ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση Σελέκου κατά του “Χαϊδάρι Σήμερα”. Απάντηση της εφημερίδας μας

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας μας “Λεφτά υπάρχουν, μελέτες έργων για να ξεβαλτώσει το Χαϊδάρι δεν έχουμε!”, αναφέρθηκε ο δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο της 4ης Μαΐου.

Πολλές φορές τα άρθρα μας έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης, ακόμα και αντιπαράθεσης, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτή τη φορά όμως ο Μιχάλης Σελέκος δεν μπόρεσε να κρύψει τον εκνευρισμό του και ξεπέρασε τα όρια του καλόπιστου διαλόγου, γιατί γράψαμε ότι ο Δήμος δεν έχει έτοιμες μελέτες ώστε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του ΑΣΔΑ για υποβολή ώριμων προτάσεων στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, του ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020.

Αφορμή για την τοποθέτηση του δημάρχου στάθηκε το πρόσφατο ρεπορτάζ μας (ολόκληρο στο τέλος) από την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΟΧΕ), όπου κλήθηκε ο Δήμος μας να υποβάλει προτάσεις διεκδίκησης για χρηματοδότηση έργων και κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών.

Στο κείμενό του το «Χαϊδάρι Σήμερα» παρατήρησε πως, παρότι  το πρόγραμμα είναι γνωστό εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια, ολοκληρωμένες μελέτες δεν υπάρχουν. Ο δήμαρχος ισχυρίστηκε πως αυτό που αντιλήφθηκε η εφημερίδα μας είναι ότι δήθεν θα χαθούν τα έργα και χαρακτήρισε το δημοσίευμα μας “ρυπαρό”.

Παραθέτουμε απομαγνητοφωνημένη την τοποθέτηση του δημάρχου για το επίμαχο δημοσίευμα.

“Βρομιές!”

«Έχουμε και δημοσιεύματα, το έλεγα πριν στο δημοσιογράφο της εφημερίδας «Χαϊδάρι Σήμερα», ότι από τη συζήτηση της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου αυτό που βγήκε σαν τίτλος είναι ότι σαν Δήμος δεν έχουμε τις μελέτες, δεν θα πάρουμε έργα και θα τα πάρουν άλλοι Δήμοι. Όταν εδώ διαβεβαιώναμε εγώ, ο γενικός διευθυντής του ΑΣΔΑ Μόσχος Διαμαντόπουλος και η προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Γιώτα Παναγιωτάκου, πως υπάρχει συμφωνία των Δήμων του ΑΣΔΑ και πως ο καθένας θα πάρει τα έργα που του αναλογούν ανάλογα με τον πληθυσμό του και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να χάσουμε ούτε ένα έργο. Πρέπει να βγαίνουμε πίσω από τέτοιες βρομιές και τέτοια δημοσιεύματα κάθε φορά;

Αλλά όχι όταν λέμε πως κάνουμε πραγματικά το καθετί για να βγει η δουλειά, να λένε κάποιοι πως θα χαθεί. Ποιος είπε; Εδώ είπαμε ότι υπάρχουν έτοιμες μελέτες. Το ΣΟΑΠ δεν έχει καμία σχέση με την ΟΧΕ. Η ΟΧΕ προσδιόριζε και την εκλεξιμότητα. Μπορούσες πριν από δύο χρόνια να κάνεις μελέτη για κάτι που δεν ήξερες, αν θα σου κάτσει και τι θα σου κάτσει; Δηλαδή πρέπει να απαντάμε κάθε φορά και να μην κάνουμε τίποτε άλλο. Εγώ και  η διοίκηση του Δήμου δηλαδή, να καθόμαστε να απαντάμε σε κάθε δημοσίευμα που γράφει ότι του κατέβει του καθενός. Και όχι μόνο για αυτό το θέμα, αλλά και για άλλα θέματα».  

Απάντηση της εφημερίδας

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι δεν έχει διάθεση να αναφέρεται σε “βρομερά” δημοσιεύματα, ωστόσο μάς αφιέρωσε μια απάντηση. Έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, καλοδεχούμενη. Αν το περιεχόμενό της ήταν ότι υπάρχουν μελέτες και τις παρουσίαζε στο Δ.Σ. για να μας “κατατροπώσει”, δεν θα μπορούσαμε παρά να παραδεχτούμε ότι κάναμε λάθος στο δημοσίευμά μας.

