Ειδικευόμενοι γιατροί: Φτηνοί και χωρίς εκπαίδευση, στον καιρό της πανδημίας
Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, ειδικευόμενος ιατρός ΠΓΝ Αττικόν
H απόκτηση του πτυχίου διασφαλίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα του γιατρού. H απόκτηση ειδικότητας είναι αναπόσπαστο και υποχρεωτικό μέρος της εκπαίδευσής του από τότε που η αλματώδης ανάπτυξη της Ιατρικής Επιστήμης επέβαλε τον καταμερισμό της σε επιμέρους τομείς με αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα τα οποία αναπτύσσονται και εξελίσσονται συνεχώς. Για αυτό δε νοείται η απόκτηση γενικής γνώσης χωρίς ειδικότητα αλλά ούτε και το αντίστροφο.
Οι ειδικευόμενοι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων, μαζί με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έγκαιρα είχαμε τονίσει την ανάγκη μέτρων ενίσχυσης της δημόσιας περίθαλψης.
Προ πανδημίας οι ειδικευόμενοι γιατροί βίωναν: Πολλές ώρες δουλειάς, απλήρωτη εργασία, υπεράριθμες εφημερίες, έκθεση σε ευθύνες που τις περισσότερες φορές δεν τους αναλογούσαν, «λάντζα» και αδιαφορία, απειλές από τους διευθυντές όταν κάποιος διεκδικήσει τα δικαιώματά του και κυρίως κανένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα συγκροτημένο και υποχρεωτικό. Οι όποιες αλλαγές προσπάθησαν να κάνουν όλες οι κυβερνήσεις (προβάλλονταν μάλιστα ως απάντηση στη μετανάστευση νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό- brain drain) ήταν σε αντιδραστική κατεύθυνση.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά τα πράγματα είναι χειρότερα. Οι ειδικευόμενοι γιατροί τόσο καιρό με αυτοθυσία συμβάλλουν ώστε να κρατηθεί όρθιο το κάθε νοσοκομείο. Δουλεύοντας ατέλειωτες ώρες, θυσιάζοντας τον ελεύθερο τους χρόνο, την επιστημονική τους πρόοδο, την προσωπική τους ζωή, ακόμα και την υγεία τους.
Δε νοιάζονται για τους νέους γιατρούς, γιατί δε νοιάζονται για την υγεία του λαού
Η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για την υγεία του λαού. Το έχει αποδείξει με έργα και πράξεις. Άναρχο άνοιγμα του Τουρισμού, πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα υγείας, ανύπαρκτα μέτρα και έλεγχοι στους εργασιακούς χώρους, μείωση των δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες, αύξηση των μαθητών στις τάξεις, αλλεπάλληλες μετακινήσεις υγειονομικών προς άλλα νοσοκομεία, εμβολιαστικές και υγειονομικές δομές, ανεπαρκή και περιορισμένα μέσα ατομικής προστασίας, επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας με ασφυκτικές καταστάσεις στα covid-ΤΕΠ ή και με ράντζα σε διαδρόμους. Και τόσα άλλα…
Είναι λογικό στην κοινωνία της ζούγκλας του ανταγωνισμού και της αγοραίας υγείας να φτιάχνεται και το αντίστοιχο μοντέλο γιατρών. Από τη μία, μεγάλο τμήμα των γιατρών που θα έχει βασικές γνώσεις, με περιορισμένες δυνατότητες στην πράξη και περισσότερο εκτελεστικό χαρακτήρα στις εργασίες και του οποίου η εκπαίδευση θα στοιχίζει πιο φθηνά. Από την άλλη, να διαμορφώνεται ένα πιο μικρό τμήμα γιατρών, υψηλής ειδίκευσης και με επιτελικό ρόλο στις ιατρικές εργασίες, στην έρευνα, στην οργάνωση και διοίκηση του συστήματος Υγείας.
Δεν θα μπορούσε λοιπόν η κυβέρνηση να νοιάζεται για την εκπαίδευση των νέων γιατρών αφού αυτή είναι κρίσιμο ζήτημα που αφορά το επίπεδο και την ποιότητα παροχών υγείας στο λαό. To περιεχόμενο της εκπαίδευσης των νέων γιατρών καθορίζεται από το σύστημα υγείας που «οραματίζονται». Το «όραμά» τους ένα εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα υγείας, που θα εξασφαλίζει «ισότιμη» πρόσβαση σε φτηνές, υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Για αυτό το μόνο που τους νοιάζει είναι να έχουν μία άμορφη μάζα από «άσπρες μπλούζες» που απλά θα καλύπτουν τρύπες στο υποστελεχωμένο σύστημα υγείας που εκείνες δημιούργησαν. Η πανδημία είναι το φύλλο συκής που φοράει η κυβέρνηση για να κρύψει τη γύμνια της πολιτικής της.
«Άσπρες μπλούζες» που θα καλύπτουν τρύπες
Αρκεί να δει κανείς τις εξελίξεις μόνο της τελευταίας βδομάδας. Σε νόμο που σχετίζεται με τη Σύμβαση Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση» (αλίμονο!!!):
- Αντί να προσληφθούν με σύμβαση ειδικευόμενου όλοι οι γιατροί που είναι σε αναμονή για την έναρξη ή τη συνέχιση της ειδικότητας τους στο άρθρο 20 δίνεται η δυνατότητα σε όσους γιατρούς περιμένουν να ξεκινήσουν ειδικότητα να προσλαμβάνονται σε κενή θέση ειδικευόμενου, ανεξαρτήτου ειδικότητας με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με ανώτατη διάρκεια τετραμήνου.
