ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΠΙΣΤΗΜΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ένας Χαϊδαριώτης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

 

Ο συμπολίτης Δημήτρης Αθανασόπουλος, φοιτητής τους Φυσικού Αθήνας, κέρδισε μαζί με τον συμφοιτητή του Κωνσταντίνο Καράμπελα εξάμηνη υποτροφία στο EAC (European Astronaut Centre) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος – ESA, στην Κολωνία.

Η υποτροφία κερδήθηκε μέσα από την διάκρισή τους στον διαγωνισμό Odysseus II – 2016, ένα ευρωπαϊκός διαγωνισμός διαστημικής για τους νέους. Η εργασία τους αφορούσε την σχεδίαση μιας σεληνιακής βάσης μέσα σε ένα lunar pit (σεληνιακό πηγάδι, μία συγκεκριμένη μορφολογία της Σελήνης) και τη μελέτη της ακτινοβολίας σε αυτήν, με την οποία κατέκτησαν την πρώτη θέση στην Ελλάδα, τη δεύτερη θέση στον ημιτελικό στην Αυστρία και τη τρίτη θέση στο τελικό στο Βέλγιο.

Παρακάτω είναι μεταφρασμένο ένα απόσπασμα από την συνέντευξη του Δημήτρη στο ODYSSEUS-blog από την Κολωνία, ο οποίος θα  βρίσκεται εκεί μέχρι τέλη Μαρτίου.

Δημήτρη πώς είναι να εργάζεσαι στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών (EAC) της ESA;

Ήταν φιλοδοξία μου εδώ και πολλά χρόνια να δουλεύω στην ESA. Έτσι, είμαι πολύ ενθουσιασμένος και χαρούμενος, από την στιγμή που ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Η εργασία στην ESA είναι συναρπαστική και πολύ ενδιαφέρουσα με ένα μοναδικό, πολυπολιτισμικό και όμορφο περιβάλλον εργασίας. Άνθρωποι, με διαφορετικό υπόβαθρο και από διαφορετικό επιστημονικό ή μηχανολογικό τομέα, δουλεύουν αρμονικά μαζί. Με αυτό τον τρόπο η υλοποίηση των πρότζεκτ ανεβαίνει σε υψηλότερο επίπεδο και τα οποιαδήποτε προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν ευκολότερα. Θα έλεγα ότι η δουλειά στην ESA έχει περισσότερο ακαδημαϊκό χαρακτήρα, χωρίς να υπάρχει άγχος, και αυτό με κάνει πιο ενεργό και δημιουργικό.

Σε ποιο πρότζεκτ συμμετέχεις στην ESA και ποιες είναι οι υποχρεώσεις σου ως ασκούμενος;

Ένας Χαϊδαριώτης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος 3
Πάθος για αστρονομία.

Εγώ συμμετέχω στην ομάδα Spaceship EAC, η οποία απαρτίζεται από διεπιστημονικούς νέους ειδικούς και φοιτητές από όλη την Ευρώπη. Ο κύριος στόχος της ομάδας είναι η ανθρώπινη διαστημική εξερεύνηση πέρα από την χαμηλή γήινη τροχιά (LEO), εστιάζοντας στην εξερεύνηση του φεγγαριού μας. Το πρότζεκτ μου επικεντρώνεται στην θωράκιση της ακτινοβολίας για την μελλοντική σεληνιακή βάση της ESA. Κάνω προσομοιώσεις με διαφορετικούς γνωστούς τύπους ρηγόλιθου (σεληνιακό χώμα) για να δω εάν προσφέρουν διαφορετική προστασία. Αυτοί οι τύποι ρηγόλιθου διαφέρουν σε χημική σύσταση, η οποία εξαρτάται από την τοποθεσία τους. Ο στόχος μου είναι να βρω υποψήφιες τοποθεσίες πάνω στη Σελήνη για την εγκατάσταση μίας ασφαλoύς κατοικήσιμης βάσης, λαμβάνοντας υπόψη και άλλες παραμέτρους, όπως τη ροή μετεωριτών. Η υποχρέωση μου ως ασκούμενος είναι να είμαι δημιουργικός. 

Τι θα ήθελες να ακολουθήσεις μετά την υποτροφία σου στην ESA;

Μετά την υποτροφία μου, θα ήθελα να κάνω ένα μεταπτυχιακό στην Αστροφυσική και να κάνω έρευνα  πάνω στην παρατηρησιακή αστροφυσική και στην (έξω)πλανητική επιστήμη.  Ίσως μετά από αυτό να κάνω αίτηση για μία θέση ως Young Graduate Trainee.  Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα ήθελα να προχωρήσω σε διδακτορικό (PhD). Δεν γνωρίζω ποια τελικά θα είναι η διαδρομή μου, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι θα έχω ως πυξίδα, την μελέτη αυτών που με ενθουσιάζουν.

ΠΗΓΕΣ: ODYSSEUS II contest & ODYSSEUS blog

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x