Όμως τέτοιες μελέτες δεν επέδειξε, οπότε… προς τι τόση οργή και τέτοιου επιπέδου χαρακτηρισμοί; Επίσης αλλού μιλάει για έτοιμες μελέτες και αλλού για προμελέτες. Τι να πιστέψουμε;

Το ότι γράφουμε εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν ο ίδιος καθίσει στην “καρέκλα”, για ανυπαρξία αξιόπιστων μελετών και σοβαρών έργων στην πόλη μας δεν πτόησε τον κ. Σελέκο στην επίθεσή του. Στο επίμαχο ρεπορτάζ γράψαμε χαρακτηριστικά: “Για να είμαστε αντικειμενικοί, δεν είναι πρόβλημα μόνο της σημερινής δημοτικής αρχής, αλλά το ίδιο συνέβαινε στο Χαϊδάρι πάντα, αν και η πρόοδος της πόλης εξαρτάται στενά από αυτή τη διοικητική (αν)επάρκεια.”

Ας το κάνουμε “πιο λιανά” με ένα παράδειγμα: Την Κυριακή το πρωί ο δήμαρχος παραβρέθηκε στη συνάντηση των “Μαμάδων στο δρόμο”, που διαμαρτύρονταν για ανύπαρκτα πεζοδρόμια. Πολύ σωστά περιέγραψε τις ευθύνες των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου για το απερίγραπτο χάλι στην κυκλοφορία των πεζών. Έμεινε όμως εκεί. Δεν είπε, για παράδειγμα, στις μητέρες “Έχω έτοιμη μελέτη για την οδό Συντ. Γιαννούλη, την οδό Κολοκοτρώνη, την οδό Δαβάκη κοκ και ψάχνω χρηματοδότηση για να κάνω το ζωτικής σημασίας έργο. Πού θα πάει, αγαπητές μαμάδες, θα το καταφέρω.”

Από καταγγελίες, λοιπόν, χορτάσαμε. Τις κάνουμε και μόνοι μας, άλλωστε, οι πολίτες. Δεν χρειαζόμαστε αρωγή από τους κατέχοντες την -κάθε- εξουσία.

Από την άλλη, το “Χαϊδάρι Σήμερα” ήταν αυτό που επαίνεσε δημόσια τη δημοτική αρχή για την πρωτοβουλία να συντάξει μελέτες για τα αντιπλημμυρικά, έστω αυτές, και να τις υποβάλλει στην Περιφέρεια, παίρνοντας άμεσα τα τόσο σημαντικά για την πόλη έργα. Πού είναι η “βρομιά μας”, λοιπόν;

Σχετικά με τον κίνδυνο να χαθούν κονδύλια, αν δεν προλάβει ο Δήμος μας να καταθέσει τις σχετικές μελέτες, είναι ευπρόσδεκτη η διαβεβαίωσή του περί του αντιθέτου. Σε κάθε περίπτωση, θα πρόκειται για το πρώτο κοινοτικό πρόγραμμα που θα δώσει λεφτά χωρίς μελέτες!

Καταληκτικά: Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε τους χαρακτηρισμούς του, κατεβαίνοντας στο επίπεδο του λόγου του κ. Σελέκου, που μάλλον θεωρεί τον εαυτό του “μετρ της επιλεγμένης όξυνσης”. Ο αναγνώστης μας γνωρίζει ότι οι χαρακτηρισμοί σπάνια περιλαμβάνονται στα κείμενά μας. Εμείς θα είμαστε εδώ για να ερευνούμε και να κρίνουμε βάσει γεγονότων. Όχι σαν αλάθητοι, αλλά περιμένοντας πάντα δημιουργικό αντίλογο, που προάγει το δημόσιο συμφέρον.

Μενέλαος Χρόνης

 Για να διαπιστώσει ο αναγνώστης πόσο “βρομερό”, δηλαδή κακόπιστο – προκατειλημμένο – τοξικό – συκοφαντικό, ήταν το επίμαχο δημοσίευμα,  το παραθέτουμε αυτούσιο:  

Η δυστοκία στην παραγωγή μελετών για έργα στην πόλη, ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί διαχρονικά το Χαϊδάρι, έρχεται και πάλι στην επιφάνεια, λόγω της αδυναμίας να ανταποκριθεί ο Δήμος στο κάλεσμα του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) να καταθέσει “ώριμες” προτάσεις για ένταξη σε μεγάλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 70.000.000 ευρώ για έργα στη δυτική Αθήνα. 

