ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Εκδήλωση τιμής για τους Αντιστασιακούς που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στον Διομήδειο Κήπο

Τιμήθηκε σήμερα σε μία συγκινητική τελετή στο Μνημείο του Διομήδειου Κήπου η μνήμη των 59 αντιστασιακών που εκτελέστηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις 8 Σεπτεμβρίου 1944. 

Εκδήλωση τιμής για τους Αντιστασιακούς που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στον Διομήδειο Κήπο 3
Ο κ. Παναγιώτης Μαραγκός, “ψυχή” της εκδήλωσης, παρουσιάζει ιστορικά στοιχεία από την αντιστασιακή δράση και την θυσία της “αόρατης στρατιάς”.

Την εκδήλωση οργάνωσε το Σωματείο Συγγενών των Εκτελεσθέντων η “Μνήμη”. Παρέστησαν οι δήμαρχοι Χαϊδαρίου, Βαγγέλης Ντηνιακός, και Αιγάλεω, Γιάννης Γκίκας. Ακόμη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου, Παναγιώτης Τσατσαρώνης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Αργυρόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Ασπρογέρακας, Μόσχος Χουδελούδης και Αγγελική Γκανά, ο πρώην δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο διευθυντής του Διομήδειου Κήπου, Στέλιος Σούλιος κ.ά.

Εκδήλωση τιμής για τους Αντιστασιακούς που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στον Διομήδειο Κήπο 5

Όπως διαπίστωσαν όλοι, στην ουσία μοναχικός διοργανωτής ήταν ο κ. Παναγιώτης Μαραγκός, εκ μέρους του σωματείου των Συγγενών. Δεν θέλουμε να γίνουμε μονότονοι, αλλά το “Χαϊδάρι Σήμερα” επιμένει ότι την ευθύνη της απόδοσης τιμής στους ήρωες της Αντίστασης που έπεσαν στα χώματά μας, ανάμεσά τους η Λέλα Καραγιάννη και ο Μανώλης Λίτινας, οφείλει να αναλάβει πια ο Δήμος Χαϊδαρίου. Πιστεύουμε ακόμη ότι η τελετή πρέπει να μετατεθεί κατά λίγες ημέρες, ώστε να έχουν ανοίξει τα σχολεία και να μπορούν να την παρακολουθήσουν και όσα συγκλονιστικά από την δράση των ηρώων μάς μεταφέρει ο κ. Μαραγκός, και νέα παιδιά με τους δασκάλους τους. Σημαντική θα ήταν και η δημιουργία ενός μικρού μουσείου της Αντίστασης σε ένα από τα κτήρια του Κήπου, με στοιχεία και αναμνηστικά από τη θυσία των εκτελεσμένων στο Χαϊδάρι. 

Εκδήλωση τιμής για τους Αντιστασιακούς που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στον Διομήδειο Κήπο 7
Σχέδιο του γλύπτη Χάρη Λαλέ, του 1976, που εικονίζει τον τόπο της εκτέλεσης της “αόρατης στρατιάς”, το παλιό Μνημείο και το πολυβολείο απέναντι. Το σημερινό μνημείο ανεγέρθηκε με δαπάνες των συγγενών και όχι της Πολιτείας.

Εκδήλωση τιμής για τους Αντιστασιακούς που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στον Διομήδειο Κήπο 9

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ: 8 Σεπτεμβρίου, τιμή στην υπέρτατη θυσία 59 ηρώων στον Διομήδειο Κήπο – Πότε επιτέλους θα αναλάβει το καθήκον του ο Δήμος Χαϊδαρίου;

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button