ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δήμος Χαϊδαρίου, τα εργασιακά στο προσκήνιο – Στους 680 οι υπάλληλοί του

Τρεις σημαντικές αποφάσεις υπέρ των εργαζομένων του Δήμου Χαϊδαρίου, πέρασαν ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης Ιανουαρίου. Ο αριθμός των υπαλλήλων του Δήμου αυτή τη στιγμή είναι 680 άτομα, οι μισοί περίπου μόνιμοι και οι υπόλοιποι συμβασιούχοι. Είναι λοιπόν ένας μεγάλος εργοδότης, υπεύθυνος για τη διαχείριση πολλών και διαφορετικών προβλημάτων και αιτημάτων.

Έκτακτος μποναμάς 

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Δήμου, Κώστας Δημουλάς.

Με βάση την πρώτη απόφαση και κατόπιν πρωτόδικων αποφάσεων δικαστηρίων οι εργαζόμενοι θα δουν στις τσέπες τους το ποσό των 1.000 ευρώ ανά έτος, για τρία συνεχόμενα έτη. Το θέμα ξεκίνησε μετά από τρεις αγωγές που κατέθεσαν στο Ειρηνοδικείο Αθηνών 118 εργαζόμενοι, που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Διεκδίκησαν από τον Δήμο Χαϊδαρίου να τους καταβάλει τα ποσά που αντιστοιχούσαν στα επιδόματα εορτών και αδείας, που περικόπηκαν για τα έτη 2014, 2015 και 2016, λόγω των μνημονιακών πολιτικών. Το δικαστήριο επιδίκασε στον κάθε έναν από τους παραπάνω εργαζομένους το ποσό των 1.000 ευρώ, δηλαδή 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων, 250 ευρώ δώρο Πάσχα και 250 ευρώ επίδομα αδείας, για κάθε έτος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα, βάσει των δικαστικών αποφάσεων, να καταβάλει ο Δήμος σε κάθε εργαζόμενο τα ποσά που προαναφέρθηκαν. Παράλληλα αποφάσισε ομόφωνα να μην ασκήσει έφεση κατά των πρωτόδικων αποφάσεων, που δικαίωσαν τους εργαζομένους.

Δικαστικός αγώνας για μονιμοποίηση στους παιδικούς σταθμούς

Πέρα από τα μισθολογικά, συζητήθηκε και το ζήτημα του αιτήματος μονιμοποίησης από 4 δασκάλες των βρεφονηπιακών σταθμών. Με ομόφωνη, λοιπόν, απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο θα στηρίξει με κάθε ένδικο μέσο τις πάγιες και διαρκείας ανάγκες σε προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς του και θα ζητήσει τη μονιμοποίηση των τεσσάρων. Η υπόθεση αυτή αναμένεται να εκδικαστεί μέσα στον επόμενο μήνα. Σήμερα οι συγκεκριμένες εργαζόμενες απασχολούνται κάθε χρόνο στους παιδικούς σταθμούς με ανανεωμένες 11μηνες συμβάσεις.

Βοήθεια στο σπίτι

Παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο -και πάλι με ομόφωνη απόφαση- ζητάει τη μονιμοποίηση των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».  Τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί προκήρυξη κατόπιν πρόσφατης κυβερνητικής απόφασης.

Σήμερα στο Δήμο μας απασχολούνται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μόνο δύο άτομα, ένας κοινωνικός λειτουργός και μία νοσηλεύτρια. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μιχάλη Σελέκο, από τη σημερινή κυβέρνηση δεν τους δίνεται η δυνατότητα να προσλάβουν άλλο προσωπικό. Ωστόσο τα δύο αυτά άτομα δεν επαρκούν σε καμιά περίπτωση για την εξυπηρέτηση όλων των ωφελουμένων του προγράμματος. Έτσι στην υλοποίησή του παρέχουν συμπληρωματικά υπηρεσίες υπάλληλοι της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου. Για αυτές τις δύο μόνιμες θέσεις που θα προκηρυχτούν άμεσα για το Δήμο Χαϊδαρίου, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλουν τις αιτήσεις στο ΑΣΕΠ. Ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιλογή του προσωπικού, θα έχει ο χρόνος προϋπηρεσίας τους. Παρά τις όποιες πολιτικές διαφωνίες υπήρξαν μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, το Σώμα αναγνώρισε το δικαίωμα στην εργασία και όλες οι παρατάξεις ψήφισαν θετικά στις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Δήμος Χαϊδαρίου, τα εργασιακά στο προσκήνιο - Στους 680 οι υπάλληλοί του 1

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button