Το πρόβλημα φάνηκε ξεκάθαρα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου ο γενικός διευθυντής του ΑΣΔΑ, κ. Μόσχος Διαμαντόπουλος, παρουσίασε τη δυνατότητα υλοποίησης έργων για ολόκληρη τη Δυτική Αθήνα. Ο Δήμος μας, όπως και όλοι οι Δήμοι της περιοχής, κλήθηκε να υποβάλει προτάσεις διεκδίκησης για χρηματοδότηση έργων και κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών. Η υλοποίηση των προτάσεων θα γίνει στο πλαίσιο του ΠΕΠ «ΑΤΤΙΚΗ» 2014-2020. Οι ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις  Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης), είναι ένα συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο. 

Όμως, παρά το ότι το πρόγραμμα είναι γνωστό εδώ και 2 τουλάχιστον χρόνια, ολοκληρωμένες μελέτες δεν υπάρχουν. Για να γίνει κατανοητή η σημασία τους, αρκεί να λάβουμε υπόψη ότι μόλις, πολύ πρόσφατα, ο Δήμος Χαϊδαρίου κατέθεσε μελέτες για δύο αντιπλημμυρικά (δυτικό Δάσος, Αφαία) αυτές εντάχθηκαν αμέσως στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής. Ομοίως, η ανακίνηση του θέματος του Οδικού Κόμβου Σκαραμαγκά από την εφημερίδα μας, που έφερε στην επιφάνεια την μελέτη του Γραφείου Ι. Δραγουμάνοβιτς, είχε το ίδιο άμεσο αποτέλεσμα. Για να είμαστε αντικειμενικοί, δεν είναι πρόβλημα μόνο της σημερινής δημοτικής αρχής, αλλά το ίδιο συνέβαινε στο Χαϊδάρι πάντα, αν και η πρόοδος της πόλης εξαρτάται στενά από αυτή τη διοικητική (αν)επάρκεια. Ενδεικτικά, αν το Περιστέρι προόδευσε αλματωδώς τα τελευταία χρόνια, οφείλεται κατά πολύ στην δυνατότητα εκπόνησης πολλών και καλών μελετών, καθώς -όσο κι αν ακούγεται αστείο- χρήματα υπάρχουν στα “σεντούκια” της Περιφέρειας!  

Η σημερινή δημοτική αρχή, ξεπερνώντας τον εαυτό της, δοκίμασε και την οδό των ιδιωτικών μελετών (πρόκειται για τα δύο αντιπλημμυρικά που προαναφέραμε). Ίσως δεν αισθάνεται άνετα να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο και προτιμάει να περιμένει μόνιμους διορισμούς στην Τεχνική Υπηρεσία. 

Όπως θα δείτε πιο κάτω, είναι διάχυτη η αμηχανία μιας δημοτικής αρχής ελεγχόμενης από το ΚΚΕ να πολιτεύεται στο δεδομένο διοικητικό – οικονομικό μοντέλο της χώρας. Και όμως, όποτε έκανε βήματα πέρα από τους ιδεολογικούς της δισταγμούς, πέτυχε να προωθήσει σημαντικά έργα που στάθηκαν ανίκανοι να προχωρήσουν οι φιλελεύθεροι προκάτοχοί της! (Επικαλούμαστε και πάλι την πρόοδο των αντιπλημμυρικών, που “βάλτωναν” επί δεκαετίες.) 

Επιχειρηματικότητα, καινοτομία, ανάπτυξη

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε το Δ.Σ. ο κ. Διαμαντόπουλος, τα έργα που θα γίνουν στην πόλη μας αφορούν αποκλειστικά τις περιοχές κάτω από την οδό Στρατάρχη Καραϊσκάκη και αυτή στα όρια με το Περιστέρι, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως υποβαθμισμένες και πυκνοκατοικημένες. Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών, η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει μέσω του προγράμματος να βοηθηθεί η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και η ανάπτυξη, που αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξη ενός έργου, άλλως η πρόταση απορρίπτεται. 

Σελέκος: “Δεν έχουμε προσωπικό” 

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση συζητήθηκε το συνολικό πρότζεκτ και όχι συγκεκριμένες προτάσεις για έργα, οι οποίες ελπίζεται να κατατεθούν προς το τέλος του έτους. Για να ξεκινήσουν όμως, θα πρέπει να υπάρχουν μελέτες. Ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος υποστήριξε πως για τα έργα που θα προτείνει η δημοτική αρχή υπάρχουν προμελέτες. 

