ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δήμος Χαϊδαρίου: Φέρνουμε το fair play στη χρήση των αθλητικών χώρων

Απρόβλεπτη εξέλιξη είχαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 28/9, καθώς αναβλήθηκε η συζήτηση του νέου Κανονισμού Λειτουργίας των Δημοτικών Αθλητικών Εγκαταστάσεων. Η πρόταση αναβολής ήρθε από το Συντονιστικό των Αθλητικών Συλλόγων, με την αιτιολογία ότι οι Σύλλογοι χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να διαβάσουν το τελικό κείμενο της εισήγησης του κανονισμού.

Η αναβολή υποστηρίχθηκε και από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο ΔΣ, που υποστήριξαν ότι ο Κανονισμός πρέπει να συζητηθεί σε «δια ζώσης» συνεδρίαση του ΔΣ, παρουσία εκπροσώπων όλων των ενδιαφερομένων και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως διεξάγονται οι συνεδριάσεις από την αρχή της πανδημίας.

Η δημοτική αρχή εξέφρασε την έκπληξη της για το αίτημα του Συντονιστικού και ενημέρωσε το ΔΣ ότι αφενός έχει προηγηθεί πολύμηνη διαβούλευση, αφετέρου έχουν γίνει αναλυτικές συζητήσεις με τους Συλλόγους για τα θέματα στον Κανονισμό που αφορούν τον κάθε ένα Σύλλογο ξεχωριστά. Επίσης, ο δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός ανέφερε ότι υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι που συμμετέχουν στο Συντονιστικό, οι οποίοι έχουν την τελική εισήγηση από την Παρασκευή. Για το θέμα της ανοιχτής συνεδρίασης του ΔΣ, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στους ισχύοντες περιορισμούς λόγω της πανδημίας, που δεν είναι δυνατό να παραβιαστούν.

Ωστόσο ο δήμαρχος συμφώνησε στην αναβολή της συζήτησης, τονίζοντας ότι επιδίωξή του είναι να υπάρξει τελικά η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση κατά την ψήφιση του Κανονισμού.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά για ένα θέμα που ενδιαφέρει πάρα πολλές οικογένειες του Χαϊδαρίου, μια και στα σωματεία αθλούνται πάνω από 1.000 παιδιά, επισημαίνοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τοποθετήσεις από συλλόγους και φορείς.

“Νοικοκύρεμα της λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων”

Η δημοτική αρχή επισημαίνει ότι με τον νέο Κανονισμό μπαίνει τάξη σε μια σειρά χρονιζόντων προβλημάτων. Πιο συγκεκριμένα:

  • Με τον νέο Κανονισμό εισάγονται αντικειμενικά κριτήρια (όπως η κατηγορία που αγωνίζονται και ο αριθμός των αθλητών κάθε Συλλόγου) για τη χρήση των Δημοτικών Εγκαταστάσεων.
  • Εισάγεται το κριτήριο της Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης από τη Γ.Γ.Α. για την παραχώρηση χρήσης γηπέδων σε Συλλόγους, όπως ισχύει παντού.
  • Για το θέμα της χρήσης των γηπέδων του τένις από το «κοινό», προβλέπεται μια σχεδόν συμβολική ετήσια συνδρομή των 50 Ευρώ. Ενώ επίσης προβλέπεται μια συμμετοχή του Ομίλου στην κάλυψη μέρους του κόστους λειτουργίας τους.
  • Για το Κολυμβητήριο επίσης προβλέπεται μια συμμετοχή του Συλλόγου στο κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων. (Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το  Χαϊδάρι Σήμερα, το συνολικό ετήσιο κόστος λειτουργίας του Δημοτικού Κολυμβητηρίου ανέρχεται σε 700.000 Ευρώ και η προβλεπόμενη στον κανονισμό συμμετοχή του Συλλόγου είναι κάτω από το 1 % αυτού του ποσού).
  • Τόσο για τα γήπεδα τένις όσο και για το Κολυμβητήριο, οι Σύλλογοι έχουν εκφράσει στον Δήμο την συμφωνία τους με το ύψος της προτεινόμενης οικονομικής συμμετοχής τους στα κόστη λειτουργίας.
  • Από τον Κανονισμό προβλέπεται η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων, αντί για την άναρχη κατάσταση που επικρατούσε στο παρελθόν.

