ΕΙΔΗΣΕΙΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Εκποιήθηκε μεγάλη πλωτή δεξαμενή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Απομακρύνθηκε η μεγάλη πλωτή δεξαμενή Νο 3 των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ρυμουλκήθηκε στο ναυπηγείο του Spanopoulos Group στη Σαλαμίνα, που αναδείχτηκε νικητής του σχετικού διαγωνισμού πώλησης περιουσιακών στοιχείων της ΕΝΑΕ.

“Είναι ντροπή για την Ελληνική Πολιτεία η αντιμετώπιση που έδωσε και δίνει στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά”, γράφουν στη σελίδα τους οι “Ενωμένοι Ανεξάρτητοι Εργαζόμενοι”.

Η ιστορική No 3 πλωτή δεξαμενή, κατασκευάστηκε εξολοκλήρου στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά το 1964. Το ολικό της μήκος φτάνει τα 232 μέτρα, το πλάτος της τα 34,2 μέτρα και το βύθισμα της τα 7,3 μέτρα. Αγοράστηκε από το Spanopoulos Group με την προοπτική να ανακατασκευαστεί και να αποτελέσει τη μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή του Ομίλου.

Εκποιήθηκε μεγάλη πλωτή δεξαμενή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά 3
Τα εγκαίνια της δεξαμενής Νο 3 έγιναν με τον δεξαμενισμό του Πετρελαιοφόρου ZAFRA της εταιρείας SHEEL το 1964. Τότε ο Σκαραμαγκάς απασχολούσε 3.500 εργατοτεχνίτες και 450 διοικητικούς.

Ιστορικό της εκποίησης του εμπορικού τμήματος

Το Ελληνικό Δημόσιο παρέδωσε στο Ναυπηγείο κατασχετήριο για τις πλωτές δεξαμενές Νο1 και Νο3 στις 21/3/2017. Μετά από διαγωνισμό άλλαξαν ιδιοκτήτη στις 22/11/2018 και στις 4 Ιουλίου 2019 ξεκίνησε η τελευταία πράξη με την αποχώρηση της πλωτής Νο3. Η εκποίηση θα ολοκληρωθεί με την ανέλκυση και αποχώρηση και της πλωτής Νο1.

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), τέθηκαν σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης (725/2018). Ο ειδικός διαχειριστής ανέλαβε την αποστολή να προχωρήσει σε διαγωνιστικές διαδικασίες αξιοποίησης των ναυπηγείων, δηλαδή εκποίηση οικοπέδων και παραγωγικών υποδομών του εμπορικού τμήματος του Ναυπηγείου.

Ρυμουλκά του Ομίλου Σπανόπουλου μεταφέρουν τη μεγάλη δεξαμενή Νο 3 στις εγκαταστάσεις του στη Σαλαμίνα.

Η λεγόμενη «στρατιωτική συμφωνία» για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά διαχώριζε το στρατιωτικό από το εμπορικό τμήμα. Αυτό έγινε αποδεκτό και από τις δύο πλευρές, δηλαδή τόσο από την ΕΝΑΕ, όσο και από το Ελληνικό Δημόσιο. Προκειμένου να υλοποιηθεί στην πράξη η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επέβαλε στην Ελλάδα την ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ύψους άνω των 650 εκατ. ευρώ.
Η απόφαση για τις κρατικές ενισχύσεις εκδόθηκε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2008 και με ευθύνη των ναυπηγείων δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Υπενθυμίζεται ότι σε επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις 5/5/2017 αναφερόταν: «Μία από τις δεσμεύσεις που έπρεπε να υλοποιηθούν στο πλαίσιο «στρατιωτικής συμφωνίας» είναι η πώληση των μη στρατιωτικών περιουσιακών στοιχείων του Ναυπηγείου. Ωστόσο, στις 8 Αυγούστου 2012, ο εντολοδόχος ο οποίος διορίστηκε για την πώληση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων ενημέρωσε την Επιτροπή ότι τα Ελληνικά Ναυπηγεία διαφωνούσαν επί της αρχής με τον κατάλογο των προς πώληση περιουσιακών στοιχείων. Υπό τις περιστάσεις αυτές, είναι προφανές ότι οι δεσμεύσεις δεν εφαρμόστηκαν».
Ένα από τα επιχειρήματα του Ελληνικού Δημοσίου, αναφορικά με το καθεστώς ειδικής διαχείρισης, ήταν οι οφειλές της ΕΝΑΕ προς τους πιστωτές της. Όπως σημειωνόταν, ειδικότερα προς το Ελληνικό Δημόσιο υπήρχε οφειλή ύψους άνω των 620 εκατ. ευρώ, λόγω της χορήγησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων, οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και μαζί με τις προσαυξήσεις ξεπερνούν τα 667 εκατ. ευρώ.
Στην Τράπεζα Πειραιώς υπάρχουν οφειλές συνολικού ύψους 24 εκατ. ευρώ, ενώ στους εργαζόμενους οφείλεται συνολικό ποσό άνω των 176 εκατ. ευρώ (αποδοχές και άλλες αξιώσεις των εργαζομένων της ΕΝΑΕ).Το εμπορικό σκέλος, λοιπόν, έχει ήδη βγει σε διαγωνισμό, από τον ειδικό διαχειριστή, έχει ολοκληρωθεί και ήδη βρίσκεται σε διαδικασία κατακύρωσης προσφορών. Στο πλαίσιο αυτό το ναυπηγείο έχασε τη μεγάλη πλωτή δεξαμενή Νο 3.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button