- Αντί να αυξηθούν οι θέσεις ειδικευόμενων ιατρών στο άρθρο 22 προβλέπεται η σύσταση θέσεων έμμισθων ειδικευόμενων Ακτινοφυσικών Ιατρικής να προέρχεται και από την μετατροπή/μεταφορά θέσεων ειδικευόμενων γιατρών.
- Αντί να στελεχωθούν τα Εμβολιαστικά Κέντρα με προσλήψεις μόνιμων γιατρών και όλου του αναγκαίου προσωπικού για την ενίσχυση και ανάπτυξη της ΠΦΥ στο άρθρο 33 δίνεται η δυνατότητα στους διοικητές των ΥΠΕ να μετακινούν για διάστημα έως και 15 ημέρες, ειδικευόμενους σε δομές της ΠΦΥ της περιφερειακής ενότητας στην οποία ανήκει το νοσοκομείο για την κάλυψη των αναγκών του Εμβολιαστικού Προγράμματος.
Φτηνοί και εξουθενωμένοι νέοι γιατροί…
Η λειτουργία των κλινικών covid και η σταδιακή επέκταση τους επιβαρύνουν λίγους συναδέλφους που ήδη κάνουν άνω των 7 εφημεριών. Ο φόρτος εργασίας των Παθολογικών Κλινικών μεγάλωσε και οδηγεί στην υπερεφημέρευση. Το νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα μας για ρεπό έχει γίνει άγνωστη λέξη. Ωράριο 7 το πρωί με 6 το απόγευμα για πολλές ειδικότητες. Οι λίστες αναμονής ειδικευομένων συνεχίζουν να λιμνάζουν και να καθυστερούν την ώρα που πάρα πολλές κλινικές έχουν τεράστια κενά. Για τα μισθολογικά δεν έχουμε παράπονο: ωρομίσθιο εφημερίας 2,5 ευρώ την ώρα… Συνεχίζεται το παράνομο καθεστώς της κάλυψης της εφημερίας κλινικών από ειδικευόμενους άλλων κλινικών.
… χωρίς εκπαίδευση
Τα έτσι κι αλλιώς μεγάλα προβλήματα επιδεινώνονται με τη μετατροπή των νοσοκομείων σε νοσοκομεία μίας νόσου. Ειδικοί Παθολόγοι μίας νόσου. Συνεχίζεται η απόφαση για μείωση των χειρουργικών αιθουσών των νοσοκομείων. Οι χειρουργικές αίθουσες μειώνονται με ό,τι αυτό σημαίνει για τα προβλήματα της υγείας των ασθενών αλλά και την εκπαιδευτική διαδικασία των νέων γιατρών χειρουργικών ειδικοτήτων (Γενικοί Χειρουργοί, Ορθοπεδικοί, Νευροχειρουργοί, Αγγειοχειρουργοί, Γναθοχειρουργοί, ΩΡΛ, Καρδιοθωρακοχειρουργοί, Ουρολόγοι, Γυναικολόγοι, ΩΡΛ, Οφθαλμίατροι, Πλαστικοί Χειρουργοί). Τα τακτικά ιατρεία αναστέλλονται ή μειώνονται με ό,τι αυτό σημαίνει για την εκτόξευση της λοιπής νοσηρότητας αλλά και την εκπαίδευση νέων γιατρών πολλών παθολογικών ειδικοτήτων (π.χ Δερματολόγοι, Ενδοκρινολόγοι, Ρευματολόγοι κλπ). Σχεδόν καμία κλινική δεν έχει συγκροτημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης των ειδικευομένων γιατρών της.
Ως εδώ. Παίρνουμε άμεσα πρωτοβουλίες
Οι ειδικευόμενοι γιατροί είναι μεγάλη και κρίσιμη μάζα των νοσοκομείων που χρειάζεται άμεσα να προχωρήσει σε:
- Πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων σε όλα τα νοσοκομεία για να συζητήσουν προβλήματα, ανησυχίες, προτάσεις.
- Παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Ιατρικής Υπηρεσίας και σε Διευθυντές κλινικών ώστε να αναπτυχθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε όλες τις ειδικότητες. Σήμερα. Τώρα. Όχι στο αόριστο μέλλον.
- Παρεμβάσεις σε Διοικήσεις ώστε να σταματήσουν τα εντέλλεσθε και η υπερεφημέρευση. Κανείς να μην ξεπεράσει το πλαφόν των 7 εφημεριών το μήνα. Όλοι να παίρνουν τα ρεπό που δικαιούνται.
- Παρεμβάσεις στις Επιτροπές Λοιμώξεων ώστε να διενεργηθούν τεστ στους γιατρούς ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όποτε και όταν χρειαστεί και ταυτόχρονα να αναλάβουν επιτέλους τις δικές τους ευθύνες (αυτές και ο ΕΟΔΥ) με σαφή πρωτόκολλα για τη διαχείριση κρούσματος σε κλινική ή συνάδελφο. Να μην μετατραπούν οι μονάδες υγείας σε υγειονομικές βόμβες
Μαζί με τα σωματεία και την ΟΕΝΓΕ να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση αποσυμφόρηση της λίστας αναμονής των ειδικευόμενων ιατρών με προσλήψεις μόνιμων επιμελητών, μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών, πλήρης επαναλειτουργία των τακτικών και εξωτερικών ιατρείων, των χειρουργικών αιθουσών.
Οι ειδικευόμενοι που νοιάζονται για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που προσφέρεται στο λαό αγωνιούν. Ήρθε η ώρα η αγωνία να μετατραπεί σε συλλογικό αγώνα και δράση για τις συνθήκες εργασίας και την εκπαίδευση τους.