ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Διόρθωση σε άρθρο μας: Τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας έχουν αναλάβει έργο για τις φρεγάτες FDI

Σε χτεσινό άρθρο μας που αναφερόταν στον Όμιλο Σπανόπουλου κάναμε ένα λάθος σχετικά με το έργο των Ναυπηγείων του.

Άνθρωπος που έχει καλή γνώση των αμυντικών θεμάτων, μας ενημέρωσε ότι η αναφορά μας σε ανάληψη κατασκευής μπλοκ κύτους, εκ μέρους του Ομίλου Σπανόπουλου, για λογαριασμό της Naval Group είναι λανθασμένη.

Ειδικότερα, αποδίδοντας εκ παραδρομής το συγκεκριμένο έργο στον Όμιλο Σπανόπουλου, γράψαμε ότι “στο ναυπηγείο στη Σαλαμίνα αυτή την περίοδο κτίζονται blocks κύτους των γαλλικών φρεγατών Belharra για λογαριασμό της Naval Group”. Μάλιστα συνοδεύσαμε την αναφορά αυτή με φωτογραφία όπου εικονίζονται δύο πρόσωπα με φόντο εργασίες κοπής.

Η σωστή είδηση είναι ότι τις εργασίες αυτές για τις νέες ελληνικές φρεγάτες γαλλικής κατασκευής έχουν αναλάβει τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας.

Ζητάμε συγγνώμη για την αστοχία μας τόσο από τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας όσο και από τον Όμιλο Σπανόπουλου (Νέα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ).

Ναυπηγεία Σαλαμίνας: Πρωτοπόρα σε ευρωπαϊκό
επίπεδο στις νέες κατασκευές και τις μετασκευές

Με την ευκαιρία, αναδημοσιεύουμε κατατοπιστική συνέντευξη του Προέδρου των Ναυπηγείων Σαλαμίνας, κ. Γιώργου Κόρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Πάρι Τσιριγώτη.

Ναυπηγεία Σαλαμίνας
Ο κ. Κόρος, δεύτερος από αριστερά, στa Ναυπηγείa Σαλαμίνας, με φόντο κοπή μετάλλου για μπλοκ κύτους της υπερσύγχρονης γαλλικής φρεγάτας FDI, η οποία επιλέχτηκε από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ως η επόμενη κύρια μονάδα του. Η κατασκευή του πλοίου γίνεται στη Λοριάν της Γαλλίας και τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας έχουν αναλάβει υποκατασκευαστικό έργο στο πλαίσιο συμφωνίας με την κατασκευάστρια εταιρεία Naval Group.

«Τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας είναι το μόνο ναυπηγείο στην Ευρώπη που έχει εκτελέσει τέτοια έργα και το πρώτο ναυπηγείο διεθνώς που δημιούργησε το διπλό τοίχωμα μεταφέροντας τους υπάρχοντες διαμήκεις φράχτες των πλοίων προς το εξωτερικό τοίχωμα αντί να κατασκευάσουμε νέους φράκτες», δηλώνει. Για την ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας στη χώρα μας δηλώνει ότι χρειάζεται η ύπαρξη συστήματος έκδοσης εγγυητικών προς τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, για λογαριασμό των ναυπηγείων, στηρίζοντας έτσι το εξαγώγιμο προϊόν, δηλαδή τα πλοία. Τέλος, αναφέρει ότι τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας μπορούν να πρωτοστατήσουν στο χτίσιμο νέων πλοίων της ακτοπλοΐας.

