ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δήμος Χαϊδαρίου: 4 νέα έργα για την αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δήμος Χαϊδαρίου: 4 νέα έργα για την αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων 3

Τέσσερα σημαντικά έργα για την πόλη εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΕΣΠΑ 2014-2020, ΟΧΕ/ΒΑΑ), για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της περιοχής Αγ. Γρηγορούσας.

Πρόκειται για την Ανάπλαση της οδού Φαβιέρου, τη Δημιουργία Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης στο Παλατάκι, την Ανάπλαση του Ανοιχτού Θεάτρου της Γρηγορούσας και την Ανακατασκευή του Γ’ ΚΑΠΗ (Πλατεία Σινασσού), συνολικού προϋπολογισμού 1.515.900,00 €.

Πλέον μπορούμε να πούμε ότι τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις χρόνων γίνονται πια πραγματικότητα. Σε μια σημαντική περιοχή του Χαϊδαρίου, την Αγ. Γρηγορούσα, θα αναβαθμιστούν οι υποδομές για τη διαβίωση των κατοίκων, την αναψυχή αλλά και την πολιτιστική δημιουργία.

Πιο συγκεκριμένα, τα νέα έργα του Δήμου Χαϊδαρίου που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, είναι:

1. «ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΦΑΒΙΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ»

Το έργο αυτό, αφορά την ανακατασκευή της οδού Φαβιέρου από τη Λεωφόρο Αθηνών μέχρι και την οδό Αγίας Τριάδος.

Κύριες παρεμβάσεις για το έργο αυτό, είναι: Αύξηση των πεζοδρομίων εκατέρωθεν της οδού, δημιουργία θέσεων στάθμευσης, αύξηση του πρασίνου. Ακόμα τοποθέτηση δικτύου ηλεκτροφωτισμού τόσο για τα πεζοδρόμια όσο και για τον οδικό φωτισμό (Δράση που θα ενταχθεί στη συνέχεια στην ΟΧΕ). Τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (στάσεις συγκοινωνίας, στέγαστρα και καθιστικά, κάδοι κ.λ.π.), πλήρες σύστημα άρδευσης.

Η αναβάθμιση και ανακατασκευή της οδού Φαβιέρου θα συντελέσει στην ουσιαστική αναβάθμιση της περιοχής της Αγ. Γρηγορούσας. Επιδιώκοντας, να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων με πρόσβαση σε νέες υποδομές, καθώς και την ουσιαστική ενίσχυση των μικρών επαγγελματιών με τη συνολική βελτίωση του περιβάλλοντος χώρου.

Ο προϋπολογισμός του Έργου ανέρχεται στο ποσό των 680.500,00 €.

2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Το έργο αυτό, αφορά την ανακαίνιση του κτιρίου «Ιστορικό» που βρίσκεται σε άμεση εγγύτητα με το «Παλατάκι».

Στη μελέτη, προβλέπεται η διαμόρφωση και λειτουργία του χώρου ως Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Ενέργεια η οποία συνδέεται άρρηκτα με την ιστορική διαδρομή του Δήμου Χαϊδαρίου, δεδομένου ότι στη πόλη μας λειτούργησε το Block 15, ο χώρος μαρτυρίου και θανάτου χιλιάδων αγωνιστών στα χρόνια της γερμανικής κατοχής.

Παράλληλα, με τη δημιουργία Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης, συνεχίζουμε και ενισχύουμε τη διεκδίκησή μας για την απόδοση του Μπλοκ 15 στο Χαϊδαριώτικο λαό. Και την ανάδειξή του σε επισκέψιμο Ιστορικό τόπο, ώστε να μάθουν οι νέες γενιές την ιστορία του τόπου τους, τις θηριωδίες του φασισμού και τους μεγαλειώδους αγώνες του λαού μας που όρθωσε το ανάστημά του.

Το κτίριο ΙΣΤΟΡΙΚΟ, το οποίο πρόκειται να ανακατασκευαστεί, είναι κατασκευασμένο περίπου από το 1854 και ήταν βοηθητικό κτίριο του Πύργου ΠΑΛΑΤΑΚΙ.

Μέχρι προσφάτως στέγαζε Δημοτικό Αναψυκτήριο και με την υλοποίηση της παρούσας έγκρισης, προβλέπεται να μετατραπεί σε Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης σηματοδοτώντας ουσιαστικά, την ιστορική ανάδειξη μιας ιδιαίτερα σημαντικής περιόδου για την πόλη μας, με πλούσια διδάγματα για τη νέα γενιά από εκείνη την περίοδο.

