ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Επιτέλους! Η ΕΥΔΑΠ “βάζει στο αυλάκι” το νερό της Ψυττάλειας για ποτίσματα στο παραλιακό μέτωπο

“Η ΕΥΔΑΠ δίνει καθαρό νερό μέχρι… και στη θάλασσα”, δήλωσε πριν από λίγους μήνες από την Ψυττάλεια ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χάρης Σαχίνης. Να όμως που, επιτέλους ήρθε η ώρα να διαθέσει το υπερπολύτιμο προϊόν του Βιολογικού Καθαρισμού και για ποτίσματα στο Λεκανοπέδιο.

Η καλή είδηση μάς έρχεται από τον Δήμο Περάματος, που ανακοίνωσε ότι η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αποδέχτηκε το αίτημά του για αξιοποίηση και χρήση του καθαρού νερού που προκύπτει από τον βιολογικό καθαρισμό της Ψυττάλειας, στους χώρους πρασίνου και ειδικότερα του πάρκου στον Αρμό και του όρους Αιγάλεω. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, σύντομα θα κατασκευαστεί ο αγωγός που θα επιστρέφει το νερό από το εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού, στο Πέραμα.

Σε συνάντηση που πραγματοποίησε ο δήμαρχος Γιάννης Λαγουδάκος με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, έλαβε τη διαβεβαίωση πως το 1 εκατ. κυβικά καθαρού νερού που βγάζει ο βιολογικός καθαρισμός της Ψυττάλειας θα επιστρέψουν στους δήμους της περιοχής.

ΕΥΔΑΠ. Χαϊδάρι Σήμερα Καταπράσινο δάσος σε Αιγάλεω – Ποικίλο; Κι όμως ΝΑΙ, μπορεί να γίνει! 4
Εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων Ψυττάλειας. Εδώ “παράγονται” καθημερινά από την ΕΥΔΑΠ εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού, τα οποία, αντί να αξιοποιούνται, όπως σε όλο τον κόσμο, σε ποτίσματα και άλλες χρήσεις, ρίχνονται στη θάλασσα!

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Χάρης Σαχίνης, τόνισε: «Τις τελευταίες ημέρες και τα τελευταία χρόνια που έχουμε σημαντική λειψυδρία γενικότερα στην Ελλάδα και ειδικότερα στις πηγές και στους ταμιευτήρες που προμηθεύουν νερό την Αθήνα, έχουμε σκεφτεί διάφορες εναλλακτικές λύσεις για το πως θα προστατεύσουμε τον πολύτιμο αυτό πόρο. Μία από αυτές τις λύσεις είναι να χρησιμοποιήσουμε το νερό της Ψυττάλειας για βιομηχανική και αρδευτική χρήση.

Οπότε χαίρομαι πάρα πολύ που ήρθε ο δήμαρχος εδώ και ζήτησε πως θα μπορέσουμε να δουλέψουμε μαζί για να υπάρχει αυτό το πλάνο ώστε να μπορέσουμε και το πάρκο αλλά και το όρος που είναι από πίσω να δώσουμε το νερό για τις διάφορες χρήσεις που μπορεί να βοηθήσουν το δήμο να ξεπεράσει διάφορα θέματα που έχει».

Επιτέλους! Η ΕΥΔΑΠ "βάζει στο αυλάκι" το νερό της Ψυττάλειας για ποτίσματα στο παραλιακό μέτωπο 4

Παράλληλα διευκρίνισε πως η αξιοποίηση του καθαρού νερού θα γίνει «μέσα από ένα master plan το οποίο τώρα εκπονούμε το οποίο θα δώσει λύσεις για βιομηχανικό νερό με ανακύκλωση του νερού της Ψυττάλειας από το Πέραμα μέχρι την άλλη άκρη του κόλπου της Σαλαμίνας και από την άλλη πλευρά θέλουμε να δούμε την δυνατότητα να δώσουμε και νερό για άρδευση σε όλο το παραλιακό μέτωπο».

