ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Φορτισμένη συζήτηση για την “υπόθεση των 9” στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η απόφαση του Εφετείου που ενέκρινε την απόλυση των 9 εργαζόμενων της Υπηρεσίας Καθαριότητας προκάλεσε, όπως αναμενόταν, φορτισμένη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στη συνεδρίαση της 28/2 μπήκε το εν λόγω θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης και αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να μην εκτελεστεί η απόφαση του Εφετείου, όπως και το να συμπαρασταθεί ο Δήμος στο αίτημα των 9 πρώην εργαζόμενων.

Η ψηφοφορία κατέληξε σε αποτέλεσμα 20 υπέρ της πρότασης και 12 κατά. Αξιοσημείωτο είναι ότι με την πλειοψηφία τάχθηκαν τρεις σύμβουλοι εκλεγμένοι με την παράταξη της δημοτικής αρχής. Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Τσατσαμπάς, η Ελένη Μπέλλα και η Μέμη Κοντογιάννη.

Τα βασικά σημεία της επιχειρηματολογίας των δημοτικών παρατάξεων

“Η πρόσληψη των εργαζομένων ήταν εκ του νόμου προσωρινή”

Η διοίκηση του Δήμου υποστήριξε ότι η απόφαση του δικαστηρίου με την οποία απορρίπτεται το αίτημα των 9 εργαζόμενων είναι υποχρεωτικά εκτελεστή από τον Δήμο. Η τυχόν παραβίαση της δικαστικής απόφασης θα αποτελούσε μια παράνομη ενέργεια. Οι 9 εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν κατά της απόφασης και επίσης να ζητήσουν την αναστολή εκτέλεσής της. Σε περίπτωση που το πετύχουν, φυσικά ο Δήμος θα συμμορφωθεί με τη νέα απόφαση της δικαιοσύνης και οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

Επίσης, όπως δεσμεύτηκε ο Δήμαρχος κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ, ακόμη και αν η οριστική απόφαση των δικαστηρίων είναι αρνητική για τους 9 εργαζόμενους, ο Δήμος θα τους θέσει κατά προτεραιότητα σε περίπτωση προκήρυξης συμβάσεων στις οποίες μπορεί να υπάρχει δικαίωμα επιλογής (όπως πχ στις συμβάσεις για τον covid).

Πρόκειται για εργαζομένους οι οποίοι συμμετείχαν όλοι στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού της υπ’ αριθ. 3Κ/2018 Προκήρυξης για τις κατηγορίες ΔΕ και ΥΕ και είχαν προσληφθεί σύμφωνα με τους πίνακες των προσωρινών αποτελεσμάτων του διενεργηθέντος διαγωνισμού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

Ρητά η απόφαση πρόσληψής τους προέβλεπε ότι με τη δημοσίευση των οριστικών πινάκων κατάταξης οι συμβάσεις των ήδη προσληφθέντων που δεν θα περιλαμβάνονται στους οριστικούς πίνακες διοριστέων, λήγουν αυτοδικαίως, χωρίς την καταβολή οποιασδήποτε αποζημίωσης από την αιτία αυτή.

Βάσει αυτού του ιστορικού η πρόσληψη των εργαζομένων ήταν εκ του νόμου προσωρινή, καθώς προβλέφθηκε στα πλαίσια και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού. Με την έκδοση από τον ΑΣΕΠ των οριστικών αποτελεσμάτων της 3Κ/2018 διακήρυξης, στη θέση των συγκεκριμένων εργαζόμενων προσελήφθησαν 9 άλλοι, σύμφωνα με τους τελικούς πίνακες κατάταξης των υποψηφίων.

Μετά την προσφυγή των 9 εργαζόμενων στη δικαιοσύνη και την αρχική (πρωτόδικη) απόφαση ο Δήμος Χαϊδαρίου, σεβόμενος τις θεσμοθετημένες διαδικασίες από την Πολιτεία, οδηγήθηκε στην άσκηση της έφεσης ώστε να υπάρξει μια τελεσίδικη απόφαση της δικαιοσύνης. Όπως προαναφέραμε, είναι αυτονόητο ότι ο Δήμος θα συμμορφωθεί με αυτή την οριστική δικαστική ετυμηγορία.

“Οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο και θα συνεχίσουν να δουλεύουν με το κεφάλι ψηλά”

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Σελέκος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κατήγγειλε τη στάση της δημοτικής αρχής του κ. Ντηνιακού που στέλνει στην ανεργία 9 εργαζόμενους στην καθαριότητα, και συνέχισε: “Παρ ΄όλο που αποδεδειγμένα υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού στην υπηρεσία καθαριότητας όπου οι 9 εργαζόμενοι προσφέρουν κατά γενική ομολογία σημαντικό έργο, παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που με μεγάλη πλειοψηφία στηρίζουν το δίκαιο αίτημα των 9 εργαζομένων, παρά τη θετική απόφαση του Πρωτοδικείου που αποφάσισε ότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και αποφάσισε την πρόσληψή τους, ο Δήμαρχος ενώ είναι υποχρεωμένος να εκτελεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, συνεχίζει να χρησιμοποιεί κάθε μέσο για την απόλυσή τους.