Το Μουσείο θα περιλαμβάνει:

  1. Τον κύριο χώρο εκθεμάτων και την αίθουσα ψηφιακών μέσων,

  2. Τη βιβλιοθήκη και το χώρο αναγνωστηρίου,

  3. Το χώρο φωτορεαλιστικής αναπαράστασης του μαρτυρίου των Αγωνιστών.

4. Αίθουσα προβολών και περιοδικών εκθέσεων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνεται και η προμήθεια πλήρους οπτικοακουστικού και διαδραστικού εξοπλισμού, για την παροχή πλήρους ενημέρωσης προς τους επισκέπτες.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 128.000 €.

3. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΓ. ΓΡΗΓΟΡΟΥΣΑΣ

Ο Δήμος Χαϊδαρίου, για την αναβάθμιση του υφιστάμενου υπαίθριου θεάτρου επί της οδού Ικάρου, Σκρα, Πυθαγόρα και Έλλης, προχωρά στην υλοποίηση έργου, που αφορά σε λειτουργικές βελτιώσεις ανακατασκευής και σημαντική ενίσχυση των υποδομών του χώρου αυτού.

Ειδικότερα, στο έργο περιλαμβάνονται: η αναδιάταξη και ανακατασκευή των κερκίδων με αναβαθμούς πρασίνου, της σκηνής και των χώρων υποδοχής, την κατασκευή στεγάστρων, αποθηκευτικού χώρου, wc και υπαίθριου χώρου άθλησης.

Τέλος, θα τοποθετηθεί πλήρες δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, καθώς και το σύστημα άρδευσης για τους χώρους πρασίνου.

Το υπάρχον θέατρο είναι κατασκευασμένο από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 και άρα σήμερα δεν καλύπτει τις ανάγκες υπαίθριων δραστηριοτήτων της περιοχής, είναι δυσλειτουργικό αφού δεν περιλαμβάνει βοηθητικές υποδομές για την κάλυψη εκδηλώσεων.

Το θέατρο και οι λοιπές διαμορφώσεις του, είναι κατασκευασμένα εξολοκλήρου από σκυρόδεμα, καθιστώντας το χώρο αφιλόξενο προς τον επισκέπτη .

Βασικός στόχος της ανάπλασης είναι η αναβάθμιση και η χρήση του δημοτικού χώρου από όλο το εύρος των ηλικιακών ομάδων. Επιδιώκουμε ο συγκεκριμένος χώρος να αποτελέσει χώρο πολιτισμού όπου θα πραγματοποιούνται σταθερά μουσικές, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις συμβάλλοντας στη ψυχαγωγία των κατοίκων της περιοχής.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 210.000 €.

4. ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Γ΄ ΚΑΠΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΙΝΑΣΣΟΥ

Το κτίριο όπου στεγάζεται το Γ’ ΚΑΠΗ στην περιοχή της Αγ. Γρηγορούσας (πλατεία Σινασσού), είναι κατασκευασμένο προ αρκετών δεκαετιών και δεν διαθέτει βασικές υποδομές λειτουργίας, για την παροχή πλήρους εξυπηρέτησης των ηλικιωμένων της περιοχής.

Στο πλαίσιο του ενταχθέντος έργου, προβλέπεται ανακατασκευή της κτιριακής εγκατάστασης, με κύριες παρεμβάσεις την αντικατάσταση όλων των κουφωμάτων, ανακατασκευή των δαπέδων και τοποθέτηση μονώσεων, η τοποθέτηση νέου, σύγχρονου και πλήρους δικτύου ηλεκτροφωτισμού και των λοιπών δικτύων υποδομών.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του έργου αυτού προβλέπονται:

  • Παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο του Γ’ ΚΑΠΗ με παγκάκια, πράσινο και στέγαστρα,

  • Η προμήθεια δύο οχημάτων, ενός οχήματος τύπου VAN και ενός ηλεκτροκίνητου επιβατικού, για τις μετακινήσεις των ηλικιωμένων και για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων στην εγκατάσταση αυτή.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 497.440 €.

Ανακεφαλαιώνοντας, τα τέσσερα αυτά έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ (Πρόγραμμα ΟΧΕ/ΒΑΑ, Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης ΑΣΔΑ), βρίσκονται στην περιοχή ή στις παρυφές της περιοχής Αγ. Γρηγορούσας και η υλοποίησή τους θα συμβάλλει ουσιαστικά και καθοριστικά στην αναβάθμιση της περιοχής Αγ. Γρηγορούσας.

Επόμενο βήμα της ένταξης των έργων αυτών, είναι η έναρξη υλοποίησής τους (δημοπράτηση, ανάθεση, κατασκευή), σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (έτη: 2019, 2020, 2021), ώστε να γίνει πραγματικότητα η ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής, στο βαθμό που αφορά το Δήμο Χαϊδαρίου.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button