ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Επικίνδυνη “πυριτιδαποθήκη” δίπλα στο Νοσοκομείο Αττικόν

Μάλλον αθεράπευτα αισιόδοξοι πρέπει να είναι εκεί στο Δημαρχείο και ο νους τους δεν πάει στο κακό. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι μεγάλες ποσότητες ξερών κλαδιών μένουν ριγμένες μέσα σε δασική έκταση, εντός αστκού ιστού και ενώ η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει με έναν γερό καύσωνα; Κάποιος άλλος θα μπορούσε να δει στις φωτογραφίες το ιδανικό προσάναμμα για μια σοβαρή καταστροφή.

Πρόκειται για τα κλαδέματα μηνών, από πάρκα και ιδιωτικούς κήπους, που, όπως φαίνεται, τα φορτηγά του Δήμου ξεφόρτωναν μετά τη συλλογή τους δίπλα στο Αττικό Νοσοκομείο και το γηπεδάκι του ποδοσφαίρου. Από παρόμοιες συγκεντρώσεις κλαδεμάτων προηγούμενων ετών, θεωρούμε πως αυτό συμβαίνει γιατί τα φορτηγά δεν προλάβαιναν να πάνε το φορτίο τους στην ειδική εγκατάσταση επεξεργασίας τέτοιων υλικών στη Φυλή, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται. Τώρα όμως, με την αντιπυρική περίοδο σε ισχύ, μπορεί να μιλάει κανείς για επικίνδυνη αμέλεια.

Επικίνδυνη "πυριτιδαποθήκη" δίπλα στο Νοσοκομείο Αττικόν 1
Σε απόσταση περίπου 100 μέτρων βρίσκεται το Αττικό Νοσοκομείο. Μπορεί να φανταστεί κάποιος το πρόβλημα με τον καπνό, αν πάρουν φωτιά τα κλαδιά με ό,τι σκουπίδι βρίσκεται ανάμεσά τους;

Ας μην ξεχνάμε ότι στην Αγία Βαρβάρα είχαμε μέσα στον Μάιο δύο φωτιές στα όρια αστικού ιστού και όρους Αιγάλεω. Αν, ο μη γένοιτο, συμβεί και σε εμάς αυτό, με τόση ξερή καύσιμη ύλη (και λίγα πλαστικά) ανάμεσα στα πεύκα, εύκολα μπορεί να εικάσει κανείς το πρόβλημα για όλο το Στρατόπεδο και το πάρκο ιστορικής Μνήμης.

Κι αν κάποιος σκεφτεί ότι κινδυνολογούμε με το συγκεκριμένο θέμα, δεν έχει παρά να θυμηθεί τι συνέβη στην πόλη μας τον Απρίλιο του 2017. Τότε η αντίστοιχη ακριβώς συγκέντρωση κλαδιών πήρε φωτιά (“ελεγχόμενη καύση”;), με αποτέλεσμα να πνιγεί το Χαϊδάρι στον πυκνό καπνό επί δύο ημέρες, με τις αντιδράσεις των δημοτών να είναι γεμάτες οργή. Ας θυμηθεί επίσης την περυσινή πυρκαγιά πάνω από το Γήπεδο του Δάσους, όταν ξερόχορτα και σκουπίδια απείλησαν την πόλη.

Απορίες του τύπου “γιατί επιτέλους δεν γίνεται κομποστοποίηση τέτοιων υλικών, δημοτική και ιδιωτική”, βρίσκονται σε άλλη “σφαίρα”. Εδώ είναι Χαϊδάρι… Τον Ιανουάριο του 2018, στο άρθρο μας “Θα πνιγούμε και φέτος από τον καπνό; Αποκαρδιωτική εικόνα χωματερής στο Χαϊδάρι” σημειώναμε: Παροιμιώδης οπισθοδρομικότητα. Υπάρχει “μυστικό” πίσω από τις πολύ ανησυχητικές και απογοητευτικές εικόνες των φωτογραφιών που βλέπετε από την παράνομη χωματερή στο Στρατόπεδο. Είναι η αδυναμία του Δήμου Χαϊδαρίου να μεταβεί σε ένα λειτουργικό σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Η κυρίαρχη λογική είναι απλά να τα πάρουν από τους δρόμους της πόλης και μετά… το κενό. Υπάρχει πλήρης έλλειψη κουλτούρας νεωτερισμών, που εφαρμόζονται σε άλλους Δήμους. Κλαδοτεμαχιστή έχει ο Δήμος, αλλά δεν χρησιμοποιείται (πρόπερσι μπήκε σε λειτουργία τελευταία φορά), οπότε ούτε ο όγκος των κλαδεμάτων μειώνεται ούτε κομποστοποίηση γίνεται. Έτσι λοιπόν, πρέπει τα κλαδιά να μεταφερθούν στη χωματερή, με ό,τι κόστος σημαίνει αυτό, ή να πεταχτούν στην αυτοσχέδια χωματερή του Στρατοπέδου.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

“Ελεγχόμενη” (;) φωτιά σε ξερόκλαδα η αιτία της πρωινής αποπνικτικής ατμόσφαιρας

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button