ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑ

ΕΔΑΔ: Η Ελλάδα στην εξάδα των χωρών με εναντίον τους καταδικαστικές αποφάσεις

 

Κάνοντας την Πέμπτη, τον απολογισμό των πεπραγμένων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το 2017,ο πρόεδρος Guido Raimondi, υπογράμμισε ότι, στην πρώτη εξάδα τού Πίνακα των κρατών με τον υψηλότερο αριθμό καταδικαστικών αποφάσεων εναντίον τους, περιλαμβάνονται η Ρωσία (305), Τουρκία (116), Ουκρανία (87), Ρουμανία (69), Βουλγαρία (39) και Ελλάδα (37).

Ο Πρόεδρος του ΕΔΑΔ ανέφερε, ακόμη, ότι το 2017 υπήρξε αύξηση του αριθμού των εισερχόμενων αιτήσεων, κυρίως ως αποτέλεσμα νέων υποθέσεων κατά της Τουρκίας.

Ωστόσο, διευκρίνισε,  ενώ το 2016 εκκρεμούσαν ενώπιον του Δικαστηρίου  περίπου 80.000 προσφυγές, ο αριθμός τους μειώθηκε στις  περίπου 56.000 έως το τέλος του 2017( μείωση κατά 17%).

Η μείωση αυτή, κατά τον πρόεδρο του ΕΔΑΔ, οφείλεται στο ότι σημαντικό μέρος αυτών των προσφυγών κρίθηκαν ως απαράδεκτες, δεδομένου ότι οι προσφεύγοντες δεν είχαν εξαντλήσει πλήρως τα ένδικα μέσα στην χώρα τους.

Ο Πρόεδρος Raimondi υπογράμμισε τη σημασία της αρχής της επικουρικότητας, με βάση την οποία θεωρείται απαραίτητο για τους προσφεύγοντες να κάνουν χρήση αποτελεσματικής προσφυγής πριν από την άσκηση της προσφυγής τους στο Στρασβούργο.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2017 η πλειονότητα των εκκρεμών υποθέσεων ήταν κατά της Ρουμανίας (17,6%), της Ρωσίας (13,8%), της Τουρκίας (13,3%), της Ουκρανίας (12,6%) και της Ιταλίας (8,3%).

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Πηγή: reporter.gr

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button