Συνολικά επιχειρείται ένα «νοικοκύρεμα» της λειτουργίας των Δημοτικών Αθλητικών Εγκαταστάσεων, προς όφελος τόσο των Συλλόγων και των αθλητών τους όσο και κάθε πολίτη που θέλει να κάνει περιστασιακή χρήση των αθλητικών υποδομών του Δήμου.

“Ενίσχυση των αθλητικών σωματείων από Δήμο και κράτος”

Ο κ. Πάνος Μοσχονάς, μέλος του ΔΣ του ΑΟ Χαϊδαρίου και του Συντονιστικού των αθλητικών σωματείων, στον οποίο απευθύνθηκε το “Χαϊδάρι Σήμερα”, υποστήριξε ότι εάν τα σωματεία κολύμβησης και τένις δώσουν χρήματα στον Δήμο για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων, τότε ανοίγει ο δρόμος, σε μεταγενέστερο χρόνο, και για τα άλλα αθλήματα, πράγμα που δεν αντέχει σε καμία περίπτωση ο προϋπολογισμός τους. Βάζει το δίλημμα: “Τι σωματεία θέλουμε; Να προάγουν τον καθαρό ερασιτεχνικό αθλητισμό -με ενίσχυση από τον Δήμο και το κράτος- ή σωματεία που να τρέχουν από χορηγό σε χορηγό και να καταλήξουν παραρτήματα των ΠΑΕ και των ΚΑΕ, με εμπορικές επιδιώξεις;”.

Πολύμηνη διαβούλευση

Μετά την αρχική δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του δημάρχου με το Συντονιστικό των Αθλητικών Συλλόγων, όπου συμφωνήθηκε να γίνουν συναντήσεις  του Δήμου με κάθε Σύλλογο ξεχωριστά. Τις συναντήσεις με τους Συλλόγους έκανε ο εντεταλμένος για τον αθλητισμό δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Βελέντζας και σε αυτές υπήρξε σύγκλιση απόψεων στην τελική διαμόρφωση του Κανονισμού και ιδιαίτερα των ρυθμίσεων που αφορούν κάθε Σύλλογο ειδικά.

Όσον αφορά το αίτημα της αντιπολίτευσης για ανοιχτή, διά ζώσης συνεδρίαση και με παρουσία όλων των εκπροσώπων των Σωματείων και άλλων πολιτών, η διοίκηση του Δήμου θεωρεί ότι το αίτημα είναι προσχηματικό. Μια τέτοια συνεδρίαση, με δεκάδες άτομα παρόντα είναι αδύνατον να διεξαχθεί μέχρι το τέλος της πανδημίας, γιατί υπάρχουν τα γνωστά όρια στην παρουσία ανθρώπων στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ανάλογα με τα τετραγωνικά του χώρου. Υπάρχει και το επιπλέον πρόβλημα των ανεμβολίαστων δημοτικών συμβούλων (πιο αναλυτικά εδώ: Εμπλοκή στις διά ζώσης συνεδριάσεις).

