Ελευθερία Τοκατλίδη: Ο ΙΦΕΤ διασφαλίζει βιώσιμες λύσεις στο φάρμακο – Πολύτιμες θεραπείες για τους Έλληνες ασθενείς

Σημαντικός αριθμός καινοτόμων ακριβών σκευασμάτων και φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις εισήχθησαν το 2024 στη χώρα μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), εξασφαλίζοντας πολύτιμες θεραπείες για τους Έλληνες ασθενείς.
Τα αποτελέσματα δράσης του ΙΦΕΤ για το 2024 παρουσιάστηκαν με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του (Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου) και αποτελούν τον απολογισμό του πρώτου χρόνου της νέας Διοίκησης του Ινστιτούτου, στο οποία διευθύνουσα σύμβουλος είναι η νομικός κ. Ελευθερία Τοκατλίδη, πρώην αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου.
Σχετικά με την αποστολή του ΙΦΕΤ, η κ. Τοκατλίδη δήλωσε στο Χαϊδάρι Σήμερα: “Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας ιδρύθηκε το 1991 και αποτελεί τη μοναδική θυγατρική Εταιρεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Είμαστε επιφορτισμένοι με δύσκολο έργο: τo ΙΦΕΤ εισάγει στη χώρα φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, μέσω της «τυπικής» διαδικασίας. Συνηθέστερα, πρόκειται για θεραπείες που αφορούν σοβαρές παθήσεις, απειλητικές για τη ζωή και την υγεία. Είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στο έργο και το ρόλο μας, καθώς για αρκετούς συνανθρώπους μας αποτελεί το μοναδικό κανάλι, ώστε να φτάσει το φάρμακο στον ασθενή σε ανάγκη“.

“Αποτελεσματικότητα της στρατηγικής έρευνας αγοράς”
«Τα στοιχεία υπογραμμίζουν την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής έρευνας αγοράς και την ικανότητα του ΙΦΕΤ να διασφαλίζει βιώσιμες και οικονομικά αποδοτικές λύσεις», τόνισε η Ε. Τοκατλίδη, στην εκδήλωση του ΙΦΕΤ. Και πρόσθεσε: «Την προηγούμενη χρονιά δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στο πιο νευραλγικό κομμάτι της εταιρείας, τη Διεύθυνση Έρευνας Αγοράς. Το στελεχώσαμε με προσωπικό, ορίσαμε διαδικασίες, διαχωρίσαμε αρμοδιότητες και επενδύσαμε σε ψηφιακά εργαλεία για το προσωπικό. Δηλαδή κάναμε πράξη το αυτονόητο και πετύχαμε αυτά τα αποτελέσματα».
Πιο συγκεκριμένα, την προηγούμενη χρονιά σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 4.9% στις πωλήσεις τού ΙΦΕΤ, ενώ συνολικά επιτεύχθηκε εξοικονόμηση ύψους 48 εκατ. ευρώ σε 630 κωδικούς φαρμάκων.
Οι συνολικές πωλήσεις, ανήλθαν σε 279 εκατ. ευρώ, έναντι των 266 εκατ. ευρώ το 2023, μια αύξηση που αποδίδεται από την Διοίκηση κυρίως στην εισαγωγή νέων, καινοτόμων φαρμάκων υψηλού κόστους και το διπλασιασμό των νέων ΑΜΚΑ του ΕΟΠΠΥ. Ταυτόχρονα όμως επιτεύχθηκε μείωση κατά 20,3% στη μέση τιμή αγοράς και πτώση μεσοσταθμικά της τιμής πώλησης ανά τεμάχιο από 87 ευρώ σε 69 ευρώ.
Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας της Ελευθερίας Τοκατλίδη:
Για όλους εμάς που στελεχώνουμε τον ΙΦΕΤ είναι μια ημέρα απολογισμού, καθώς τον τελευταίο χρόνο καταφέραμε πολλά και αποδείξαμε ότι μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα! Τα ποιοτικά και ποσοτικά αποτελέσματα αποδεικνύουν με νούμερα και μετρήσιμη πρόοδο την ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία του ΙΦΕΤ τον τελευταίο χρόνο:
- Καταφέραμε να πετύχουμε σημαντική εξοικονόμηση, άνω των 48 εκατ.€ και μείωση του Μ.Ο τιμής/ τμχ πάνω από 20% για περισσότερα από 630 φάρμακα.