Όμως το «μεγάλο αγκάθι» είναι πότε θα γίνουν οι αντίστοιχες μελέτες. Θα τις εμπιστευτούν στους υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, για την οποία για πολλοστή φορά δήλωσε ο δήμαρχος πως είναι υποστελεχωμένη, ή θα ανατεθούν σε ιδιωτικά μελετητικά γραφεία; Γιατί όχι και τα δύο;

Ο κίνδυνος είναι ότι, αν δεν προλάβει ο Δήμος μας να καταθέσει τις σχετικές μελέτες, τα χρηματικά «μερίδια» που αντιστοιχούν στο Χαϊδάρι, θα καταλήξουν σε άλλους Δήμους της δυτικής Αθήνας, που θα τις έχουν έτοιμες! 

Από την άλλη ο κ. Σελέκος θέλοντας να δώσει άλλη μια νότα αισιοδοξίας, ανέφερε πως θα επιδιώξει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Τεχνική Υπηρεσία. Διαβεβαίωσε πάντως πως το υπάρχον προσωπικό θα καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Παράλληλα, τόσο η πλειοψηφία όσο και οι παρατάξεις της μειοψηφίας «ποντάρουν» στη χρονική καθυστέρηση της υλοποίησης του ΠΕΠ, κουβαλώντας εμπειρία από το προηγούμενο ΕΣΠΑ. Αισιοδοξούν πως κάτι τέτοιο θα δώσει τη δυνατότητα “να ωριμάσουν” έργα και για το Χαϊδάρι. 

Διαφωνούμε πολιτικά… αλλά θα τα πάρουμε 

Πάντως η δημοτική αρχή δεν φαίνεται να πιστεύει στη λογική των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, αλλά μάλλον τα θεωρεί σαν αναγκαίο κακό. Χαρακτηριστικά, στην εισήγησή της τόνισε ότι αξιοποιεί οποιαδήποτε δυνατότητα προώθησης προγραμμάτων, αλλά το σκεπτικό της είναι πως αυτά τα λεφτά προέρχονται από τη φοροληστεία και την εκμετάλλευση του ελληνικού λαού και των λαών της Ευρώπης. 

Στη συνέχεια της εισήγησης αναφέρει: «Οι βασικοί πολιτικοί σχεδιασμοί της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων είναι στην υπηρεσία της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Οι κατευθύνσεις, τα μέτρα και οι όροι υλοποίησης του ΕΣΠΑ συμβάλλουν στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, στην ισχυροποίηση των μονοπωλιακών ομίλων. Έτσι εξηγείται γιατί σήμερα είναι “μη επιλέξιμα” βασικά έργα όπως ύδρευση, αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων, αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία και άλλα πολλά». 

Τρέχατε κύριοι… 

Από την άλλη, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο σύνολό τους βλέπουν το πρόγραμμα θετικά. Το χαρακτήρισε ως ένα τεράστιο εργαλείο, αφού στη Δυτική Αθήνα θα δοθούν ποσά που ξεπερνούν τα 70.000.000 ευρώ! Παράλληλα πρότειναν στον Δήμο να προσλάβει Τεχνικό Σύμβουλο. Παρατήρησαν μάλιστα πως οι μελέτες θα έπρεπε να είχαν δοθεί εγκαίρως σε μελετητικά γραφεία στα 2 ½ χρόνια της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής, τη στιγμή που γνώριζαν πως θα έφτανε η ώρα της ένταξης αυτών των έργων μέσω του ΣΟΑΠ (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης) της Δυτικής Αθήνας, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε ο ΑΣΔΑ επί προεδρίας Ανδρέα Μποζίκα.   

Βασίλης Καρατζαφέρης: “Μπορούμε και με ΣΔΙΤ”

Σε επικοινωνία που είχε με το “Χαϊδάρι Σήμερα” ο Πολιτικός Μηχανικός και δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Καρατζαφέρης σχολίασε πως τα έργα που επιδιώκει να προτείνει ο Δήμος δεν είναι ώριμα. Άρα δεν θα είναι επιλέξιμα στο σύνολο τους και χρειάζονται βελτίωση. Επειδή όμως δεν κρίνονται τώρα, δεν θεωρεί πως η σημερινή διοίκηση έχει κάνει κάποιο λάθος. Απλά θα πρέπει να τρέξει στην ωρίμανσή τους και “να αγαπήσει το πρόγραμμα”. «Φυσικά πολλά μπορούν να γίνουν μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη  Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), κάτι που η δημοτική αρχή δεν το δέχεται», κατέληξε.

Η πρόταση για τη συμμετοχή του Δήμου μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα πέρασε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button