“Γιατι μέχρι τώρα μάς πίεζαν;”

Από την πλευρά του Δήμου εκφράζεται η απορία: Γιατί μέχρι πρόσφατα οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα η Λαϊκή Συσπείρωση στην οποία ανήκει ο κ. Μοσχονάς, πίεζαν για την επιτάχυνση της ψήφισης του Κανονισμού από το ΔΣ και τώρα ζητούν την αναβολή της συζήτησής του και μάλιστα με αιτήματα (ανοιχτή συνεδρίαση εν μέσω πανδημίας) που δεν μπορούν αντικειμενικά να υλοποιηθούν;

Πηγές του Δήμου μάς μετέφεραν την άποψη ότι η αναβολή εξυπηρετούσε αποκλειστικά την αντίθεση της Διοίκησης του Ομίλου Αντισφαίρισης στην οργάνωση από τον Δήμο της καθημερινής λειτουργίας των γηπέδων τένις. Το πρόγραμμα λειτουργίας των 9 γηπέδων τένις στον Δήμο (συμπεριλαμβανομένων και των 2 γηπέδων στην Ανάπλαση, όπου τοποθετήθηκε και κουβούκλιο φύλακα για την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του χώρου) που έχει καταρτίσει φέτος ο Δήμος ρυθμίζει τον χρόνο χρήσης των γηπέδων έτσι ώστε να καλύπτονται και οι ανάγκες του ομίλου και ιδιαιτέρως των τμημάτων εκμάθησης αλλά και η πολύ αυξημένη ζήτηση γηπέδων από τους κατοίκους. Το τένις είναι ένα άθλημα που προβλήθηκε πολύ  κατά το διάστημα των lockdown (γιατί ήταν το μόνο που επιτρεπόταν), ενώ προφανώς στη δημοφιλία του έχουν συμβάλλει οι διεθνείς διακρίσεις των Ελλήνων πρωταθλητών.  Παράλληλα, η πρόβλεψη στον Κανονισμό για χρήση των γηπέδων τένις από τους κατοίκους έναντι καταβολής μόνον 50 Ευρώ το χρόνο, είναι δεδομένο ότι θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση από Χαϊδαριώτες για τα γήπεδα. Ενδεικτικά αναφέρεται από τον Δήμο ότι σε άλλες περιοχές της Αθήνας, που διαθέτουν μεγάλο αριθμό γηπέδων τένις για το κοινό, η ετήσια συνδρομή για τη χρήση τους ξεπερνάει τα 100  Ευρώ και με χωριστή χρέωση για τη νυχτερινή χρήση των γηπέδων με φωτισμό.

Για τη διευκόλυνση του «κλεισίματος» της χρήσης των γηπέδων τένις από τους κατοίκους της πόλης, θα ξεκινήσει άμεσα το σύστημα ηλεκτρονικής κράτησης των γηπέδων μέσω ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα του Δήμου (ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα τηλεφωνικής κράτησης όπως μέχρι σήμερα).  

Από την πλευρά του Δήμου εκφράζεται η εκτίμηση ότι υπάρχει μια «συμμαχία» ανάμεσα στη Διοίκηση του ΑΟΑΧ που για πολλά χρόνια είχε μια τελείως απαράδεκτη «ιδιοκτησιακή» συμπεριφορά  στα γήπεδα τένις και σε Συμβούλους ή παράγοντες της αντιπολίτευσης, όπως ο κ. Μοσχονάς, που πρωτοστατεί στο Συντονιστικό, για τους δικούς τους παραταξιακούς σκοπούς. Σε αντίθεση με τέτοιες περιστασιακές συμπράξεις, ο Δήμος πιστεύει  ότι οι Αθλητικοί Σύλλογοι, τα νέα παιδιά της πόλης και οι γονείς τους, οι αθλούμενοι δημότες συνολικά, έχουν πολλά να κερδίσουν από την ψήφιση του νέου Κανονισμού και την καλύτερη οργάνωση της λειτουργίας των Δημοτικών Αθλητικών Εγκαταστάσεων.

Το «Χαϊδάρι Σήμερα» θα επανέλθει στο θέμα του αθλητισμού, με τη δημοσίευση πιο αναλυτικά της θέσης όλων των εμπλεκόμενων, του εκπροσώπου του Συντονιστικού κ. Μοσχονά, της Δήμητρας χαντζή για τον ΑΟΑ Χαϊδαρίου, αλλά και άλλων αθλητικών σωματείων που θα θελήσουν να τοποθετηθούν.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button