- Mειώσαμε το χρόνο αναμονής για τους ασθενείς που περιμένουν να λάβουν τη θεραπεία τους μέσω του ΙΦΕΤ.
- Oι τιμές πώλησης του 2024 σε όλες τις κατηγορίες υποχώρησαν έως και 30%, χάρη στην επιτυχή εφαρμογή των στρατηγικών μείωσης του κόστους προμήθειας από το ΙΦΕΤ, με MOτιμής ανά φάρμακο από 87 ΕΥΡΩ το 2023 σε 69 το 2024 .
- Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τη διαχείριση των ελλείψεων, καθώς μειώσαμε τα ελλειπτικά φάρμακα με μηδενικό απόθεμα από 63 σε μόλις 11.
- Εισαγάγαμε 80 νέα φάρμακα, 67 από τα οποία είναι εγκεκριμένα από FDA ή και ΕΜΑ (κυκλοφορίας 2024) κι αφορούν ατομικές και νοσοκομειακές παραγγελίες. Χωρίς τη συμβολή του ΙΦΕΤ, κάποιοι συνάνθρωποί μας δε θα λάμβαναν θεραπεία, καθώς ακόμη δεν κυκλοφορούν στην αγορά!

ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ.
- Αποκαταστήσαμε τη φερεγγυότητα του ΙΦΕΤ στις αγορές του εξωτερικού
- Δημιουργήσαμε ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ με την εισαγωγή >170 και πλέον προμηθευτών, χωρίς κανέναν αποκλεισμό, με απόλυτους όρους διαφάνειας κι αντικειμενικότητας.
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Δίνουμε το δικό μας αγώνα για την πρόοδο εργασιών και την ανάπτυξη και χρήση ψηφιακών εργαλείων (ΑΙ), που στοχεύουν στην αναβάθμιση, μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού, της λειτουργικότητας κι αποδοτικότητας του Ινστιτούτου. Τη χρονιά που πέρασε προχωρήσαμε στα εξής:
1.Σην ολοκλήρωση της ψηφιακή διασύνδεσης ΙΦΕΤ -ΕΟΦ, για τις έκτακτές εντολές, γεγονός που θα μειώσει το χρόνο αναμονής για τους ασθενείς κι θα ενισχύσει τη διαφάνεια κατά τα διαφορετικά βήματα της διαδικασίας έρευνας αγοράς.
2.Στην ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας της Εταιρείας με την ανάπτυξη ενός σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος BI, που παρέχει real time δεδομένα και διευκολύνει σημαντικά το έργο της Δ/νσης Οικονομικών .
3.Τέθηκε σε λειτουργία η πιλοτική εφαρμογή του δυναμικού συστήματος αγορών, μιας ψηφιακής πλατφόρμας, που αξιοποιεί εργαλεία AI με στόχο την επιλογή της πλέον συμφέρουσας τιμής και των καλύτερων όρων παράδοσης (τιμή, χρόνο παράδοσης ημερομηνίας λήξης ).
4. Στα μέσα Μαρτίου προγραμματίζεται να “βγει στον αέρα” ο διεθνής διαγωνισμός για την κοινή πλατφόρμα διαλειτουργικής επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για τα φάρμακα κυρίως του ΕΟΠΠΥ, μέσω της οποίας ο ασθενής θα μπορεί να παρακολουθεί ο ίδιος την εξέλιξη της πορείας και τον χρόνο παραλαβής της θεραπείας του (*εκτίμηση ορίζοντα έναρξης λειτουργίας: 2026)
5. Το ΙΦΕΤ ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις των διεθνών ρυθμιστικών Αρχών, προχωρά άμεσα τις διαδικασίες για την εφαρμογή της σειριοποίησης (serialization).
Κι όλα αυτά ενισχύοντας το έργο και το ρόλο του ΙΦΕΤ, καθώς οραματιζόμαστε την ενδυνάμωση της ερευνητικής δραστηριότητας του Ινστιτούτου και την αναπτυξιακή του πορεία και σε αυτό θέλουμε την αρωγή της Πολιτείας και του Υπουργείου Υγείας.

