ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Έρευνα για την αφόρητη δυσοσμία σε φρεάτια της Καραϊκάκη – Στα ίχνη του “ενόχου”

Το πρόβλημα της δυσοσμίας ταλαιπωρεί χρόνια κατοίκους, καταστηματάρχες και περαστικούς σε σημεία του πιο κεντρικού δρόμου της πόλης. Την περίοδο αυτή γίνεται προσπάθεια να βρεθεί η αιτία των οσμών με τη χρήση ειδικού οχήματος εξειδικευμένης εταιρείας.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, το ίδιο πρόβλημα απασχολεί κατά καιρούς και άλλες περιοχές της πόλης και σε κάποιες χρειάστηκε αλλαγή του αποχετευτικού δικτύου, όπως στις οδούς Κύπρου και Ακροπόλεως στο δυτικό Δάσος.

Όσον αφορά την κ Καραϊσκάκη, η δυσοσμία εντοπίζεται στις διασταυρώσεις με τη Χίου και τη Σάμου. Την Τετάρτη 3 Αυγούστου έγινε επέμβαση σε φρεάτια ομβρίων στα προαναφερθέντα σημεία, προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία τον δυσοσμιών με αφορμή παράπονα δημοτών και παρόδιων καταστηματαρχών. Το δίκτυο ομβρίων αποτελεί ένα ανοιχτό δίκτυο (σε αντίθεση με το δίκτυο ακαθάρτων το οποίο είναι κλειστό), με αποτέλεσμα όταν δημιουργείται μία αιτία πρόκλησης δυσοσμίας, όπως ένα ψόφιο ζώο, λιμνάζοντα λύματα κλπ, να διαχέεται μέσα στο δίκτυο των αγωγών και να αναδύεται μέσα από τα ανοιχτά φρεάτια.

Έπειτα από συνεννόηση της Τεχνικής Υπηρεσίας με την ανάδοχο εταιρεία, κλήθηκε να συνδράμει στην έρευνα ειδικό όχημα, το οποίο έχει τη δυνατότητα αναρρόφησης φερτών υλικών, κλαδιών, άμμου κλπ. μέσα από φρεάτια και μέσα από τον αγωγό της οδού Καραϊσκάκη, σε σημεία όπου ο καθαρισμός καθίσταται δυσχερής.

Έρευνα για την αφόρητη δυσοσμία σε φρεάτια της Καραϊκάκη - Στα ίχνη του "ενόχου" 1

Με τη συνδρομή του ειδικού οχήματος, δόθηκε η δυνατότητα να καθαριστούν τμήματα του αγωγού και συγκεκριμένα φρεάτια, στα οποία δημιουργούνται προβλήματα με δυσοσμίες, έτσι ώστε να διαπιστωθούν οι γενεσιουργές αιτίες του προβλήματος.

Εργαζόμενοι της αναδόχου εταιρείας, διερεύνησαν και βιντεοσκόπησαν τμήματα του αγωγού ομβρίων της οδού Καραϊσκάκη, στον οποίον δεν διαπιστώθηκαν ιδιαίτερες ζημιές ή στάσιμα νερά. Διαπιστώθηκαν όμως προβλήματα στο δίκτυο ακαθάρτων, το οποίο λόγω παλαιότητας και λόγω φθορών, παρουσιάζει διαρροές προς το έδαφος και προς το δίκτυο ομβρίων με αποτέλεσμα να αναδύονται οσμές μέσα από τα φρεάτια ομβρίων. Αυτό δικαιολογεί τις πολύ βαριές οσμές βόθρου, τις οποίες κάποιοι περίοικοι αποδίδουν σε παράνομες συνδέσεις ακαθάρτων με τον αγωγό των ομβρίων.

Το φαινόμενο παρατηρείται ειδικότερα σε σημεία στα οποία οι αγωγοί ακαθάρτων βρίσκονται σε μεγάλη εγγύτητα και στο ίδιο περίπου βάθος με τους αγωγούς ομβρίων με αποτέλεσμα τα διαρρέοντα λύματα να εισέρχονται στο δίκτυο ομβρίων.

Έρευνα για την αφόρητη δυσοσμία σε φρεάτια της Καραϊκάκη - Στα ίχνη του "ενόχου" 3

Η διαπίστωση των σημείων στα οποία συμβαίνει το φαινόμενο, είναι δύσκολη καθώς δεν υπάρχει οπτική επαφή και η πρόσβαση στα υπόγεια δίκτυα περιορισμένη. Παρόλα αυτά μετά από προσπάθειες, εντοπίστηκε σημείο στο οποίο υπάρχει διαρροή λυμάτων. Μετά από αυτό δρομολογούνται ενέργειες από την Τεχνική Υπηρεσία προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά και να εκλείψει σε ένα σημαντικό βαθμό η δυσοσμία του δικτύου.

Παράλληλα έχει ζητηθεί και η συνδρομή της ΕΥΔΑΠ, η οποία είναι αρμόδια για τη συντήρηση του δικτύου και διαθέτει ειδικό εξοπλισμό, οχήματα βαρέως τύπου και εξοπλισμό βιντεοσκόπησης, προκειμένου να προσδιοριστεί το μέγεθος της ζημιάς και να συνεχιστεί η προσπάθεια εντοπισμού και άλλων προβληματικών σημείων του δικτύου.

Όπως μας λένε από την Τεχνική Υπηρεσία, παρόλη την έλλειψη οικονομικών πόρων, ιδίων μέσων και ειδικού εξοπλισμού, η Τεχνική Υπηρεσία συνεχίζει την προσπάθεια εντοπισμού και αποκατάστασης των φθορών που εμφανίζονται κατά καιρούς, στο απαρχαιωμένο τις περισσότερες φορές, δίκτυο αποχέτευσης, προκειμένου να επιλυθούν όσο το δυνατό περισσότερα προβλήματα. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν αποκατασταθεί προβλήματα, όμως συνεχώς δημιουργούνται νέα καθώς το δίκτυο έχει κατασκευασθεί κυρίως τις δεκαετίες του ‘70 και του ’80 με αποτέλεσμα να απαιτείται διαρκής συντήρηση και επισκευή.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button