ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαϊδάρι: 250 μερίδες ζεστό φαγητό καθημερινά

Το πρόγραμμα της βοήθειας σε άπορους και ευπαθείς του πληθυσμού της πόλης, εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά και ενόψει Πάσχα, παρουσιάζει μέσα από την ιστοσελίδα μας ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών, κ. Φώτης Θεοδωρακόπουλος. Αναφέρεται σε νέο κρατικό πρόγραμμα συσσιτίου, την διανομή του ΤΕΒΑ, που προκάλεσε τριβές, και απαντά στην κριτική που δέχεται ο ίδιος και η Κοινωνική Υπηρεσία.

Συσσίτια 

Ο κ. Θεοδωρακόπουλος τόνισε πως το μεσημεριανό συσσίτιο του Δήμου λειτουργεί κανονικά και αυτές τις μέρες. Οι δικαιούχοι είναι περίπου 50 και η διανομή φαγητού γίνεται κατ’ οίκον στους περισσότερους. Ελάχιστοι από αυτούς που μένουν στο κέντρο της πόλης, το παραλαμβάνουν απευθείας από την αίθουσα του Α’ ΚΑΠΗ.

Ένα από τα προβλήματα που κάποιοι συμπολίτες μας επισημαίνουν σχετικά με το πρόγραμμα αυτό είναι ότι χορηγείται μόνο μία μερίδα φαγητού -μεσημεριανό- που δεν καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες των δικαιούχων.

Χαϊδάρι: 250 μερίδες ζεστό φαγητό καθημερινά 3
Ο δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Υπηρεσίας, Φώτης Θεοδωρακόπουλος.

Πάντως ο αντιδήμαρχος είχε ένα καλό νέο να μας πει: «Τις επόμενες μέρες θα υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα από το Υπουργείο Εσωτερικών, που θα στέλνει έτοιμα γεύματα στους Δήμους. Εμείς κοιτάμε να εντάξουμε αρκετές οικογένειες, περίπου 350 στον αριθμό. Αν το καταφέρουμε και εξασφαλίζουμε σε όλα τα μέλη τους καθημερινά από δυο μερίδες φαγητό, θα είναι ένα μεγάλο συν. Η διανομή θα γίνετε στα σπίτια τους με αυτοκίνητα και προσωπικό της Κοινωνικής Υπηρεσίας – Βοήθεια στο Σπίτι».

Πότε θα γίνει η διανομή του ΤΕΒΑ

Σχετικά με τον θόρυβο για την διακοπή επί δίμηνο του μεγάλου προγράμματος ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους), ο αντιδήμαρχος θέλησε μέσα από το «Χαϊδάρι Σήμερα» να διαψεύσει δημοσιεύματα που έχουν να κάνουν με την αναστολή διανομής τροφίμων σε δικαιούχους του. Μάς είπε λοιπόν ότι 400 περίπου οικογένειες συνδημοτών μας θα παραλάβουν την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή 8 και 9 Απριλίου, πακέτα με τρόφιμα.

Η αναλογική διανομή (με βάση των αριθμό μελών της οικογένειας), που περιλαμβάνει συνολικά 2.000 πακέτα για το Χαϊδάρι, θα γίνει με ιδιωτικά φορτηγά που έχει εκμισθώσει ο ΑΣΔΑ, ο οποίος είναι ο φορέας του προγράμματος. Η παράδοσή τους, θα γίνεται απευθείας στις πόρτες των δικαιούχων. Παρέχει εκτός από φαγώσιμα και καθαριστικά. 

«Οι “πουθενάδες” που κάνουν πως ενδιαφέρονται χωρίς να ξέρουν, δεν έκαναν τον κόπο να μας πάρουν ένα τηλέφωνο και να μας ρωτήσουν γι’ αυτό», λέει ο κ. Θεοδωρακόπουλος, και συνεχίζει. «Δέχομαι να κάνουν κριτική και μικροπολιτική απέναντί μου. Λογικό είναι να την υποστώ. Το να κάνουν όμως κριτική σε μια υπηρεσία όπου δεκάδες άτομα τρέχουν και αυτές τις μέρες στην πρώτη γραμμή, είναι λίγο εξοργιστικό. Δεν μπορεί να τους μηδενίζει κάποιος. Οι καιροί δεν το επιτρέπουν. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι εκθέτουν την υγεία τους και την οικογένεια τους σε κίνδυνο. Αυτοί οι καλοθελητές δεν έμαθαν ότι απαγορεύτηκαν οι μαζικές διανομές, για λόγους αποφυγής συνωστισμού; Γι’ αυτό το λόγο αναβλήθηκε η προγραμματισμένη διανομή του ΤΕΒΑ για το μήνα Μάρτιο».

