ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Έξι τα σεισμόπληκτα σχολεία στο Χαϊδάρι – Κοινή δράση Σελέκου και Ντηνιακού

Ολοκληρώθηκε ο πρωτοβάθμιος έλεγχος των σχολείων του Χαϊδαρίου, μετά τον σεισμό της 19ης Ιουλίου. Τα κλιμάκια μηχανικών των Κτηριακών Υποδομών (ΚΤΥΠ, πρώην ΟΣΚ) , που έκαναν τις αυτοψίες, χαρακτήρισαν έξι σχολεία ως «κίτρινα». Δηλαδή δεν μπορούν να δεχτούν μαθητές και δασκάλους πριν επισκευαστούν!

Η δημοτική αρχή επιφυλάχθηκε να μας αναφέρει ονομαστικά ποια είναι τα σχολεία αυτά, για να μην φοβηθούν χωρίς λόγο οι γονείς, όπως μας είπαν. Επίσης προτίμησαν να μην αναφερθούν σε συγκεκριμένα κτηριακά προβλήματα. Νομίζουμε πως αυτό είναι μια “τραβηγμένη” επιλογή, αφού σε λίγες μέρες αναπόφευκτα θα διαπιστωθεί ποια ακριβώς είναι αυτά τα σχολεία.

Να διευκρινίσουμε πως ο βαθμός επικινδυνότητας αποδίδεται στο σύνολο του κάθε σχολικού κτηρίου και όχι σε ένα μέρος του (λ.χ σε μια συγκεκριμένη σχολική αίθουσα).

Όπως είναι φυσικό, 10 μόλις μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία και 20 πριν αρχίσουν τα μαθήματα, ο χρόνος πιέζει αφόρητα.

Θα πιέσουν από κοινού Σελέκος-Ντηνιακός

Για το λόγο αυτό το πρωί της Τρίτης 20 Αυγούστου υπήρξε συνάντηση του νυν δημάρχου Μιχάλη Σελέκου με τον διάδοχό του Βαγγέλη Ντηνιακό, σε μια μοναδική εκδήλωση κοινής δράσης. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.

Οι δύο άνδρες αποφάσισαν από κοινού να επισπεύσουν τις διαδικασίες, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για τα έξι σχολεία που χρήζουν επισκευής. Με επείγοντα έγγραφα αιτήματα θα ζητήσουν χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και από τις Κτηριακές Υποδομές, προκειμένου με ταχύτατες διαδικασίες να προκηρυχτούν τα έργα, για να μην υπάρξει καμία δυσκολία στη φετινή εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Θα προλάβουν; Αμφίβολο. Ο διευθυντής ενός από τα πληγέντα σχολεία, κ. Στέλιος Μπάλος του 6ου Γυμνασίου, μας είπε στις αρχές του Αυγούστου ότι ευελπιστεί όλα να γίνουν εγκαίρως, αλλά, αν χρειαστεί, θα περιμένουν και λίγες μέρες. Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι μετά τον σεισμό του 1999 το κτήριο του 1ου Δημοτικού έμεινε κλειστό για 6 μήνες και για το διάστημα αυτό λειτούργησε συστεγαζομενο με το 6ο Γυμνάσιο σε διπλή βάρδια. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί κάτι ανάλογο σε κανένα σχολείο φέτος.

Όπως έχουμε ήδη γράψει, η διοίκηση του Δήμου έχει ζητήσει να κηρυχθεί το Χαϊδάρι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να διευκολύνουν οι διαδικασίες συνδρομής από το κράτος, πλην όμως η έκκληση έπεσε στο κενό.

Οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι στα σχολεία αναμένεται να πραγματοποιηθούν από τις Κτηριακές Υποδομές, τις αμέσως επόμενες μέρες.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button