Ας σημειωθεί ότι η ποσότητα του ενός εκαταμμυρίου κυβικών μέτρων την ημέρα ισοδυναμεί με ένα ποτάμι νερό, που όχι μόνο μπορεί να συντηρήσει και να βοηθήσει στην ανάπτυξη πρασίνου στο Λεκανοπέδιο και τους γύρω ορεινούς όγκους, αλλά και να συντελέσει σε τεράστια εξοικονόμηση νερού.

“Περιβαλλοντικά ορθή πρακτική”

Το “Χαϊδάρι Σήμερα” το 2021 απευθύνθηκε στην διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, στο πλαίσιο έρευνας για τη χρήση νερού για δενδροφυτεύσεις στο Όρος Αιγάλεω και το Ποικίλο Όρος. Η εταιρεία παραδέχτηκε ότι η επαναχρησιμοποίηση του νερού της Ψυτάλλειας για άρδευση περιαστικού πρασίνου είναι μία περιβαλλοντικά ορθή πρακτική. Από την άλλη όμως επισημαίνει:

“Χρειάζεται σε βάθος μελέτη και αναζήτηση βέλτιστων λύσεων. Η μεταφορά του νερού από την Ψυτάλλεια, για παράδειγμα στο Όρος Αιγάλεω, που βρίσκεται σε μεγάλη υψομετρική διαφορά, είναι ενεργοβόρα και επομένως περιβαλλοντικά αμφισβητήσιμη ως προς το θετικό περιβαλλοντικό αντίκρισμα που μπορεί να έχει για την περιοχή”. Για να μην επωμιστεί μόνη το κόστος, η ΕΥΔΑΠ μάς τονίζει ότι σημαντική είναι και η συμβολή της Περιφέρειας Αττικής στη μελέτη των εναλλακτικών που έχουν προταθεί.

Πάντως η ΕΥΔΑΠ, έστω και μετά από 20 και πλέον χρόνια λειτουργίας του γιγάντιου εργοστάσιου επεξεργασίας λυμάτων της Ψυττάλειας, δηλώνει ρητά στην απάντηση που μάς έδωσε πως μελετά το ενδεχόμενο το νερό αυτό να χρησιμοποιηθεί. Συγκεκριμένα στον καθαρισμό της κοίτης του Κηφισού, στο παραλιακό μέτωπο του Φαλήρου και στη Σαλαμίνα για δενδροφύτευση και πότισμα περιαστικού πρασίνου και αλλού, όπου δεν υπάρχουν υψομετρικές διαφορές. Έστω κι έτσι, ο δρόμος ανοίγει.

Όπως σημειώνει η ΕΥΔΑΠ, απαντώντας στο “Χαϊδάρι Σήμερα”, στα νέα ΚΕΛ της Ανατολικής Αττικής, που πλέον δεν χωροθετούνται σε χαμηλό υψόμετρο (όπως το ΚΕΛ Ψυττάλειας) έχει προβλεφθεί πλήρης και απεριόριστη αξιοποίηση του επεξεργασμένου νερού που προκύπτει από την επεξεργασία αστικών λυμάτων με στόχο την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής όχλησης και την αποδοτικότερη εκμετάλλευση του “γκρίζου νερού”.

Χαϊδάρι Σήμερα Καταπράσινο δάσος σε Αιγάλεω – Ποικίλο; Κι όμως ΝΑΙ, μπορεί να γίνει! 5
Από δενδροφύτευση στο Σχιστό. Η μόνιμη παροχή νερού μπορεί να ανεβάσει θεαματικά την επιτυχία τέτοιων δράσεων και να εξασφαλίσει το γρήγορο μεγάλωμα των φυτών.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ:
Τι βλακεία! Πετάμε κάθε μέρα στη θάλασσα ένα υπερπολύτιμο ποτάμι νερό, αντί να πρασινίσουμε το Λεκανοπέδιο

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x