Στόχοι για την νέα χρονιά (2025)
Δεν εφησυχάζουμε. Η επιτυχημένη πορεία και τα αποτελέσματα που πετύχαμε, μας ωθούν να οραματιζόμαστε ακόμη περισσότερα. Πιο συγκεκριμένα:
- Προχωρούμε στη διενέργεια ετήσιων προβλέψεων (forecasting) παραγγελιών, για το σύνολο των φαρμάκων που διακινούνται μέσω ΙΦΕΤ (νέων και υφιστάμενων), ώστε να μειωθούν τυχόν καθυστερήσεις και να διασφαλιστεί ομαλή ροή εφοδιασμού.
Δίνουμε έμφαση στην αναπτυξιακή δυναμική και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να παίξει το ΙΦΕΤ στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου για τη χώρα. Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, στοχεύουμε:
- Στον εκσυγχρονισμό της Διεύθυνσης Παραγωγής.
- Στην ενίσχυση με νέες δράσεις και αντικείμενο του ρόλου και του έργου της Δ/νσης Έρευνας και Τεχνολογίας
- Στον εκσυγχρονισμός της μονάδας Ακτινοβόλησης.
- Στον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποθήκης με 3PL logistics υπηρεσίες .
Είμαι υπερήφανη και χαρούμενη για όλα όσα καταφέραμε ως νέο Διοικητικό Συμβούλιο μαζί με τα στελέχη του ΙΦΕΤ, με σκληρή δουλειά, στοχοθεσία, καλή συνεργασία και εμπιστοσύνη… όλοι εμείς που διοικούμε κι εργαζόμαστε για το ΙΦΕΤ, στοχεύουμε ακόμη ψηλότερα, έχοντας πάντα ως ύψιστη προτεραιότητα να μη μείνει ούτε ένας ασθενής χωρίς πρόσβαση σε καινοτόμες κι υφιστάμενες θεραπείες , διασφαλίζοντας, ωστόσο τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας. Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί, με απόλυτο σεβασμό στον κάθε φορολογούμενο πολίτη και τον κάθε ασθενή στην Ελλάδα.

Προσωπικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Υγείας κο Άδωνι Γεωργιάδη, για την αμέριστη στήριξη στο έργο μας, καθώς έχει αποδείξει ότι δίνει με επιτυχία τις μάχες για την προστασία της δημόσιας υγείας και την πρόσβασης των ασθενών στην ενδεδειγμένη θεραπεία τους.
Σας ευχαριστώ κι εύχομαι να έχουμε μια καλή, δημιουργική και παραγωγική χρονιά, με δύναμη κι ΥΓΕΙΑ!”.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο τ. Υπουργός Υγείας κος Θάνος Πλεύρης, ο Γενικός Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας Άρης Αγγελής, ο Ειδικός Σύμβουλος σε θέματα Φαρμακευτικής Πολιτικής του Υπουργού Υγείας Μπάμπης Καραθάνος, ο Πρόεδρος του ΕΟΦ,Ευάγγελος Μανωλόπουλος και ο Β’ Αντιπρόεδρος Σπύρος Σαπουνάς, η Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Νάντια Γκογκοζώτου, η Πρόεδρος της ΕΑΑΦΑΧ Φλώρα Μπακοπούλου, η Πρόεδρος της ΕΚΑΠΤΥ, Ρίτα Μωραϊτάκη-Πικρού, ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΚΠΥ Κώστας Γαλανάκης, το ΔΣ του ΙΦΕΤ, το σύνολο των εκπροσώπων Θεσμικών Φορέων της Φαρμακοβιομηχανίας (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, ΣΑΦΕΕ), Επιστημονικών ενώσεων (ΕΛΕΜΑ), της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος και της Ένωσης Σπάνιων Ασθενών Ελλάδος, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι του Σωματείου εργαζομένων, φίλοι και συνεργάτες του ΙΦΕΤ.