ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μπαρουταποθήκη το Δάσος γύρω από τη Μονή Δαφνίου

Η τεράστια φυσική καταστροφή στα Γεράνεια Όρη χτύπησε πολύ νωρίς φέτος το καμπανάκι του κινδύνου, ωστόσο δεν κινητοποίησε μέχρι αυτή την ώρα τα αντανακλαστικά για την προστασία του πεύμονα της κοιλάδας του Δαφνιού, που περιβάλλει το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο του Λεκανοπεδίου, τη Μονή Δαφνίου, αλλά και γειτνινάζει με το μοναδικό στολίδι που ονομάζεται Διομήδειος Κήπος. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο περιαστικό δάσος της πόλης μας είναι εκρηκτική, όπως δείχενι το φωτορεπορτάζ μας.

Σήμερα η περιοχή αυτή μοιάζει με μπαρουταποθήκη, γεμάτη καύσιμη ύλη που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί. Αρμόδια υπουργεία, Περιφέρεια, Δήμος, Δασαρχείο κοιτούν ο ένας το άλλο, ενώ ο χρόνος δουλεύει σε βάρος μας, με το καλοκαίρι να μπαίνει απειλητικό. Δεν θέλουμε να ζήσουμε στο Χαϊδάρι σκηνές αντίστοιχες με αυτές που καταγράφηκαν πέρυσι στις Μυκήνες, με το μαύρο γύρω από το Μοναστήρι.

Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε την 1η Μαΐου, αλλά η σύσκεψη Πυρασφάλειας του Δήμου Χαϊδαρίου θα γίνει τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, αν και είναι ο “επισπεύδων” της πολιτικής προστασίας στην περιοχή. Οι εργασίες προληπτικού καθαρισμού του περιαστικού δάσους είναι ανύπαρκτες και υπάρχει μεγάλη ποσότητα από σπασμένα δέντρα, τόσο από παλαιότερα όσο και σαν αποτέλεσμα της κακοκαιρίας “Μήδεια”. Το αποτέλεσμα είναι να σωρεύονται στο δάσος τόνοι κλαδιών και πευκοβελόνων, υλικό που προσομοιάζει με μπαρούτι αφημένο χύμα στο δάσος. Ακόμη, οι δασικοί δρόμοι είναι ασυντήρητοι.

Παρά, λοιπόν, την δύσκολη έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου και τα διαθέσιμα έκτακτα ποσά προς τους Ο.Τ.Α. για έργα καθαρισμών που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, ο Δήμος, που θα έπρεπε να έχει πάρει την πρωτοβουλία και να κινητοποιήσει τον μηχανισμό πρόληψης, παρουσιάζει υστέρηση. Στο τέλος Μαΐου τα υπ. Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, θορυβημένα από τα 70.000 καμένα στρέμματα στη Δυτική Αττική, επανήλθαν με επιστολές προς τους Δήμους που εφιστούν την προσοχή τους στην αντιπυρική ετοιμότητα με συγκεκριμένες ενέργειες (βλέπε στο τέλος).

Στον δρόμο για το Σχιστό μπορεί να δει κάποιος να συνυπάρχουν δίπλα δίπλα η ετοιμότητα με την απρονοησία. Οι χώροι εντός του Διομήδειου Κήπου έχουν αποψιλωθεί επιμελώς -προφανώς με ενέργειες του Διομήδειου- αλλά εκτός η κατάσταση είναι απολύτως επικίνδυνη με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεσος κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς. Για την επικίνδυνη κατάσταση στο ψηλό δάσος που περιβάλλει την Μονή Δαφνίου, τα είπαμε πιο πριν. Από τα χείλη των υπευθύνων εύκολα βγαίνει η φράση “θα τα φτιάξουμε”, αλλά οι φοβερές φωτιές του Μαΐου δείχνουν ότι έχουθμε ήδη αργήσει πολύ.

Μπαρουταποθήκη το Δάσος γύρω από τη Μονή Δαφνίου 13
Σην κατεύθυνση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού υπάρχουν μέτρα που έχουν υιοθετήσει άλλοι Δήμοι. Στο Χαϊδάρι, με το μεγάλο περιαστικό δάσος, το θεωρούμε πολύ χρήσιμο. 

Είναι προνόμιο για την πόλη μας η ύπαρξη σημαντικών περιαστικών δασών αλλά πρέπει να ληφθεί η ανάλογη μέριμνα για μέτρα προστασίας. Πέραν της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας τους επισκέπτες, περιπατητές οι οποίοι διατρέχουν κίνδυνο αν βρίσκονται μεμονωμένοι και σε απομακρυσμένα σημεία.

Θα στηρίξουμε τις ελπίδες μας στην κατάσβεση και θα τα περιμένουμε όλα από τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα; Η πυρκαγιά αντιμετωπίζεται σωστά πριν ξεσπάσει, όπως δείχνει η ελληνική και διεθνής εμπειρία. Ας διδαχτούμε μια φορά.

Μπαρουταποθήκη το Δάσος γύρω από τη Μονή Δαφνίου 15
Πέρδικα στο Ποικίλο, Ηλίας Φώλιας. Έχουμε καθήκον να προστατέψουμε τη φύση. Το προνόμιο να ζούμε σε μια τέτοια περιοχή έχει και μεγάλες υποχρρεώσεις.

Οι εσπευσμένες επιστολές της κυβέρνησης προς Δήμους και Περιφέρειες:

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button