ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΣΜΟΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

DW: Όταν τα σύνορα των εθνικιστών ανοίγουν για διεφθαρμένους πρόσφυγες…

«Η Ουγγαρία απειλεί με φυλακή όσους βοηθούν παράνομους πρόσφυγες, αλλά ο νόμος δεν ισχύει για όλους. Ο Β. Όρμπαν δέχθηκε παράνομα τον Ν. Γκρουέφσκι στη χώρα του. Χωρίς χαρτιά, παρά την τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση», γράφει η γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle στην ελληνική της έκδοση.
Ο Νίκολα Γκρουέφσκι με τη βοήθεια των ουγγρικών αρχών πέρασε προφανώς παράνομα μέσω Αλβανίας, Μαυροβουνίου και Σερβίας στην Ουγγαρία. Η θέση της ουγγρικής κυβέρνησης, και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού Όρμπαν, δυσκολεύει. Κινδυνεύει να βρεθεί υπόλογος για συνέργεια σε παράνομη διακίνηση ανθρώπων και παράνομη είσοδο στη χώρα. Η ουγγρική κυβέρνηση παραβίασε όχι μόνο ισχύουσα ουγγρική νομοθεσία ασύλου αλλά και το ουγγρικό Σύνταγμα, το οποίο τροποποιήθηκε πρόσφατα. Με την υποψία τέλεσης αυτών των αδικημάτων ο ανεξάρτητος βουλευτής Άκος Χαντάζι κατέθεσε μήνυση κατ΄ αγνώστων.

Μακρύς ο κατάλογος των κατηγοριών

Ο Όρμπαν έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να μπαίνει πρόσφυγας στη χώρα που δεν έχει ουγγρική κουλτούρα. Ο Νίκολα Γκρουέφσκι όμως ταιριάζει απόλυτη στην κουλτούρα ΌρμπανΟ Όρμπαν έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να μπαίνει πρόσφυγας στη χώρα που δεν έχει ουγγρική κουλτούρα. Ο Νίκολα Γκρουέφσκι όμως ταιριάζει απόλυτη στην κουλτούρα Όρμπαν. Και οι δύο είναι αυταρχικοί πολιτικοί που μέσα σε λίγα χρόνια κατάστρεψαν τις δημοκρατικές δομές στις χώρες τους. Και οι δύο είναι διεφθαρμένοι και βοήθησαν να πλουτίσουν φίλοι και μέλη των οικογενειών τους. Και τέλος και οι δύο υποκινούν μίσος κατά των προσφύγων βασιζόμενοι σε θεωρίες συνομωσίας. Το 2016 ο Γκρουέφκσι έκλεισε τα σύνορα με την Ελλάδα οδηγώντας στο κλείσιμο της βαλκανικής οδού. Γι’ αυτήν του την ενέργεια, προσεγγίστηκε από συντηρητικούς και εθνολαϊκιστές στην Ευρώπη. Μάλιστα ο αυστριακός καγκελάριος ταξίδεψε στα Σκόπια για τις ανάγκες του προεκλογικού του αγώνα.
Ο κατάλογος των αδικημάτων Γκρουέφσκι είναι μακρύς. Παρακολουθήσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών, φυλακίσεις επικριτικών δημοσιογράφων, συγκάλυψη δολοφονίας νεαρού από τις δυνάμεις ασφαλείας του και διαφθορά σε σημείο που ακόμη και για τις «βαλκανικές προδιαγραφές» ξενίζει. Όμως όλα αυτά δεν ενοχλούν τον Ούγγρο πρωθυπουργό, το αντίθετο. Τον περασμένο Μάιο επιχειρηματίας του περιβάλλοντός του αγόρασε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στα Σκόπια, τα οποία τώρα κάνουν καμπάνια υπέρ του Γκρουέφσκι. Το εξωφρενικό είναι ότι ο άνθρωπος που έκλεισε τον βαλκανικό διάδρομο είναι ο ίδιος παράνομος πρόσφυγας. Του αφαιρέθηκε το διαβατήριο, που σημαίνει ότι με συνοδεία Ούγγρων διπλωματών πέρασε λαθραία από σύνορα πολλών χωρών. Γι’ αυτόν δεν ισχύουν οι νόμοι των εθνικιστών και εθνολαϊκιστών.
DW: Όταν τα σύνορα των εθνικιστών ανοίγουν για διεφθαρμένους πρόσφυγες... 3Όρμπαν και Γκρουέφσκι το ίδιο διεφθαρμένοι

Εάν ίσχυαν αυτοί οι νόμοι δεν θα επιτρεπόταν να μπει στην Ουγγαρία, η οποία είναι χώρα-μέλος της Ε.Ε.. Θα έπρεπε να περάσει όλη τη διαδικασία στα σερβικά σύνορα όμως το πιο πιθανό είναι ότι η αίτηση για άσυλο θα απορριπτόταν λόγω έλλειψης νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων. Έτσι θα έπρεπε να αναγκαστεί να περάσει παράνομα μέσω Βοσνίας και Κροατίας, με τη βοήθεια διακινητή. Τίποτα όμως από αυτά δεν έγινε καθώς δεν είναι πρόσφυγας πολέμου, αλλά εγκληματίας με επιρροή. Ως αυταρχικός και διεφθαρμένος πολιτικός που φαίνεται να κατέκλεψε τον λαό του θέλει τώρα να αποφύγει τις νομικές συνέπειες. Ο ίδιος φαίνεται να εισήγαγε στην πολιτική τις θεωρίες συνομωσίας του Όρμπαν. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα με τον Εβραίο δισεκατομμυριούχο Τζορζ Σόρος ο οποίος φαίνεται να κινεί νήματα για να εξισλαμίσει την Ευρώπη. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της ΠΓΔΜ δεν κατέστρεψε μόνο τη χώρα του, αλλά διακίνησε αντισημιτικές θεωρίες συνομωσίας στην πολιτική. Φαίνεται να μην πρόκειται για αστείο. Όταν εκπρόσωπος του κυβερνώντος του ουγγρικού συντηρητικού δεξιού κόμματος Fidesz ρωτήθηκε για την υπόθεση Γκρουέφσκι, έδωσε την εξής απάντηση: «Η Ουγγαρία παρέχει προστασία σε καταδιωκόμενους, και ο Νίκολα Γκρουέφσκι απειλείται από την κυβέρνηση των Σκοπίων, η οποία επηρεάζεται από τον Τζορτζ Σόρος».

Η περίπτωση Γκρουέφσκι είναι προφανές ένα θεμελιακό πρόβλημα για τη δημοκρατία στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. «Οι κυβερνώντες σε Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο και σε  άλλες χώρες είναι διεφθαρμένοι και απειλούνται με φυλάκιση όταν φύγουν από την εξουσία. Γι’ αυτό κάνουν το παν για να κρατηθούν στην εξουσία χωρίς να νοιάζονται για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Ο Όρμπαν και ο Γκρουέφσκι ανήκουν και οι δύο σε αυτόν τον τύπο πολιτικού. Έτσι εξηγείται γιατί ο ένας στηρίζει τον άλλο και τον δέχεται με ανοιχτές αγκάλες» όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle.

Πηγή: Deutsche Welle

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button