Δημόσια υγεία: Ο αριθμός των εργαζόμενων μικρότερος από ότι πριν την έναρξη της επιδημίας
Αντί για ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και του ΕΚΑΒ με προσωπικό και εξοπλισμό, συνεχίζεται η μείωση των μόνιμων εργαζομένων και της κρατικής χρηματοδότησης για τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας.
Η καταγγελία έρχεται από το Σωματείο Εργαζομένων του Θριάσιου Νοσοκομείου, που επισημαίνει ότι παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί «θωράκισης του ΕΣΥ», η πραγματικότητα είναι ότι οι δημόσιες μονάδες υγείας αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.
Όσον αφορά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων SARS-CoV-2, αποδίδεται βασικά στο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ουσιαστικά κατάργησε κάθε προληπτικό μέτρο για να διευκολύνει την κερδοφορία των τουριστικών, ναυτιλιακών και αεροπορικών ομίλων. Παρά τις αυξημένες ανάγκες στα νοσοκομεία, υπάρχει συρρίκνωση πόρων και προσωπικού.
Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση του Σωματείου αναφέρει ότι από το 2018 μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί προκηρύξεις για την κάλυψη 2.325 θέσεων μόνιμου, μη ιατρικού προσωπικού, ενώ οι συνταξιοδοτήσεις – αποχωρήσεις ξεπέρασαν τις 7.500 και αντίστοιχα, την 5ετία 2017 – 2021, η ετήσια κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 478 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Απογραφή Ανθρώπινου Δυναμικού στο Δημόσιο και τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 2.923 εργαζόμενους, τους τελευταίους 12 μήνες (από 76.878 το Μάιο 2021 σε 73.955 το Μάιο 2022) ενώ μειώθηκε και η κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας κατά 279 εκατ. ευρώ.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται μερικά ακόμη χαρακτηριστικά στοιχεία:
● δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μια από τις 1.000 θέσεις νοσηλευτών και φυσικοθεραπευτών για ΜΕΘ, που συστάθηκαν με το Ν. 4690/2020, τον Μάιο 2020
● αντί για την προκήρυξη 4.000 θέσεων μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού και 910 θέσεων εργαζομένων υπόλοιπων ειδικοτήτων, που έχουν επανειλημμένα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Υγείας από τον Σεπτέμβριο 2020, ανακοινώθηκε μόνο η προκήρυξη 3720 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 25.000, σύμφωνα με τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των μονάδων υγείας.
● αντί για την προκήρυξη 900 θέσεων μόνιμων γιατρών, όπως έχουν επανειλημμένα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Υγείας, ανακοινώθηκε η προκήρυξη μόνο 700 θέσεων, αρχικά των πρώτων 372, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 6.000, σύμφωνα με τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των μονάδων υγείας.
Ακόμη και όταν ολοκληρωθούν οι δύο ανακοινωθείσες προκηρύξεις – η διαδικασία των προσλήψεων αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 2 έτη – και με το απίθανο σενάριο ότι δεν θα συνταξιοδοτηθεί κανένας συνάδελφος στο ίδιο διάστημα, ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων θα είναι μικρότερος από ότι πριν την έναρξη της επιδημίας.
Ταυτόχρονα, λόγω της εμμονής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για μετατροπή του εμβολιασμού, από όπλο αντιμετώπισης της επιδημίας σε εργαλείο εκβιασμών και ανατροπής εργασιακών σχέσεων, χιλιάδες εργαζόμενοι στις μονάδες υγείας και πρόνοιας και το ΕΚΑΒ παραμένουν σε αναστολή εργασίας, επιδεινώνοντας τις ήδη μεγάλες ελλείψεις, ενώ και οι ίδιοι και οι οικογένειες τους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, όπου παραμένουν κενές περισσότερες από 220 οργανικές θέσεις προσωπικού, σε αναστολή εργασίας βρίσκονται 25 εργαζόμενοι και η κατάσταση θα χειροτερέψει αν απολυθούν οι 190 συμβασιούχοι, που οι συμβάσεις τους λήγουν τους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα:
● παραμένουν κενές 83 θέσεις νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού και 49 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, με αποτέλεσμα στα νοσηλευτικά τμήματα (Πνευμονολογική, Παθολογικές, ΩΡΛ, Χειρουργική, Νευροχειρουργική, Καρδιολογική) δύο νοσηλευτές ανα βάρδια να έχουν την ευθύνη για 30 ή περισσότερους ασθενείς (στην Α Παθολογική κλινική φτάνουν τους 44 και στην Ορθοπαιδική τους 50 ασθενείς).
Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις στην Αιμοδοσία, στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, στο Τμήμα Επειγόντων Προσωπικού, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, στις ΜΕΘ, τη ΜΑΦ και τη ΜΕΚ ενώ και στη Μαιευτική κλινική οι μαίες δεν αρκούν για την ασφαλή στελέχωση της κλινικής και του Μαιευτηρίου σε όλες τις βάρδιες.
Τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου ενώ γίνονται συνεχείς μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού και βοηθών θαλάμου για να καλυφθούν, με πρόχειρο τρόπο, οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.
