ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Εγκατάσταση συστήματος σε οικία στο Χαϊδάρι

Η Ελλάδα έχει φτάσει να παράγει πολύ μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ -φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες- όμως η μερίδα του λέοντος προέρχεται από μεγάλες εταιρείες. Δυστυχώς η προώθηση ενεργειακών κοινοτήτων και οικιακών παραγωγών δεν ήταν εξαρχής στις προτεραιότητες του ελληνικού κράτους, αντίθετα με την ευρωπαϊκή τάση (για σύγκριση, σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace, στην Ολλανδία περίπου 1,5 εκατ. νοικοκυριά έχουν ήδη φωτοβολταϊκά στη στέγη τους, δηλαδή περίπου το 40% της συνολικά εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών (!), ενώ η ίδια χώρα έχει θέσει ως στόχο τα 4,5 εκατ. νοικοκυριά ως το 2026).

Η Ελλάδα, λοιπόν, έχει μείνει σημαντικά πίσω και σήμερα καλείται να τρέξει για να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Μία καλή επιδοτούμενη πρόταση για σπίτια ήταν το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη στέγη”, το οποίο λειτουργεί με το σύστημα αυτοπαραγωγής και ενεργειακού συμψηφισμού net metering. Η δυνατότητα υποβολής αίτησης με το πρόγραμμα αυτό έληξε στις 15 Μαΐου 2024 και αναμένεται να αντικατασταθεί με νέο, που θα βασίζεται στο σύστημα net billing.  

Ενώ οι μεγάλες εξειδικευμένες εταιρείες των ΑΠΕ είδαν έγκαιρα ένα ενεργειακό El Dorado στην Ελλάδα, οι δυνάμει οικιακοί παραγωγοί αντιμετωπίζουν στην πλειοψηφία τους με επιφύλαξη την παραγωγή ρεύματος και μόλις μερικές δεκάδες χιλιάδες σπίτια παράγουν την ενέργειά τους. Οι αντιστάσεις είναι φυσιολογικές, διότι ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει πολλά για τα φωτοβολταϊκά και αυτά που διαβάζει συχνά δεν του είναι πάντα κατανοητά. Επιπλέον απαιτείται ένα ποσό μερικών χιλιάδων ευρώ για την επένδυση, το οποίο όμως με τη επιδότηση πέφτει στο μισό και ακόμη περισσότερο.

Η λογική της ένταξης σε πρόγραμμα του τύπου “Φωτοβολταϊκά στη στέγη”, που περιλαμβάνει 25ετή σύμβαση με τον ΔΕΔΔΗΕ, είναι να ξεχρεώσεις την δαπάνη περίπου σε μια 5ετία (ανάλογα με την τιμή του ρεύματος) και να έχεις μηδενικό ή πολύ χαμηλό λογαριασμό για 20 χρόνια. Είναι δηλαδή μία μορφή μικρής επένδυσης, η οποία φυσικά γίνεται πραγματικά συμφέρουσα με την επιδότηση.

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Εγκατάσταση συστήματος σε οικία στο Χαϊδάρι 3

Φωτοβολταϊκά στη στέγη – Χαϊδάρι

Ο μηχανολόγος μηχανικός κ. Νίκος Αγγελόπουλος, με ειδίκευση στην κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών, παρουσιάζει στη σελίδα του έργο σε σπίτι στο Χαϊδάρι, το οποίο παρέδωσε πριν από λίγες μέρες.

Η συγκεκριμένη στέγη έχει νότιο προσανατολισμό με κλίση περίπου 10 μοιρών. Εγκαταστάθηκε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 5.175 kWp με αποθήκευση 10 kWh. Ετήσια παραγωγή ~ 7.500 kWh. Το έργο εντάχθηκε στο επιδοτούμενο πρόγραμμα του pvstegi με ποσοστό επιχορήγησης 70% του συνόλου της επένδυσης (η μπαταρία επιδοτείται κατά 100%).

Διάβασε και αυτό: Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Οι προτάσεις της Greenpeace για την Ελλάδα

φωτοβολταϊκά στη στέγη
Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Εγκατάσταση συστήματος σε οικία στο Χαϊδάρι 6
Φωτοβολταϊκά στη στέγη
Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Εγκατάσταση συστήματος σε οικία στο Χαϊδάρι 8

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Net-metering, τέλος

H έλλειψη ηλεκτρικού χώρου φέρνει ξαφνικό… θάνατο στο «net metering», το οποίο θα αντικατασταθεί με το “net billing”.

Όπως είχε αναφέρει στις αρχές Μαρτίου από το βήμα της Βουλής και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, «το net metering έχει τελειώσει με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Από εδώ και πέρα στρεφόμαστε στο net billing».

Η αλλαγή σκηνικού έχει αναστατώσει την αγορά καθώς το κόστος για την αποπληρωμή των φωτοβολταϊκών συστημάτων για αυτοκατανάλωση ενέργειας θα αυξηθεί σημαντικά, κυρίως για τα μικρά οικιακά φωτοβολταϊκά στη στέγη.

Net-metering VS net-billing

Ο ενεργειακός συμψηφισμός στο net-metering αφορά το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά, ενώ στο net-billing (ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός) μόνο το ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας που ιδιοκαταναλώνεται σε πραγματικό χρόνο.

Στο net-metering, η παραγόμενη ενέργεια που δεν ιδιοκαταναλώνεται σε πραγματικό χρόνο εγχέεται στο δίκτυο όπου “αποθηκεύεται” για διάστημα έως και τριών ετών και συμψηφίζεται στην τιμή του τιμολογίου που έχει συμφωνηθεί με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Μετά την τριετία γίνεται εκκαθάριση και τυχόν πλεόνασμα ενέργειας για τον καταναλωτή δεν αποζημιώνεται.

Αντιθέτως στο net-billing, όπως εξηγεί ο σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) κ. Στέλιος Ψωμάς, όλη η πλεονάζουσα ενέργεια εγχέεται στο δίκτυο και αποζημιώνεται με ρυθμιζόμενη τιμή για συστήματα έως 1 MW, η οποία σήμερα είναι στα 6,5 λεπτά/κιλοβατώρα, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τις τιμές των τιμολογίων που ισχύουν σήμερα. Ειδικότερα, ο κ. Ψωμάς παραθέτει δύο συγκριτικά παραδείγματα, λαμβάνοντας υπόψη τιμή πώλησης της περίσσειας ενέργειας στο net billing στα 6,5 λεπτά/κιλοβατώρα και στο net metering βάσει τις τιμής κιλοβατώρας ενός μέσου «κίτρινου» τιμολογίου Μαρτίου. Έτσι:

– για οικιακό φωτοβολταϊκό 6,6 kW (χωρίς μπαταρία και χωρίς επιδότηση) , ο χρόνος αποπληρωμής της επένδυσης είναι στα 4,2 χρόνια με net metering και στα 6,8 χρόνια με net billing.

-για οικιακό φωτοβολταϊκό 6,6 kW (με μπαταρία και επιδότηση) ο χρόνος αποπληρωμής είναι στα 3,8 χρόνια με net metering και στα 5,8 χρόνια με net billing.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button