Διόρθωση σε άρθρο μας: Τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας έχουν αναλάβει έργο για τις φρεγάτες FDI 4
Ο κ. Κόρος με την διευθύντρια της Naval Group.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε ο κ. Γιώργος Κόρος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Πάρι Τσιριγώτη για τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας:

Ερώτηση: Τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας είναι ένας κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών δεξαμενισμού και επισκευών στην Ελλάδα με διεθνές πελατολόγιο. Ποιές είναι οι βασικότερες εργασίες που μπορεί να καλύψει το συγκεκριμένο ναυπηγείο και πόσοι εργαζόμενοι απασχολούνται σε αυτό;

Απάντηση: Τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας είναι ενεργά εδώ και δεκαετίες σε όλους τους κλάδους της ναυπηγικής βιομηχανίας. Πέρα από την επισκευή, η οποία παρουσιάζει άνθιση πάλι στη χώρα μας, τα ναυπηγεία μας θεωρούνται πρωτοπόρα, σε τουλάχιστον ευρωπαϊκό επίπεδο, στις νέες κατασκευές και τις μετασκευές. Συγκεκριμένα, έχουν χτίσει σειρά πλοίων, χωρητικότητας έως και 100.000 τόνων DWT, χρησιμοποιώντας τα ρουμάνικα ναυπηγεία ως υπεργολάβους για την κατασκευή του κύτους, ενώ παράλληλα θεωρούνται εξειδικευμένα στις δύσκολες και εξειδικευμένες μετασκευές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετασκευές, έργα σαφώς δυσκολότερα από τις κατασκευές, είναι αυτές που μας έχουν προσδώσει φήμη, καθώς έχουμε πρώτοι εκτελέσει έργα που στη συνέχεια έδειξαν το δρόμο σε άλλα διεθνή ναυπηγεία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μετασκευές δεξαμενόπλοιων σε πλοία ξηρού φορτίου διπλού τοιχώματος. Τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας είναι το μόνο ναυπηγείο στην Ευρώπη που έχει εκτελέσει τέτοια έργα και το πρώτο ναυπηγείο διεθνώς που δημιούργησε το διπλό τοίχωμα μεταφέροντας τις υπάρχουσες διαμήκεις φράκτες των πλοίων προς το εξωτερικό τοίχωμα αντί να κατασκευάσουμε νέες φράκτες, μειώνοντας έτσι χρόνο και κόστος.

Και το κάναμε με το πλοίο σε κατάσταση πλεύσης. Το τελευταίο μάλιστα ήταν και «αντικείμενο στοιχήματος» μεταξύ κορυφαίων στελεχών ναυπηγείων της Αγγλίας, όπως με είχε ενημερώσει ο επιβλέπων καθηγητής του διδακτορικού μου γιατί θεωρούνταν αδύνατο. Αυτή μας την τεχνική αντέγραψαν μετά πολλά ναυπηγεία της Άπω Ανατολής. Ο αριθμός των εργαζομένων μας είναι δυναμικός και μεταβάλλεται ανάλογα με τις ανάγκες των project, έχοντας φτάσει και τους 500 άμεσα απασχολούμενους με περίπου 500 επιπλέον μέσω υπεργολάβων.

Ερώτηση: Έχει γίνει γνωστό ότι τμήματα του προγράμματος κατασκευής φρεγατών Belharra θα κατασκευαστούν στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας. Θα θέλατε να μας πείτε σε τι αφορά αυτή την κατασκευή και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί;

Διόρθωση σε άρθρο μας: Τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας έχουν αναλάβει έργο για τις φρεγάτες FDI 6
Ναυπηγεία Σαλαμίνας

Απάντηση: Είναι μεγάλη μας τιμή και είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι πλέον είμαστε μόνιμο τμήμα του Supply Chain (εφοδιαστικής αλυσίδας) της Naval Group για τις φρεγάτες Belharra εν γένει, όχι μόνο για τις ελληνικές. Οι άμεσες υποχρεώσεις μας αφορούν την κατασκευή pre-outfitted hull blocks, δηλαδή τμημάτων του κύτους και της υπερκατασκευής γαλλικής φρεγάτας, εξοπλισμένα με συστήματα σωληνώσεων, βάσεις και στηρίγματα ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, συστήματα πρόσβασης κλπ.