Οι 9 εργαζόμενοι στην καθαριότητα έχουν όλοι τους σοβαρούς οικογενειακούς λόγους που κάνουν αναγκαία την εργασία τους (πολύτεκνες ή μονογονεϊκές οικογένειες, παιδιά ΑΜΕΑ, πολύχρονη ανεργία, μοναδικό εισόδημα στο σπίτι κλπ), εργάζονται εδώ και 4 χρόνια στην υπηρεσία και όλοι συμφωνούν ότι κάνουν τη δουλειά τους με τον καλύτερο τρόπο.

Όμως ο κ. Ντηνιακός, αντί να αξιοποιήσει αυτούς τους εργαζόμενους και να ενισχύσει την καθαριότητα του Δήμου που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, λειτουργεί με αναλγησία χωρίς καμία ανθρωπιά, ευαισθησία ή καλή θέληση. Πίσω από αυτή την αντεργατική – απάνθρωπη συμπεριφορά του κ. Ντηνιακού κρύβεται η επιλογή και η επιθυμία του να δώσει “κομμάτια” της καθαριότητας σε εργολάβους με το αζημίωτο (με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό στην καθαριότητα!!!). Όπως επίσης να έχει εργαζόμενους σε “πολιτική ομηρία” με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Χαϊδαρίου στήριξε από την πρώτη στιγμή το δίκαιο αίτημα των 9 εργαζομένων για το δικαίωμά τους στη δουλειά και θα τους στηρίξει και σε όλες τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν (ασφαλιστικά μέτρα, αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο κλπ). Οι 9 εργαζόμενοι έχουν ήδη και την στήριξη μαζικών φορέων του Δήμου μας (Σύλλογος εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου, Σύλλογος Γυναικών, Ένωση Γονέων Χαϊδαρίου, Σωματείο Συνταξιούχων, Εκπαιδευτικών κλπ) καθώς και του συνόλου των κατοίκων της πόλης μας. Οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο και θα συνεχίσουν να δουλεύουν με το κεφάλι ψηλά.

“Καταγγέλλουμε την υποκριτική στάση”

Ο Αποστόλης Θεοφίλης, επικεφαλής της παράταξης “Χαϊδάρι Ψηλά”, τόνισε: “Καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή  την υποκριτική στάση της διοίκησης του κ. Ντηνιακού που στέλνει ουσιαστικά  στην ανεργία εννέα εργαζομένους της Δ/νσής Καθαριότητας. Στηρίξαμε με την ψήφο  μας, το δίκαιο αίτημα  τους  γιατί αγωνίζονται καθημερινά να κρατήσουν την πόλη, καθαρή και «νοικοκυρεμένη». Με αίσθημα αλληλεγγύης, το ίδιο θα πράξουμε και σήμερα.”

“Παραβλέπουν ότι η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου μας έχει ανάγκη από προσωπικό, για να είναι η πόλη μας καθαρή”

Η Άλκηστη Βίτσα, είπε για λογαριασμό των Πολιτών σε Δράση Χαϊδαρίου: “Είναι μια συζήτηση που γίνεται κατ’ επανάληψη, με βασικό ζητούμενο την αναγνώριση και στήριξη από το Δημοτικό Συμβούλιο και τη Δημοτική Αρχή του δικαιώματος των πολιτών στην εργασία και στην αξιοπρεπή διαβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους και δεν πρόκειται για πράξη συμπόνοιας ή φιλανθρωπίας. Η κοινωνική συνοχή στην πόλη μας επιπλέον δεν επιτυγχάνεται ούτε με τη φτώχεια ούτε με την ανεργία ούτε με αποκλεισμούς λόγω ιδεολογικών προσεγγίσεων.

Πλέον αυτών υπάρχει και η πρωτόδικη απόφαση, στηριζόμενη σε σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία ήταν θετική για την επιστροφή στην εργασία των 9 πρώην εργαζόμενων. Μέχρι σήμερα η Δημοτική Αρχή είναι αντίθετη στην επάνοδο των εργαζόμενων στην εργασία και στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου μας, εξαντλώντας όλη την αυστηρότητα απέναντί τους διαμέσου της απόλυτα ελεγχόμενης Οικονομικής Επιτροπής, από τη Δημοτική Αρχή, με βάση το δικαίωμα που δίνει η στρέβλωση νόμων και το μένος από το Υπουργείο Εσωτερικών κατά της απλής αναλογικής και της πλήρους έκφρασης των θέσεων διαμέσου του συνόλου των Δημοτικών Παρατάξεων της πόλης μας.

