ΚΟΣΜΟΣ

Facebook: “Τα τεράστια κέρδη πάνω από τους ανθρώπους. Δεν λογοδοτούν σε κανέναν”

Η Φράνσις Χάουγκεν, πρώην product manager στην ομάδα αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης της Facebοok, χαρακτήρισε χτες Τρίτη, 5/10, ενώπιον υποεπιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας, τους πρώην εργοδότες της ως «μία από τις σοβαρότερες απειλές για τις ΗΠΑ που χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης». Μάλιστα άφησε υπόνοιες για το κατά πόσον ήταν τυχαίο ή όχι το μεγάλο crash της Δευτέρας 4/10.

Συγκεκριμένα, η Χάουγκεν είπε ότι «είδαμε το πώς το Facebook τέθηκε εκτός διαδικτύου. Δεν ξέρω γιατί συνέβη αυτό, γνωρίζω όμως ότι για 5 ώρες, το Facebook δεν χρησιμοποιήθηκε για να οξύνει το διχασμό, να αποσταθεροποιήσει δημοκρατίες, να κάνει νεαρά κορίτσια και γυναίκες να νιώθουν άσχημα για το κορμί τους». Πράγματι η Facebook βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες κρίσεις αξιοπιστίας την επομένη μίας πρωτοφανούς βλάβης, σχεδόν 7 ωρών που έθεσε τις πλατφόρμες της εκτός λειτουργίας.

Στην ακρόαση της Χάουγκεν στο Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον ήταν σαφές ότι γύρω της υπήρχαν μόνο ευήκοα ώτα. Κι αυτό διότι σε μια πολύ σπάνια στιγμή ομόνοιας ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, η επικρατούσα άποψη μεταξύ όλων των γερουσιαστών ήταν ότι το Facebook «το έχει παρακάνει και πρέπει να συμμορφωθεί πάραυτα».

Το πρώην στέλεχος του Facebook ζήτησε διαφάνεια στην λειτουργία του κολοσσού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την αποτελεσματικότερη ρυθμιστική πλαισίωση της λειτουργίας τους

Η 37χρονη μηχανικός Πληροφορικής, που αποχώρησε τον Μάιο από την Facebοok, έδωσε στην δημοσιότητα μεγάλο όγκο στοιχείων που ενισχύουν τις επικρίσεις που δέχονται τα δύο μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Facebook και Instagram, και οι υπηρεσίες μηνυμάτων WhatsApp και Messenger που χρησιμοποιούνται από 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Σημειώνεται πως η κατάθεση της Φράνσις Χάουγκεν στην επιτροπή Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας είναι αφιερωμένη στις συνέπειες που έχει το Facebook και το Instagram στους νεαρούς χρήστες.

Σύμφωνα με αποσπάσματα της κατάθεσής της, η Φράνσις Χάουγκεν ζήτησε από τους γερουσιαστές να θέσουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για την λειτουργία του Facebook, πράγμα που πολλοί ανάμεσά τους δεσμεύονται συχνά να κάνουν.

«Το βασικό είναι ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τις καταστροφικές επιλογές της Facebοok καλύτερα από την Facebοok, διότι μόνο η Facebook μπορεί να δει κάτω από την κουκούλα» , γράφει στο κείμενο της κατάθεσής της.

«Ενα κρίσιμο σημείο εκκίνησης για την θέσπιση αποτελεσματικού ρυθμιστικού πλαισίου είναι η διαφάνεια». «Σε αυτήν την βάση μπορούμε θα θεσπίσουμε εύλογους κανόνες και στάνταρντ για να αντιμετωπίσουμε τις ζημίες των καταναλωτών, το παράνομο περιεχόμενο, την προστασία δεδομένων, τις πρακτικές κατά του ανταγωνισμού, τα αλγοριθμικά συστήματα και ακόμη περισσότερα», αναφέρεται στο κείμενο της κατάθεσης της Φράνσις Χάουγκεν η οποία καταγγέλλει ότι ο κολοσσός κρατά τους αλγορίθμους και τις επιχειρήσεις του μυστικές.