Λόγω των ελλείψεων αναισθησιολόγων, νοσηλευτών και τραυματιοφορέων, παραμένουν κλειστές 3 χειρουργικές αίθουσες στα Χειρουργεία του 1ου ορόφου, 2 αίθουσες στο Μαιευτήριο και 3 αίθουσες στο Κέντρο Εγκαυμάτων – με αποτέλεσμα περισσότεροι από 1.800 ασθενείς να είναι σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργική επέμβαση..
● αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις σε παραϊατρικό προσωπικό στο Ακτινοδιαγνωστικό, την Αιμοδοσία και τα εργαστήρια – παραμένουν κενές 12 θέσεις χειριστών ιατρικών συσκευών και βοηθών εργαστηρίων, 6 τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών εφαρμοστών – ενώ για την κάλυψη των αναγκών, δεν επαρκούν οι φυσικοθεραπευτές.
● στην διοικητική υπηρεσία οι ελλείψεις καλύπτονται προσωρινά με συμβασιούχους συναδέλφους, ενώ η τεχνική υπηρεσία έχει κυριολεκτικά «αποδεκατιστεί» λόγω της μη αναπλήρωσης των συνταξιοδοτηθέντων εργαζομένων και δεν μπορεί να εξασφαλισθεί η ασφαλής λειτουργία του νοσοκομείου.
● κινδυνεύουν με διακοπή λειτουργίας η Παιδιατρική όπου έχουν απομείνει μόνο 3 ειδικευμένοι παιδίατροι και 4 ειδικευόμενοι και η Αιμοδοσία, όπου έχουν απομείνει 3 ειδικευμένοι γιατροί. Στην Πνευμονολογική, που εξακολουθεί να δέχεται ασθενείς από ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής, εργάζονται μόνο 4 ειδικευμένοι γιατροί ενώ παραμένει η υποστελέχωση στις Α και Β Παθολογικές κλινικές, με αποτέλεσμα συχνά ένας ειδικευμένος παθολόγος να εφημερεύει για περισσότερους από 50 ασθενείς διασκορπισμένους σε διαφορετικές κλινικές και ορόφους του νοσοκομείου.
● στο ΤΕΠ παραμένουν κενές 6 θέσεις ειδικευμένων γιατρών και στις δύο ΜΕΘ του νοσοκομείου, παραμένουν κενές 3 θέσεις ειδικευμένων και όλες οι θέσεις εξειδικευόμενων γιατρών.
● στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο έχουν απομείνει μόνο 4 ειδικευμένοι γιατροί, οι οποίοι καλύπτουν και το Βιοχημικό και το Μοριακό Εργαστήριο, και στο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα, παραμένουν κενές 2 θέσεις ειδικευμένων και 8 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών, .
Η κατάσταση θα χειροτερέψει δραματικά και θα κινδυνεύσει η λειτουργία κλινικές και τμήματα, αν απολυθούν οι 30 επικουρικοί γιατροί, που καλύπτουν μέρος των μεγάλων ελλείψεων..
Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, που επιδεινώνεται από τις αναστολές εργασίας εργαζομένων. Στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας παραμένουν κενές 46 οργανικές θέσεις προσωπικού. Τα προβλήματα λειτουργίας θα χειροτερέψουν αν απολυθούν οι 14 συμβασιούχοι εργαζόμενοι.
Στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων και κινδυνεύουν με απόλυση 14 συμβασιούχοι συνάδελφοι. Στο Κέντρο Υγείας Ασπροπύργου υπάρχουν μόνο 6 γιατροί και ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να λειτουργεί μόνο πρωινά τις καθημερινές ενώ στη Μάνδρα εξακολουθεί να μην υπάρχει Κέντρο Υγείας, ενώ το Περιφερειακό Ιατρείο λειτουργεί μόνο 2 πρωινά την εβδομάδα.
Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση στις δημόσιες μονάδες υγείας θα χειροτερέψει. Η εφαρμογή των DRG, η επέκταση των Συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, με βάση τους αντίστοιχους νόμους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, η μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αύξηση της οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών.
Κερδισμένοι είναι μόνο οι ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων, ιδιωτικών κλινικών και ασφαλιστικών εταιρειών, που τα κέρδη τους αυξάνονται, την ίδια στιγμή που η φτώχεια «θεριεύει» στις λαϊκές οικογένειες.
Λογαριάζετε όμως χωρίς τους εργαζόμενους και δεσμευόμαστε ότι δε θα σας αφήσουμε σε «χλωρό κλαρί».
Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:
► να ενισχυθούν οι δημόσιες μονάδες υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες, αξιοποιώντας τις καταστάσεις επιλαχόντων στην προκήρυξη 6Κ/2020
► να ανακληθούν οι αναστολές εργασίας των εργαζομένων στις μονάδες υγείας και πρόνοιας και το ΕΚΑΒ
► να προκηρυχθούν και να καλυφθούν οι θέσεις νοσηλευτών και φυσικοθεραπευτών για ΜΕΘ, που συστάθηκαν με το Ν. 4690/2020, τον Μάιο 2020 καθώς και οι θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και υπολοίπων εργαζομένων που έχουν επανειλημμένα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Υγείας από τον Σεπτέμβριο 2020
► να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων των ειδικευόμενων νοσηλευτών.