Τον συντονισμό όλων των διανομών στα σπίτια και την παρακολούθηση ώστε να τηρούνται σε κάθε περίπτωση τα μέτρα ατομικής προστασίας έχει ο κ. Θεοδωρακόπουλος.

Χαϊδάρι: 250 μερίδες ζεστό φαγητό καθημερινά 5

«Θα τα καταφέρουμε μόνοι μας»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μας, μας είπε πως υπάρχει και η σκέψη για διανομή πακέτων με τρόφιμα από το Δήμο κατά την Μεγάλη Εβδομάδα, κάτι που συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια.

Ακόμη ρωτήσαμε:

– Υπάρχει περίπτωση τη διανομή των έτοιμων γευμάτων να αναλάβει κάποιος ιδιώτης;
Προς το παρόν όχι. Θα κάνουμε τα πάντα να γίνει με δικά μας μέσα. Αν δούμε πως αυτό είναι αδύνατο, θα συζητήσουμε μετά κάτι άλλο.

– Το προσωπικό της Κοινωνικής Υπηρεσίας επαρκεί για την υλοποίηση της διανομής;
Εμείς θα τα καταφέρουμε μια χαρά, όπως γίνεται καθημερινά το τελευταίο διάστημα με τα εκατοντάδες σπίτια που εξυπηρετούμε. Αν χρειαστεί όμως, θα πάρουμε άτομα από άλλες υπηρεσίες του Δήμου και πιστεύω πως θα τα λύσουμε. Η σκέψη μας είναι στους 250 δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου, να δίνουμε αντί για τρόφιμα καθημερινά μερίδες μαγειρεμένου φαγητού. Είναι πολύ καλύτερη λύση, αφού θα έχουμε αυτή τη δυνατότητα.

Στο κλείσιμο της συζήτησης μας έστειλε για πολλοστή φορά ένα κοινωνικό μήνυμα σε όλους τους κατοίκους της πόλης: «Μένουμε σπίτι για τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Μένουμε σπίτι για να μη λείψει κανείς. Μένουμε σπίτι για την Ελλάδα μας. Γιατί Ελλάδα είμαστε όλοι εμείς».

7ήμερη υποστήριξη

Σε ανακοίνωση της δημοτικής αρχής αναφέρεται ακόμη:

“Η λειτουργία των τηλεφώνων επικοινωνίας και ψυχολογικής στήριξης της Κοινωνικής Υπηρεσίας και του Γραφείου Δημότη, που είναι καθημερινή σε 12ωρη βάση (8 πρωί – 8 απόγευμα), επεκτείνεται από αυτή την εβδομάδα και τα Σαββατοκύριακα (9 πρωί – 3 απόγευμα). Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 213 2047266-213 2047267-213 2047300-213 2047251. Όλα τα αιτήματα για υλική συνδρομή, συνταγογράφηση φαρμάκων, ψυχολογική υποστήριξη αξιολογούνται από την Κοινωνική Υπηρεσία και υλοποιούνται χωρίς προβλήματα.

Ο Δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός και η επιτροπή διαχείρισης της κρίσης που έχει συσταθεί στον Δήμο βρίσκονται στο Δημαρχείο από την αρχή της κρίσης 7 ημέρες την εβδομάδα και έχουν καθημερινή ενημέρωση για την ανταπόκριση του Δήμου στα αιτήματα συμπαράστασης και υποστήριξης που υποβάλλονται στα τηλέφωνα και τα μειλ επικοινωνίας.

Για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, για όσο διάστημα θα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα, ο Δήμος Χαϊδαρίου εξασφάλισε την ψηφιακή εφαρμογή «Νοιάζομαι» και συγκεκριμένα την υπηρεσία “Έκτακτες Ανάγκες COVID-19″ ως δωρεάν προσφορά της εταιρείας Intellisoft. Η συγκεκριμένη υπηρεσία διευκολύνει την καταγραφή και την άμεση προώθηση προς εξυπηρέτηση των αναγκών των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού στις συνθήκες της υγειονομικής κρίσης.”

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button