Παραβλέποντας ταυτόχρονα ότι η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου μας έχει ανάγκη από προσωπικό, για να είναι η πόλη μας καθαρή, αφού η Δημοτική Αρχή συνεχώς αναζητά τρόπους για να ενισχύει το προσωπικό που βαίνει μειούμενο.Και για το ερώτημα ως προς την κάλυψη των οικονομικών απαιτήσεων που είναι δυσανάλογα χαμηλότερες με το αντικείμενο εργασίας, υπάρχει πλήρης δυνατότητα με την χρηματοδότηση από τα ανταποδοτικά τέλη, τα οποία είναι χρήσιμα γι’ αυτό το λόγο, ιδιαίτερα δε όταν η Δημοτική Αρχή χρησιμοποιεί μεγάλα ποσά για καλύπτει άλλες ανάγκες χωρίς να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεκτίμησε όλες τις πτυχές του αιτήματος των εργαζόμενων στην εργασία και με βάση τη δημοκρατική δυνατότητα που δίνει για μια ακόμα φορά η απλή αναλογική αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία 20 θετικών ψήφων της αντιπολίτευσης και μέρους της συμπολίτευσης έναντι 10 αρνητικών ψήφων της συμπολίτευσης, να συμπαρασταθεί η Διοίκηση του Δήμου αρμοδίως στο αίτημα των 9 πρώην εργαζόμενων.

“Νομική πρωτοβουλία εκ του περισσού”

Ο Γιάννης Θεοτοκάς δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι η παράταξη “Χαϊδάρι Αναγέννηση” υπερψήφισε την πρόταση της αντιπολίτευσης, αν και άλλες φορές σε άλλες περιπτώσεις δεν συμφώνησε με ανάλογα αιτήματα εργαζομένων, καθώς υπήρχε ήδη δικαστική απόφαση υπέρ τους και κρίθηκε η συνέχιση της διαδικασίας στο Εφετείο από τον Δήμο, ως εκ του περισσού.

“Το να παραιτηθούμε της εκτέλεσης της απόφασης του Εφετείου είναι απόλυτα θεμιτό και δικονομικά εφικτό”

Ο Κώστας Ασπρογέρακας, επικεφαλής της Δημοτικής Αγωνιστικής Ενωτικής Κίνησης, τόνισε ότι “Οι 9 εργαζόμενες, στην καθαριότητα του Δήμου μας, με «προσφυγή τους στην Δικαιοσύνη κατάφεραν ν΄ αποδείξουν ότι ικανοποιούν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες» για την καθαριότητα της πόλης, και έτσι το Πρωτόδικο δικαστήριο, δέχτηκε να παραμείνουν και να συνεχίζουν να προσφέρουν την εργασία τους στον Δήμο. Με απόφαση της πλειοψηφίας του Δημ. Συμβουλίου να μην ασκηθεί «Έφεση» κατά της πρωτόδικής απόφασης, την οποία ήταν υποχρεωμένος απόλυτα, να εφαρμόσει ο κραυγαλέα Νεοφιλελεύθερος Δήμαρχος Β. Ντηνιακός, που τόλμησε να «ψελλίσει» σε προηγούμενο Δημ. Συμβούλιο, ότι επικαλούμαστε: «δήθεν νεοφιλελεύθερα παραμυθάκια», που γι΄ αυτόν δεν ισχύουν, παραβιάζοντας την πιο πάω απόφαση, και εκμεταλλευόμενος την δυνατότητα, που του δίνει ο κραυγαλέα απαράδεκτος και αντιδημοκρατικός νόμος, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, προσέφυγε στο Εφετείο το οποίο και ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση.” Ο κ. Ασπρογέρακας απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας μας είπε ότι “το να παραιτηθούμε της εκτέλεσης της απόφασης του Εφετείου είναι απόλυτα θεμιτό και δικονομικά εφικτό, ώστε να συνεχίσουν οι πιο πάνω εργαζόμενες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον χώρο της καθαριότητα του Δήμου, που η στέρηση της είναι καθαρά ολοφάνερη στα μάτια του κάθε δημότη, που δεν θέλει να βλέπει την πραγματικότητα “με τα γυαλιά” του Δημάρχου, που διεκδικεί τον τίτλο του πρωταθλητή ανεπάρκειας συνειδητής, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που γονατίζουν την Πόλη”.


Παρόμοια Άρθρα

Back to top button