περνούν οι ιδιοκτησίες πολιτών σε περιοχές όπως η Κρήτη, το Βόρειο  και Νότιο Αιγαίο» και ότι «διεκδικούμε ως πολίτες να γνωρίζουμε ότι όπως εμείς πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους πρέπει και οι εταιρίες αυτές να κάνουν το ίδιο».

Επισημαίνει παράλληλα την αδιανόητη συμπεριφορά των εταιρειών αυτών απέναντι στους δανειολήπτες οι οποίοι δεν γνωρίζουν τις περισσότερες φορές την παράνομη αγορά του δανείου τους και αδυνατούν να επικοινωνήσουν με το fund και κατά συνέπεια να διαπραγματευτούν.

Ο κ. Κουρουμπλής ρωτά τον Υπουργό Οικονομικών για τον ακριβή αριθμό των Funds και Servicers που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, αν το Υπουργείο γνωρίζει ονομαστικά και τους μετόχους και τις μετοχές των Funds, σε ποια νομοθεσία στηρίζεται το ισχυριζόμενο δικαίωμα των εταιριών αυτών να μην πληρώνουν φόρο μεταβίβασης ακινήτων, από που απορρέει το δικαίωμα μη καταβολής ΕΝΦΙΑ στα αποκτηθέντα ακίνητα από τον υπό σύσταση φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων και τέλος εάν θα υπάρξουν επιτέλους κανόνες στις λειτουργίες όλων αυτών των εταιρειών.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει δεσμευθεί και έχει καταθέσει το πλήρες πρόγραμμα σχετικά με τις θεσμικές παρεμβάσεις που σχεδιάζει να κάνει αμέσως μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ως προς τη ρύθμιση των οφειλών και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button