Η Χάουγκεν θα πει στους αμερικανούς γερουσιαστές ότι τα στελέχη της Facebook συστηματικά επιλέγουν τα κέρδη έναντι της ασφάλειας.

«Η ηγεσία της εταιρείας γνωρίζει τρόπους για να κάνει το Facebook και το Instagram ασφαλέστερα και δεν θα κάνουν τις αναγκαίες αλλαγές διότι έχουν θέσει τα τεράστια κέρδη τους πάνω από τους ανθρώπους. Δεν λογοδοτούν σε κανέναν», θα καταγγείλει ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας.

“Η ασφάλεια των παιδιών μας”

«Οταν διαπιστώσαμε ότι οι καπνοπαραγωγοί απέκρυπταν τις βλάβες που προκαλούσαν, η κυβέρνηση ανέλαβε δράση. Οταν καταλάβαμε ότι τα αυτοκίνητα ήταν πιο ασφαλή με τις ζώνες ασφαλείας, η κυβέρνηση ανέλαβε δράση. Σας παρακαλώ να κάνετε το ίδιο για την Facebook», αναμένεται να πει στους γερουσιαστές.

«Η Facebook έχει γίνει μία εταιρεία 1.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων παράγοντας κέρδη εις βάρος της δικής μας ασφάλειας, καθώς και της ασφάλειας των παιδιών μας…Ανέλαβα την πρωτοβουλία διότι συνειδητοποίησα μία τρομακτική αλήθεια:

Σχεδόν κανείς εκτός της Facebook δεν γνωρίζει τι γίνεται στο εσωτερικό της Facebook. Η διεύθυνση της εταιρείας αποκρύπτει ζωτικές πληροφορίες από το κοινό, από την αμερικανική κυβέρνηση, από τους μετόχους και από τις κυβερνήσεις ολόκληρου του κόσμου».

Η Φράνσις Χάουγκεν είναι η πηγή των στοιχείων που στήριξαν την έρευνα που δημοσίευσε η Wall Street Journal στα μέσα του Σεπτεμβρίου για το Instagram και τις επιπτώσεις του στην ψυχική υγεία των εφήβων, ενώ την Κυριακή σε συνέντευξή της στο CBS κατηγόρησε ευθέως την Facebook ότι επιλέγει «το κέρδος έναντι της ασφάλειας» και της κοινωνικής ευθύνης.

Η έρευνα έδειξε ότι η εταιρεία συνέβαλε στην αύξηση της online πόλωσης όταν έκανε αλλαγές στον αλγόριθμο περιεχομένου, δεν έλαβε μέτρα για να περιορίσει την εντιεμβολιαστική ρητορική, γνώριζε ότι το Instagram βλάπτει την ψυχική υγεία των κοριτσιών και δεν έλαβε επαρκή μέτρα για την πρόληψη της χρήσης του FB από ανθρώπους που σχεδιάζουν βίαιες ενέργειες.

“Δεν ξέρει τι λέει”

Εκ μέρους του Facebook, αμέσως μετά από τη λήξη της συνεδρίασης στο Καπιτώλιο, εκδόθηκε ανακοίνωση η οποία απαξιώνει τους ισχυρισμούς της Χάουγκεν. Με το βασικό επιχείρημα ότι εκείνη, για όσο διάστημα εργάστηκε στο Facebook, τα ζητήματα προστασίας ανηλίκων στα social media ήταν εκτός των αρμοδιοτήτων της. Άρα, εμμέσως πλην σαφώς, η ηγεσία του Facebook διατείνεται ότι η Χάουγκεν απλώς δεν ξέρει τι λέει.

Παρόλ’ αυτά, όπως κάνει σχεδόν παγίως, το Facebook δηλώνει πρόθυμο να συνεργαστεί με τα αρμόδια θεσμικά όργανα του αμερικανικού κράτους, προκειμένου να υπάρξει εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, με τις αναγκαίες προσαρμογές στα σύγχρονα δεδομένα για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button