γράφει ο Σταύρος Γεωργουλόπουλος
Ο Σ. Γεωργουλόπουλος είναι απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας. Κατά την υπηρεσία του η κύρια ενασχόλησή του ήταν η διαφρόντιση και εκπαίδευση των μικρών μας τετράποδων φίλων. Θα μας μιλήσει, λοιπόν, για… σκυλιά!
Όλα τα σκυλιά, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και ράτσας, κάποια στιγμή μπορεί να εκδηλώσουν κάποιες μορφές επιθετικότητας είτε προσωρινές είτε αυτές να γίνουν μόνιμες και να διαστρεβλώσουν την συμπεριφορά τους. Συχνά τα αφεντικά τους θα αναρωτηθούν τον λόγο αυτής της αλλαγής, καθώς δεν υπήρχαν τέτοια σημάδια στην συμπεριφορά του σκύλου τους.
Κάποιες μορφές εκδήλωσης επιθετικότητας μπορεί να είναι όταν ο σκύλος μας γρυλίζει και δείχνει τα δόντια του, το γαύγισμα του είναι βαρύ και απειλητικό και προέρχεται από τον λάρυγγα, μένει ακίνητος και σηκώνει τις τρίχες του σώματος του χαμηλώνοντας ταυτόχρονα τα αυτιά του και το μέρος του κεφαλιού του, το βλέμμα του είναι σταθερό και οι κόρες του ματιού του διαστέλλονται.
Θα πρέπει να διαχωρίζουμε την επιθετικότητα ενός σκύλου από την τάση εκδηλώσεις ενστίκτων. Δεν έχουν αυτά τα δυο άμεση σχέση μεταξύ τους, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια. Αλλά τα ένστικτα μπορούν να δημιουργήσουν τις τάσεις ενός σκύλου στο να εκδηλώσει επιθετικότητα.
Για παράδειγμα όλα τα σκυλιά έχουν την τάση του κυνηγιού, αυτό είναι ένα ένστικτο καταδίωξης που το έχουν τα σκυλιά ανεπτυγμένο από τους προγόνους τους. Θα είναι λάθος να πούμε ότι ο σκύλος μας είναι επικίνδυνος επειδή κυνηγάει μια γάτα που τρέχει η έναν άνθρωπο που κάνει ποδήλατο.
Η πιο σημαντική αιτία που προκαλεί επιθετικότητα στους σκύλους είναι ο φόβος. Μια μεγάλη λύση είναι η κοινωνικοποίηση η οποία πρέπει να ξεκινήσει όταν το σκυλί μας είναι μικρό και αποκτήσει εικόνες που δεν θα του προκαλούν αύριο φόβο. Θα αποκτήσει εμπειρίες από άλλους σκύλους και από ανθρώπους που θα τον πλησιάζουν για να παίξουν χωρίς να μπαίνουν σε αντιπαράθεση μαζί του. Αν όμως δεν εφαρμόσουμε την κοινωνικοποίηση του σκύλου μας και μάλιστα υπάρχει μορφή βίας είτε από εμάς είτε από κάποιον άλλον άνθρωπο είτε ακόμα και κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης του είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά.
Δεν είναι λίγες οι φορές, σε ακραίες μορφές επιθετικότητας, που οι ιδιοκτήτες είναι ανήμποροι να την αντιμετωπίσουν, οδηγούν το σκύλο τους σε ευθανασία.
Θα πρέπει ωστόσο να πούμε πως η επιθετικότητα στους σκύλους δεν είναι κάτι αφύσικο. Το σοβαρό πρόβλημα είναι ότι είναι αρκετά δύσκολο και επικίνδυνο να ζούμε με έναν επιθετικό σκύλο. Γι’ αυτό το λόγο η πρόληψη είναι πάρα πολύ σημαντική. Στην περίπτωση που ο σκύλος σας είναι ήδη επιθετικός, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με έναν εκπαιδευτή σκύλων. Με τις οδηγίες του αλλά και την εν μέρη εκπαίδευση του θα βελτιώσετε την εικόνα του σκύλου σας. Τα προβλήματα ίσως να μην λυθούν εξολοκλήρου, αλλά τουλάχιστον θα έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, που με την πάροδο του χρόνου θα ελλείψει η αρνητική αυτή συμπεριφορά.
Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση χρειαστείτε και με μεγάλη χαρά θα απαντήσω σε απορίες που μπορεί να έχετε. Το e-mail μου είναι [email protected]