Πρόκειται λοιπόν για ένα πολύ σημαντικό μερίδιο έργου, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί καθώς ήδη η Naval Group έχει εκφράσει τέτοια πρόθεση και βρισκόμαστε σε σχετικές διαπραγματεύσεις. Τα blocks θα είναι έτοιμα να αποχωρήσουν από τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας για τη Lorient το Νοέμβριο του 2023 όπου θα ενωθούν με άλλα blocks στη μόνιμη δεξαμενή του γαλλικού ναυπηγείου για την ολοκλήρωση του πλοίου.

Θέλω να σημειώσω ότι ναυπηγικά αλλά και επιχειρηματικά, ο τρόπος ανέγερσης αμυντικών πλοίων χρησιμοποιώντας προκατασκευασμένα blocks είναι ιδιαίτερα ευφυής καθώς μειώνει τον χρόνο αποπεράτωσης του έργου αλλά και το κόστος αυτού. Πρόκειται για μια μέθοδο που χρησιμοποιείται ευρέως στη ναυπήγηση εμπορικών πλοίων αλλά παρουσιάζει δυσκολίες στα αμυντικά πλοία λόγω της μορφολογίας τους.

Παρά τις τεχνικές δυσκολίες της μεθόδου, η Naval Group την έχει προσαρτήσει στη στρατηγική παραγωγής της με επιτυχία από τη δεκαετία του ’90, χρησιμοποιώντας έναν πρωτοποριακό τρόπο σχεδιασμού και μεταφοράς ναυπηγικών πληροφοριών που διασφαλίζει την διατήρηση επιτρεπτών ανοχών κατασκευής και συνεπώς την ποιότητα κατασκευής στα στάνταρ του σχεδιαστή. Προσωπικά θεωρώ αυτή τη μεταφορά τεχνογνωσίας ιδιαίτερα σημαντική.

Ερώτηση: Τι είναι αυτό που λείπει αυτή τη στιγμή από την Ελλάδα -τη χώρα με την ισχυρότερη ναυτιλία στον κόσμο- προκειμένου να μπορεί να χτίσει πλοία. Τι είναι αυτό που γίνεται στις παραδοσιακές ναυπηγικές χώρες της Ασίας και δεν γίνεται εδώ; Θα πρέπει να αλλάξει κάτι σε επίπεδο φορολόγησης προκειμένου οι ναυπηγικές εργασίες στην Ελλάδα να γίνουν πιο ελκυστικές σε σχέση με άλλες ανταγωνίστριες χώρες;

Απάντηση: Αυτό που έχουν οι ασιατικές χώρες και λείπει από τη δική μας, είναι η αντίληψη της δυναμικής αυτής της βιομηχανίας ώστε να δοθούν τα κατάλληλα «εργαλεία» στα ναυπηγεία της χώρας και να γίνουν σημαντικά ενεργά μέλη της παγκόσμιας ναυπηγικής βιομηχανίας. Το πιο βασικό εργαλείο είναι το Export Credit (εξαγωγικές πιστώσεις). Η χώρα μας έχει μεγάλη ανάγκη της ύπαρξης συστήματος έκδοσης εγγυητικών προς τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, για λογαριασμό των ναυπηγείων της, στηρίζοντας έτσι το εξαγώγιμο προϊόν, δηλαδή τα πλοία. Εκεί οφείλεται πρωτίστως η επιτυχία των ασιατικών ναυπηγείων.

Εξίσου σημαντική είναι η υιοθέτηση αυτοματοποιημένων μεθόδων παραγωγής. Δεν μπορεί να υπάρξει μαζική παραγωγή πλοίων αν Α) δεν γίνεται σε ανταγωνιστικές τιμές και Β) το οικονομικό αποτέλεσμα αυτής δεν είναι θετικό. Ο μόνος τρόπος να συνυπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις είναι με την χρήση Panel Lines και ρομποτικών. Σε αντίθεση με την παλαιωμένη αντίληψη ότι τα μηχανήματα μειώνουν θέσεις εργασίας, η αυτοματοποιημένη παραγωγή θα μπορούσε να δημιουργήσει πάρα πολλές νέες θέσεις εργασίας απλούστατα επειδή θα αναγεννήσει μια βιομηχανία στη χώρα μας που σήμερα είναι σοβαρά αποδυναμωμένη και συρρικνωμένη.

