ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Δήμος Αθηναίων: Ξεκίνησε η λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε έκταση του Αιγάλεω, στον Ελαιώνα

Ένα σημαντικό έργο για την καθαριότητα που αφορά τους Δήμους Αθηναίων και Αιγάλεω ξεκίνησε σήμερα τη λειτουργία του. Ο σύγχρονος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην περιοχή του Ελαιώνα, θα συμβάλει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των απορριμμάτων και ταυτόχρονα στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων για τους δύο Δήμους, αφού μειώνει στο μισό των όγκο που καταλήγει στο ΧΥΤΥ της Φυλής.

Σε πρώτη φάση, ο Σταθμός θα εξυπηρετεί τόσο τον Δήμο Αθηναίων, όσο και τον Δήμο Αιγάλεω.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 13.766.226 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο ΣΜΑ έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις της νομοθεσίας, την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του έργου. Βάσει του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, έχει ενταχθεί πλήρως στον πολεοδομικό ιστό και στο αστικό τοπίο της περιοχής του Ελαιώνα και συμπληρώνεται από έργα πρασίνου, ώστε να συμβάλλει και να αναβαθμίσει την εικόνα της περιοχής περιβαλλοντικά και αισθητικά.

Παρόλα αυτά σε μερίδα πολιτών στο Αιγάλεω υπάρχει προβληματισμός και αντίδραση, διότι ο Σταθμός χωροθετήθηκε

Παρόλα αυτά σε μερίδα πολιτών στο Αιγάλεω υπάρχει προβληματισμός και αντίδραση, διότι ο Σταθμός χωροθετήθηκε σε έκταση 20 στρεμμάτων του Δήμου Αιγάλεω. Πιο αναλυτικά: “Σε σκουπιδοαποθήκη μετατρέπεται το Αιγάλεω”.

Σε κάθε περίπτωση, η λειτουργία του επιφέρει μία σειρά από περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς τα απορριμματοφόρα του Δήμου Αθηναίων διανύουν μικρότερες αποστάσεις με αποτέλεσμα να μειώνεται αντίστοιχα και ο κυκλοφοριακός φόρτος στην πόλη, καθώς και στους οδικούς άξονες από όπου διέρχονται τα απορριμματοφόρα για να φτάσουν στον ΧΥΤΥ. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται σημαντική μείωση της εκπομπής των καυσαερίων.

Η εξοικονόμηση χωρητικότητας στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), λόγω της συμπίεσης, αυξάνει και τη διάρκεια ζωής του, ενώ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις πιο εύρυθμης λειτουργίας του.

Οι διαδικασίες που θα γίνονται στον Σταθμό του Ελαιώνα είναι:

  • Συμπίεση και μεταφόρτωση σύμμεικτων απορριμμάτων δυναμικότητας 400 – 600 τόνων την ημέρα. Και έχει ήδη ξεκινήσει η επέκταση της υπάρχουσας ‘Αδειας Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, προκειμένου να αυξηθεί η συνολική δυναμικότητα του ΣΜΑ σε 1.600 τόνους ημερησίως.
  • Τεμαχισμός και μεταφόρτωση ογκωδών απορριμμάτων δυναμικότητας 50 τόνων την ημέρα, ενώ επίκειται η αύξηση της συνολικής ημερήσιας δυναμικότητας σε 120 τόνους την ημέρα.
  • Λειοτεμαχισμός και μεταφόρτωση πράσινων απορριμμάτων δυναμικότητας 35 τόνων ανά ημέρα και επίκειται η μετατροπή σε 70 τόνους ημερησίως.

Ο ΣΜΑ έχει δημιουργηθεί σε χώρο 19,5 στρεμμάτων και σε αυτόν λειτουργούν οι παρακάτω υποδομές:

  • Εγκαταστάσεις Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων με όλα τα σύγχρονα συστήματα (σύστημα αποκονίωσης-απόσμησης, ηλεκτρονική παρακολούθηση χώρου και περιβαλλοντικών όρων, σύγχρονα μηχανήματα).
  • Συνεργείο – πλυντήριο οχημάτων.
  • Φυλάκιο – ζυγιστήριο.
  • Κτίριο διοίκησης.
  • Κτίριο καυσίμων.
  • Κτίριο ενέργειας.
  • Δεξαμενές ομβρίων, λυμάτων, γεφυροπλάστιγγες και λοιπά συνοδευτικά έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντα χώρου.

Στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων 28 μεγάλα κοντέινερ συμπιέζουν τα απορρίμματα. Κάθε κοντέινερ έχει χωρητικότητα 17 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων. Μέσα σε μία ώρα ο Σταθμός μπορεί να δεχθεί έως και 20 μεγάλα απορριμματοφόρα και περίπου 160-170 τόνους απορριμμάτων.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button