Χαϊδάρι Σήμερα Επειδή πολλές βλακείες ακούστηκαν για τις πλαστικές σακούλες... 1

Λίγα λόγια για τις πλαστικές σακούλες, γιατί πολύς ντόρος έγινε και αρκετές βλακείες ακούστηκαν για πράγματα αυτονόητα:

γράφει ο Νίκος Κομματάς

1. Στις περισσότερες χώρες του πολιτισμένου κόσμου η σακούλα χρεώνεται εδώ και χρόνια. Προσπάθεια είναι να εξαφανιστεί, αν γίνεται, εντελώς.
2. Η πλαστική σακούλα ρυπαίνει όσο τίποτε άλλο τις θάλασσες και το περιβάλλον γενικότερα, αφού λόγω του βάρους (πολύ ελαφριές) με το παραμικρό αεράκι διασκορπίζονται αμέσως. Πόσες φορές δεν έχουμε δει σακούλες να επιπλέουν στο νερό…
3. Στη χώρα όπου ζω (σσ. Νότια Αφρική), οι σακούλες εδώ και πολλά χρόνια χρεώνονται σε όλα τα μαγαζιά και τα χρήματα πάνε για έργα περιβαλλοντικής προστασίας.
4. Μην συγκρίνετε τις πλαστικές σακούλες με τις πλαστικές συσκευασίες προϊόντων. Δεν είναι εύκολο να βάλουμε τα κάποια υλικά σε άλλες συσκευασίες π.χ την χλωρίνη σε χάρτινη, σε ξύλινη, σε σιδερένια συσκευασία! Εάν επιχειρήσουμε να αλλάξουμε το υλικό συσκευασίας των προϊόντων, θα έχουμε ΤΕΡΑΣΤΙΑ περιβαλλοντική σπατάλη και αμφίβολα αποτελέσματα στην ασφάλεια μεταφοράς τους. Και μην ξεχνάμε ότι οι πλαστικές συσκευασίες ανακυκλώνονται πολύ εύκολα, αρκεί εμείς να το κάνουμε… άρα ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ η πλαστική σακούλα με την πλαστική συσκευασία, μην τα μπερδεύουμε!
5. Όχι 4 λεπτά… 104 θα έπρεπε να χρεώνονται οι σακούλες, μπας και σταματήσουμε την σπατάλη… Αφού δεν γίνεται βιωματικά, ας γίνει υποχρεωτικά, όπως όλα τα αυτονόητα στη χώρα μας!
6. Η μητέρα μου, πριν 15 χρόνια περίπου, μού έλεγε για έναν πελάτη της που ερχόταν στο μπακάλικο για ψώνια με το ποδήλατό του. Ψώνιζε και ποτέ δεν είχε πάρει μια σακούλα για τα ψώνια. Είχε μια πάνινη μαζί του. Αυτό της είχε κάνει μεγάλη εντύπωση, γιατί ήταν ο μόνος που το έκανε αυτό. Ήταν Γερμανός συνταξιούχος που περνούσε 7-8 μήνες του χρόνου στο Μεσολόγγι.
7. Μακάρι να γίνει κάτι και με το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους. Αυτό το τριτοκοσμικό μπάχαλο πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Είναι θέμα υγείας, στοιχειώδους σεβασμού στον συνάνθρωπο και ελάχιστο δείγμα πολιτισμένης συμπεριφοράς…

ΥΓ: Φυσικά όλα αυτά δεν θα έπρεπε να εμπίπτουν σε κανόνες υποχρεωτικότητας… Έχουν να κάνουν με την παιδεία και την γενικότερη κουλτούρα ενός λαού.