ΥΓΕΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ελάχιστα Επεμβατική Πεταλεκτομή – Η πλέον μοντέρνα θεραπεία της στένωσης του οσφυικού σωλήνα

γράφει ο Νευροχειρουργός Δημογέροντας Γεώργιος                                                      Χειρουργός σπονδυλικής στήλης |Διευθυντής Νευροχειρουργικής Κλινικής Θεραπευτηρίου Metropolitan

Οσφυϊκή στένωση. Με τον όρο αυτό εννοούμε την μηχανική στένωση του σπονδυλικού σωλήνα στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης (Εικόνα 1), του χώρου δηλαδή από τον οποίο διέρχονται οι νευρικές ρίζες πριν σχηματίσουν τα οσφυϊκά νεύρα, που αφορούν την κινητικότητα και την αισθητικότητα των κάτω άκρων, και τα ιερά νεύρα που αφορούν τις αυτόνομες ή φυτικές λειτουργίες της ούρησης, της αφόδευσης και της αναπαραγωγικής ικανότητας.

Τα αίτια που προκαλούν την οσφυική στένωση είναι συνήθως οι χρόνιες εκφυλιστικές βλάβες της σπονδυλικής στήλης (Αποτιτανωμένες δισκοκήλες, παρα-αρθρικές κύστεις, οστεόφυτα κλπ), τα κατάγματα τραυματικής ή οσπεοπορωτικής αιτιολογίας, η μετατραυματική ή μετεγχειρητική αστάθεια ( μετατόπιση σπονδύλου), η συγγενής στένωση όλου του σπονδυλικού σωλήνα (λόγω διάπλασης) και η σπονδυλόλυση που συνοδεύεται από σπονδυλολίσθηση.

Ανάλογα με την ανατομική θέση στην οποία αναπτύσσεται η οσφυική στένωση διακρίνεται σε στένωση του κεντρικού σπονδυλικού σωλήνα και σε στένωση των σπονδυλικών τρημάτων, των οπών δηλαδή από τις οποίες εξέρχονται οι οσφυικές νευρικές ρίζες.

Ελάχιστα Επεμβατική Πεταλεκτομή - Η πλέον μοντέρνα θεραπεία της στένωσης του οσφυικού σωλήνα 3

Η συμπτωματολογία της κεντρικής στένωσης χαρακτηρίζεται από τη νευρογενή χωλότητα, σε αντιδιαστολή με την διαλείπουσα χωλότητα που οφείλεται σε αρτηριακή απόφραξη. Με τον όρο “νευρογενής χωλότητα” εννοούμε την αδυναμία του ασθενούς να βαδίσει πέρα από μία συγκεκριμένη απόσταση λόγω εμφάνισης πόνου ή / και μουδιάσματος στην περιοχή των γλουτών και των μηρών. Χαρακτηριστικό του συμπτώματος αυτού είναι ότι υποχωρεί όταν ο ασθενής καθίσει ή σκύψει προς τα εμπρός λόγω της προσωρινής μηχανικής διεύρυνσης του σπονδυλικού σωλήνα που επιτυγχάνεται με την στάση αυτή (Εικόνα 2). Τέλος, η νευρογενής χωλότητα μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως ακράτεια ή επίσχεση ούρων, δυσκοιλιότητα ή διαταραχή της στύσης.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της οσφυικής στένωσης είναι χειρουργική, αφού η πληθώρα άλλων συντηρητικών μεθόδων που κατά καιρούς έχουν δοκιμαστεί έχουν αποτύχει παταγωδώς.

Η ενδεδειγμένη χειρουργική μέθοδος για τη θεραπεία και των δύο μορφών οσφυικής στένωσης (κεντρικού και πλάγιου τύπου) είναι η αποσυμπίεση των νευρικών στοιχείων με πεταλεκτομή (Εικόνα 3).

Ελάχιστα Επεμβατική Πεταλεκτομή - Η πλέον μοντέρνα θεραπεία της στένωσης του οσφυικού σωλήνα 5

Σήμερα η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος μας επιτρέπει να πραγματοποιούμε την αποσυμπιεστική πεταλεκτομή διαδερμικά, δηλαδή με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο (Minimal Invasive Surgery) χρησιμοποιώντας ειδικούς σωλήνες, tubes, το χειρουργικό μικροσκόπιο και τα νευροχειρουργικά μικροεργαλεία (Εικόνα 4)

Η τεχνική αυτή απαιτεί σύντομο χειρουργικό χρόνο και δεν απαιτεί αποκόλληση και καταστροφή των μυών που περιβάλλουν την σπονδυλική στήλη. Για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει απώλεια αίματος και άρα δεν απαιτούνται μεταγγίσεις. Η κινητοποίηση του ασθενούς γίνεται λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, ενώ η αποκατάσταση του επιτυγχάνεται μέσα σε λίγες ημέρες.

Για τους παραπάνω λόγους η τεχνική αυτή είναι ιδανική για τους ασθενείς της τρίτης ηλικίας, στους οποίους είναι και πιο συχνή η οσφυική στένωση. Λόγω όμως της πολυπλοκότητας που εμφανίζουν συνήθως τα άτομα αυτά απαιτείται στενή συνεργασία του χειρουργού σπονδυλικής στήλης με εξειδικευμένο αναισθησιολόγο, σε οργανωμένη κλινική, έτσι ώστε να πραγματοποιείται ενδελεχής προεγχειρητικός έλεγχος και σωστή προετοιμασία των ηλικιωμένων ασθενών. Με τον τρόπο αυτό η διαθερμική πεταλεκτομή καθίσταται όχι μόνο ελάχιστα επεμβατική αλλά και εξαιρετικά αποτελεσματική και ασφαλής τεχνική.

INFO
Ιατρείο: Ν. Καζαντζάκη 10, Χαϊδάρι,
Τ: 210 9637386, 6977679521
Γραμ: 210 4809965
www.neuroxeirourgos.gr

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button