Είναι η πάγια πεποίθηση μου ότι η τεχνολογία σε συνδυασμό με την ασύγκριτη τέχνη των Ελλήνων ναυπηγοτεχνητών θα είχε πολλά θετικά αποτελέσματα για τη χώρα, οικονομικά αλλά και κοινωνικά. Ενώ η φορολογία είναι κάτι το οποίο επηρεάζει άμεσα την κερδοφορία μιας επιχείρησης, θεωρώ ότι πιο σημαντική είναι η λειτουργία κρατικού φορέα έκδοσης εγγυητικών για την κατασκευή πλοίων αλλά και τη χρηματοδότηση απόκτησης εξειδικευμένου εξοπλισμού μαζικής ναυπήγησης. Με ένα τέτοιο οικονομικό «εργαλείο», η Ελληνική ναυπηγική βιομηχανία θα σημείωνε μεγάλες επιτυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο με πολλαπλά επακόλουθα οφέλη.

Ερώτηση: Η πανδημία του κορονοϊού επηρέασε τον όγκο των ναυπηγικών εργασιών στο ναυπηγείο σας και σε τι κλίμακα;

Απάντηση: Η πανδημία μας επηρέασε αναγκαστικά. Μειώθηκε προσωρινά ο κύκλος εργασιών μας και άλλαξαν και οι διαδικασίες μας. Προσαρμοστήκαμε όμως και βγήκαμε και από αυτή την κρίση αλώβητοι. Οφείλω όμως να ομολογήσω ότι τα μέτρα στήριξης του κράτους έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Ήταν μια επιτυχία τους με απτά αποτελέσματα.

Ερώτηση: Σύμφωνα με μελέτες άνω του 40% του στόλου της ακτοπλοΐας θα χρειαστεί ανανέωση ενόψει και των νέων απαιτήσεων της ΕΕ και του ΙΜΟ για τους ρύπους. Μπορεί το ναυπηγείο σας να διαδραματίσει ρόλο σε αυτή τη νέα εποχή;

Απάντηση: Τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας μπορούν να πρωτοστατήσουν στη λύση αυτού του προβλήματος. Έχοντας μακρά εμπειρία στα επιβατηγά και οχηματαγωγά τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς και βαθιά γνώση των νέων τεχνολογικών εφαρμογών για τη μείωση των ρύπων, σκοπεύουμε να απορροφήσουμε μεγάλο κομμάτι της αγοράς τόσο στις μετασκευές των υπαρχόντων πλοίων ακτοπλοΐας όσο και στις νέες κατασκευές. Θέλω να σημειώσω ότι τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας μπορούν να κατασκευάσουν πλοία μήκους 140 μέτρων, καλύπτοντας έτσι την πλειονότητα του φάσματος των πλοίων που επιχειρούν στην ελληνική ακτοπλοΐα. Επίσης, μόλις ολοκληρώσαμε in house το concept design 2 GREEN High Speed Catamaran τα οποία θα παράγουν 30% λιγότερους ρύπους από τα αντίστοιχα σημερινά συμβατικά high speed catamaran. Συνεχίζουμε άμεσα με την εκπόνηση class and construction drawings.

Ερώτηση: Ποιές είναι οι βασικότερες πολιτικές που εφαρμόζει η εταιρεία απέναντι στους εργαζόμενους και το περιβάλλον;

Απάντηση: Είμαστε πλήρως εναρμονισμένοι με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς για το περιβάλλον και την ασφάλεια των εργαζομένων μας, κάτι το οποίο έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας με τη Naval Group.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button