ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πανέμορφες, αιωνόβιες ελιές μεταφυτεύονται σε γειτονιές της Δυτικής Αθήνας

Αυτές τις μέρες σε κάποιους Δήμους της Δυτικής Αθήνας βρίσκεται σε εξέλιξη μεταφύτευση ελαιοδένδρων που προέρχονται από εκτάσεις στη βόρεια Πελοπόννησο όπου η ΕΡΓΟΣΕ κατασκευάζει την επέκταση του προαστιακού προς την Πάτρα. Πρόκειται για τη δεύτερη φάση του προγράμματος διάσωσης εκατοντάδων αιωνόβιων ελαιοδένδρων και ασφαλούς μεταφύτευσής τους σε χώρους που υποδεικνύουν οι Δήμοι, με εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων κανόνων.

Είναι ένα καινοτόμο, περιβαλλοντικό πρόγραμμα της ΕΡΓΟΣΕ σκοπός του οποίου είναι η διάσωση και μεταφύτευση ελαιόδεντρων που προέρχονται από απαλλοτριώσεις εκτάσεων κατά μήκος σιδηροδρομικών γραμμών. Γλιτώνουν έτσι πολύτιμα ελαιόδεντρα από την βέβηλη κοπή τους για καυσόξυλα. Πρόκειται για μια δράση που αναπτύσσεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και η οποία έχει στόχο τη διαχείριση του φυτικού κεφαλαίου των ελαιόδεντρων και τη διάσωσή τους μέσω της μεταφοράς και μεταφύτευσης σε συνεργασία με φορείς του Δημοσίου και ιδιώτες.

Συμμετοχή στη δεύτερη φάση έχουν δηλώσει, μεταξύ άλλων, και οι Δήμοι Αιγάλεω, Ιλίου και Πετρούπολης της Δυτικής Αθήνας (από εκεί οι φωτογραφίες) που υποδέχτηκαν ήδη πολύτιμο περιβαλλοντικό κεφάλαιο, στην εφαρμογή του πετυχημένου αυτού προγράμματος συνεργασίας του Πράσινου Ταμείου με την ΕΡΓΟΣΕ.

Πανέμορφες, αιωνόβιες ελιές μεταφυτεύονται σε γειτονιές της Δυτικής Αθήνας 3
Μεταφύτευση ελιάς στο Αιγάλεω.

Ανάλογες δράσεις θα συνεχιστούν κατά το προσεχές τρίμηνο σε όλη την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι, κατά την πρώτη φάση του προγράμματος που ήδη ολοκληρώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο (καλοκαίρι – φθινόπωρο 2020), τέτοια αιωνόβια ελαιόδενδρα υποδέχτηκαν πάνω από 15 Ο.Τ.Α. σε όλη τη χώρα.

Δεν γνωρίζουμε αν σε αυτή τη φάση εκδήλωσε ενδιαφέρον για μεταφυτεύσεις ο Δήμος Χαϊδαρίου και αν πρόκειται να δούμε ανάλογες παρεμβάσεις σε πλατείες της πόλης μας. Η συμμετοχή όμως σε ένα πρόγραμμα με τέτοιο συναισθηματικό φορτίο, περιβαλλοντικό περιεχόμενο και αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολυσήμαντη και ουσιαστική παρέμβαση.

Πανέμορφες, αιωνόβιες ελιές μεταφυτεύονται σε γειτονιές της Δυτικής Αθήνας 5
Αιωνόβια ελιά έγινε κάτοικος Πετρούπολης.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ: Γλυπτό της φύσης vs μοντέρνα τέχνη Υπεραιωνόβιες ελιές έρχονται από τα βάθη του χρόνου,
για να ομορφύνουν και να γαληνέψουν τους αγχωμένους δρόμους μας
.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button