ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Κωδικός “Ξεβρόμισμα” – Έργα για τη δυσωδία βόθρου σε γειτονιές της πόλης

Κωδικός "Ξεβρόμισμα" - Έργα για τη δυσωδία βόθρου σε γειτονιές της πόλης 1

Ο Δήμος υπόσχεται να σβήσει από τον αέρα του δυτικού Δάσους τη δυσωδία των αποχετεύσεων. Το φρικτό πρόβλημα της αφόρητης μυρωδιάς βόθρου, που αιωρείται μονίμως στην ατμόσφαιρα και καταταλαιπωρεί τις γειτονιές γύρω από τις οδούς Κυπρίων Αγωνιστών και Αρεοπόλεως θα πάψει, διότι θα γίνει ανακατασκευή του δικτύου αποχέτευσης λυμάτων και συνδέσεων στην περιοχή αυτή.

Εδώ και αρκετά χρόνια τα παράπονα των κατοίκων είναι εντονότατα και τις προηγούμενες μέρες αγανακτισμένοι συνδημότες μας έστειλαν εξώδικο στον Δήμο. Οι παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο  για τις μυρωδιές βόθρου, ατομικές και συλλογικές, είναι αμέτρητες από διάφορες γειτονιές της πόλης. Σύμφωνα με μαρτυρίες δημοτών, σε κάποια από τις παλιές επισκέψεις τους στην Τεχνική Υπηρεσία στέλεχός της τούς προέτρεψε το εξής αμίμητο: “καλύψτε τα φρεάτια με νάιλον για να μη βρομάνε”! Η απραξία της δημοτικής αρχής Μαραβέλια, επί των ημερών της οποίας εντάθηκε η δυσωδία, ήταν παροιμιώδης.

Όμως τους τελευταίους μήνες η αντιμετώπιση του προβλήματος έγινε πιο αποφασιστική. Συνεργείο της ΕΥΔΑΠ επισκέφθηκε το δυτικό Δάσος και με χρήση ρομποτικής κάμερας βιντεοσκόπησε τους αγωγούς και πιστοποίησε το πρόβλημα, καθώς και ότι η βρόμα δεν οφείλεται σε παράνομη ρίψη βόθρων στους αγωγούς ομβρίων, όπως λεγόταν στη γειτονιά.

Ουσιαστικά δηλαδή, το υπάρχουν δίκτυο, που έχει ηλικία 30 ετών, έχει καταστραφεί, ενώ πιθανολογείται και αρχική κακή κατασκευή. Ο αγωγός αποχέτευσης έχει ρωγμές, τα λύματα διαχέονται γύρω από αυτόν και σταδιακά, όσο “νοτίζει” το χώμα ανεβαίνουν πιο πάνω στον αγωγό ομβρίων, από τα φρεάτια των οποίων διαχέεται η μυρωδιά προς τα έξω. Όσο το πρόβλημα με τους ξεχαρβαλωμένους αγωγούς εντείνεται τόσο κορυφώνεται η αντίδραση των δημοτών, που δεν μπορούν να ζήσουν στα ίδια τους τα σπίτια.

Ειδικοί επιστήμονες, που ρωτήσαμε, πιστεύουν ότι οι εκτεταμένες βλάβες των αγωγών αποχέτευσης οφείλονται όχι μόνο στην ηλικία τους ή σε κακοτεχνίες κατά την κατασκευή τους (στα μέσα της δεκαετίας του 1980), αλλά και στην υπερφόρτωσή τους. Συγκεκριμένα, είχαν προδιαγραφές για μικρότερο πληθυσμό, δεν προβλέφθηκε στον σχεδιασμό του δικτύου ο σημερινός αριθμός κατοίκων του Δάσους και του Άνω Δάσους και δημιουργούνται τοπικές υπερφορτώσεις του δικτύου, οι οποίες προκαλούν βλάβες.

Ο προϋπολογισμός του έργου στην Κυπρίων Αγωνιστών αγγίζει τις 100.000 ευρώ.

Η εξέλιξη είναι καλή, λοιπόν, για την γειτονιά πέριξ της Κυπρίων Αγωνιστών – Αρεοπόλεως, στο Δάσος. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις υπόλοιπες περιοχές της πόλης, που έχουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, όπως Χίου – Αγ. Στρατοπέδου – Στρ. Καραϊσκάκη, Κορυτσάς, Πλουτάρχου. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό χρειάζονται ακόμη 400.000 ευρώ. Ερώτημα αποτελεί το κατά πόσο πρέπει να συμμετέχει στο κόστος ανακατασκευής του δικτύου αποχέτευσης και η ΕΥΔΑΠ, αφού εισπράττει από τους λογαριασμούς νερού ένα γενναίο τέλος αποχέτευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

– Ανυπόφορες οσμές βόθρου στην πόλη: πρόβλημα υγείας και ποιότητας ζωής

– “ΟΔΟΣ ΒΡΟΜΕΡΗ”. Δυσωδία βόθρου πνίγει την ποιότητα ζωής εκατοντάδων οικογενειών γύρω από την οδό Χίου

– Υγειονομική βόμβα στην καρδιά του Δάσους. Η αφόρητη οσμή των φρεατίων κάνει αβίωτη μια μεγάλη γειτονιά

– Περί ΕΥΔΑΠ, “τσιμπημένων” λογαριασμών και… αποχετεύσεων

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button