ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Εθελοντισμός και Χαϊδάρι – Εκπαίδευση και οργάνωση, στο πλευρό του Δήμου

Καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαίνει σχεδόν μόνιμος συναγερμός για πυρκαγιές. Φέτος είχαμε την επώδυνη εμπειρία ήδη από τον Μάιο με την τεράστια καταστροφή στα Γεράνεια. Σε όλο τον κόσμο τέτοιου είδους πιεστικές ανάγκες, που αφορούν βέβαια όχι μόνο τις φωτιές αλλά μια ποικιλία απειλών, καλύπτονται και από τον εθελοντισμό, ο οποίος έρχεται να συμπληρώσει τις δυνάμεις του κράτους και των δήμων, όπου αυτό χρειάζεται. Στο πλαίσιο αυτό πολύτιμες είναι πρωτοβουλίες εκπαίδευσης εθελοντών, σαν αυτή που οργανώθηκε χτες 10/6 από τον ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ και τον Βοτανικό Κήπο Διομήδους. Επίσης, συζητήσαμε για τη συνδρομή των εθελοντών στην πόλη μας με το Γραφείο Πολιτικής προστασίας του Δήμου Χαϊδαρίου.

Εκπαίδευση εθελοντών

Ενημερωτική εκδήλωση για την προστασία από τις Δασικές Πυρκαγιές πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ και  Βοτανικού Κήπου Διομήδους. Η εκδήλωση έγινε στην  Αίθουσα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Βοτανικού Κήπου με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, λόγω των μέτρων που ισχύουν. Την παρουσίαση έκαναν στελέχη του Κήπου, πιστοποιημένα ως εθελοντές πυροσβέστες από το Πυροσβεστικό Σώμα.

“Ελπίζουμε στην συμμετοχή περισσότερων ενδιαφερόμενων στο μέλλον και  εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν”, δήλωσαν οι διοργανωτές. Την εκδήλωση παρακολούθησε η κ. Χαρά Καφαντάρη Βουλευτής Β’ Περιφέρειας Αθηνών και σε αυτήν παρευρέθηκαν η πρόεδρος του ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ κ. Σοφία Δημητρίου και αριθμός ενδιαφερομένων – εθελοντών.

Εκπαίδευση και οργάνωση, για δουλειά στο πλευρό του Δήμου

Συμμετέχουν πολίτες εθελοντές στη προστασία των δασικών εκτάσεων που περιβάλλουν το Χαϊδάρι; Ποιες είναι οι συγκεκριμένες ανάγκες του Δήμου μας; Ζητώντας απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά επικοινωνήσαμε με το Γραφείο πολιτικής Προστασίας του Δήμου και πιο συγκεκριμένα με τον κ. Γιώργο Μπουσκάκη.

Μας ενημέρωσε ότι το φετινό καλοκαίρι βοηθάει το έργο της πυρασφάλειας η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Αττικής (ΛΕΦΕΡΤ), η οποία κάθε Σαββατοκύριακο κάνει περιπολίες στο Ποικίλο. Συνεργάζεται με τον 10ο Πυροσβεστικό Σταθμό, που έχει ευθύνη τμήματος του Δήμου μας, και τα μέλη της είναι πιστοποιημένα στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, πυργαγιών κτλ. από την πολιτική Προστασία και έχουν έγκριση δράσης από την Περιφέρεια Αττικής. “Ο έγκαιρος εντοπισμός μιας εστίας και η ταχεία επέμβαση έχει τεράστια σημασία, στην αρχή μπορείς και με έναν κουβά να σβήσεις μια φωτιά”, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μπρουσκάκης.

Ρωτήσαμε ακόμη αν χρειάζεται ο Δήμος και επιπλέον προσφορά εθελοντικής δουλειάς στον τομέα αυτό και μας είπε ότι πάντα η βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη στο έργο του. “Ακόμη και για εργασία μέσα στο δάσος για απομάκρυνση χόρτων και ξερών κλαδιών;”, τον ρωτήσαμε. “Ναι, και εκεί, τι να πρωτοκάνει ο Δήμος με τον κόσμο που έχει…”, μας απάντησε.

Ιδού, λοιπόν, ένα πεδίο όπου μπορούν να οργανωθούν και να δουλέψουν συμπολίτες που έχουν διάθεση προσφοράς στα κοινά. Η ενημερωτική ημερίδα του ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ και του Διομήδειου είναι σημαντική. Πρωτοβουλίες από κάποιους φορείς (πχ περιβαλλοντικοί και αθλητικοί σύλλογοι κ.ά.) ώστε να οργανωθούν ομάδες εκπαιδευμένων εθελοντών, διαθέσιμων για περιπολίες αλλά και επέμβαση κατά τις κρίσμες στιγμές, θα είναι πολύτιμες.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ: Μπαρουταποθήκη το Δάσος γύρω από τη Μονή Δαφνίου

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button