“Για τα ρυπαντικά επεισόδια από τα ΕΛΠΕ”

Ιωάννης Παναγιωτούλιας
“Λίγα λόγια για τα ρυπαντικά επεισόδια στην περιοχή μας από τα ΕΛΠΕ”
Οι εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο αλλά και οι εγκαταστάσεις τους στην Πάχη (αποθηκευτικές δεξαμενές) και στα Μέγαρα (προβλήτα φόρτωσης – εκφόρτωσης), συνδέονται μεταξύ τους με υπόγειους αγωγούς μεταφοράς λευκών προϊόντων και αργού πετρελαίου.
Οι αγωγοί αυτοί λόγω της παλαιότητάς τους καθώς έχουν εγκατασταθεί πριν αρκετές δεκαετίες, αλλά και λόγω του έντονα διαβρωτικού περιβάλλοντος που είναι τοποθετημένοι, ειδικότερα των τμημάτων που περνούν πλησίον της θάλασσας, έχουν χάσει το αρχικό τους κατασκευαστικό πάχος.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι αρκετά συχνά τα τελευταία χρόνια να πραγματοποιούνται από τα ΕΛΠΕ προληπτικές τομές σε διάφορα σημεία των αγωγών, όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα διαρροής, αλλά και σε σημεία που έχει εντοπιστεί ενεργός διαρροή, ώστε να αποκαταστήσουν τμηματικά τα προβληματικά σημεία με νέα κομμάτια αγωγών.
Στα σημεία που υπήρξε διαρροή λευκών προϊόντων και αργού πετρελαίου, όπως έγινε και τις τελευταίες ημέρες σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο, προκλήθηκε έντονη ρύπανση στο έδαφος, στο υπέδαφος καθώς και στα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα της περιοχής μας. Να τονιστεί ότι λόγω της σαθρότητας των αγωγών (κυρίως από την παλαιότητα και τη διάβρωσή τους όπως αναφέρθηκε) οι διαρροές αυτές θα είναι αρκετά πιο συχνές, μέχρι υποθετικά να αντικαθιστούσαν όλους τους αγωγούς, τμηματικά με νέα κομμάτια. Φυσικά κάθε φορά που θα συμβαίνει μια νέα διαρροή, αθροιστικά θα έχει αρνητικές συνέπειες στο τρίπτυχο της υγείας Άνθρωποι – Ζώα – Περιβάλλον της περιοχής μας όχι μόνο.

Λόγω του ότι η παραπάνω διαδικασία, δηλαδή η τμηματική αναγκαστική αντικατάσταση των σαθρών κομματιών των αγωγών με νέα, είναι αντιοικονομική και χρονοβόρα για τα ΕΛΠΕ, προήλθε η ιδέα στο να τοποθετήσουν καινούργιους αγωγούς λευκών προϊόντων παράλληλα και δίπλα από τις γραμμές του νέου τρένου που σχεδιάζεται να περάσει από την περιοχή μας.
Το ερώτημα που τίθεται είναι: Οι αγωγοί θα φέρουν τις γραμμές του νέου τρένου ; ή οι γραμμές του νέου τρένου θα φέρουν τους αγωγούς ; Δηλαδή είναι μια λύση win win από τεχνοκράτες και επενδυτικά οράματα διαφόρων παραγόντων για την περιοχή μας, αλλά σίγουρα εις βάρος των κατοίκων και του οικοσυστήματός μας ;
Να αναλογιστούμε μόνο πως στην άλλη μεριά της Αττικής γίνεται μια τεράστια ανάπλαση που σκοπό έχει να μετατρέψει την περιοχή σε υγιή πόλο έλξης, με πεζόδρομους, δέντρα – πάρκα, διαδρομές, μαρίνες, ποδηλατόδρομους, υποδομές άθλησης – πολιτισμού, αναψυχής κτλ και «καθαρό οξυγόνο».

Τελικά εμείς με όλα αυτά που σχεδιάζονται να γίνουν στην περιοχή μας (Φυλακές, Κάψιμο Δασών και Ανεμογεννήτριες, Μεταφορά LNG, Καλώδιο Υψηλής Τάσης, Μη δημοσιοποίηση Μελετών για ρύπανση, Αύξηση Εγκληματικότητας – Παραβατικότητας, Αλλαγή Καθεστώτος Ναυπηγείων, Χρήση Οικοπέδου ΠΥΡΚΑΛ από ΕΛΠΕ, Δημιουργία ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ στο Καλυμπάκι, Επιχειρηματικά Σχέδια ΟΛΕ στη Βλύχα, Ανεξέλεγκτη Απόρριψη Μπαζών και Υπαίθριων Χωματερών, Αύξηση Κυκλοφοριακού Φόρτου, Αύξηση Νεοπλασιών και Ανθρωπιστικής Κρίσης, Logistics, Αύξηση Θερμικής Αστικής Νησίδας) σε τι θα μετατραπούμε ;
Το σίγουρο είναι πάντως πως όχι σε προορισμό, αλλά και σε αποχαρακτηρισμό μας ως η «πίσω αυλής της Αττικής».
Το 1906 η Βιρτζίνια Γούλφ, αναφέρει: «Τελικά φτάσαμε στην Ελευσίνα με καθυστέρηση περίπου 2000 χρόνων». Εάν ξαναερχόταν σήμερα θα έλεγε το ίδιο ;