ΙΣΤΟΡΙΑ

Δημήτριος Υψηλάντης, ο ανιδιοτελής Πατριώτης!

Γράφει ο Ηλίας Μελετίου, Απόφοιτος Πληροφορικής – Φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών

Έλκω την καταγωγή μου από τον Υψηλάντη Βοιωτίας είναι ένα χωριό περίπου 20 χιλιόμετρα πριν την Λειβαδιά , όπου εκεί πραγματοποιήθηκε η τελευταία μάχη της Επαναστάσεως του 1821, η μάχη της Πέτρας τον Σεπτέμβριο του 1829, με αρχηγό των Ελληνικών δυνάμεων τον Πρίγκιπα Δημήτριο Υψηλάντη, έναν από τους λιγότερο προβεβλημένους ηγέτες της Ελληνικής παλιγγενεσίας, που χαρακτηρίζετε από πολλούς ιστορικούς της σύγχρονης εποχής ως « ο αγνότερος ίσως και περισσότερο ανιδιοτελής από τους αρχηγούς της Ελληνικής Επανάστασης»

Ο Δημήτριος Υψηλάντης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1793 ήταν γόνος εύπορης και ισχυρής Φαναριώτικης οικογένειας, σπούδασε σε στρατιωτικές σχολές στην Γαλλία και μετά κατατάχθηκε στην Αυτοκρατορική φρουρά του τσάρου της Ρωσίας, φτάνοντας στον βαθμό του λοχαγού.

Το 1818 μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία, της οποίας ήταν αρχηγός ο αδερφός του Αλέξανδρος Υψηλάντης!

Με την έναρξη της Επανάστασης κατέφθασε στην Πελοπόννησο και ανέλαβε να αντιπροσωπεύσει τον αδελφό του ως πληρεξούσιος του Γενικού Επιτρόπου Αρχής.

Διακρίθηκε στην μάχη των Δερβενακίων και ηγήθηκε στην μάχη των Μύλων το 1825 όπου ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη έναντι στον Ιμπραημ Πασά που κράτησε ελεύθερο το Ναύπλιο!

Την περίοδο του εμφυλίου κατά την διάρκεια της Επανάστασης λειτούργησε κατευναστικά μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Με την έλευση του Ιωάννη Καποδίστρια, ο Υψηλάντης διορίστηκε στρατάρχης του Στρατού και ανέλαβε την οργάνωσή του και τη μετατροπή του σε τακτικό στρατό με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Έτσι στην μάχη της Πέτρας ο Δημήτριος Υψηλάντης παρουσίασε πρώτη φορά οργανωμένο τακτικό στρατό 3.000 αντρών χωρισμένο σε 6 χιλιαρχίες.

Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να τελειώσει αυτό που ξεκίνησε ο αδερφός του Αλέξανδρος Υψηλάντης, τον Φεβρουάριο του 1821 στις παραδουνάβιες ηγεμονίες της Μολδοβλαχίας.

Απεβίωσε στο Ναύπλιο τον Αύγουστο του 1832, πιθανώς από κληρονομική μυοτονική δυστροφία.

Υ.Γ 1. Προς τιμήν του εκτός από το χωριό μου στο Νόμο Βοιωτίας, τρεις πόλεις των ΗΠΑ φέρουν το όνομά του (Ypsilanti): στις πολιτείες Μίσιγκαν, Βόρεια Ντακότα και Τζόρτζια

Υ. Γ 2. Τα αδέρφια Υψηλάντη άφησαν την καλή και ήσυχη ζωή τους στην αυλή του Τσάρου και τις θέσεις τους (υπασπιστής του Τσάρου ο Αλέξανδρος, λοχαγός του Τσαρικου στρατού ο Δημήτριος) τα πλούτη τους και ηγήθηκαν στον αγώνα του Γένους, ξοδεύοντας τεράστια ποσά από την προσωπική περιουσία τους, πολέμησαν, φυλακίστηκαν (ο Αλέξανδρος) επιβάρυναν από τις κακουχίες την υγεία τους, αλλά κατάφεραν να Ελευθερώσουν την πατρίδα ο ένας ξεκινώντας και ο άλλος τελειώνοντας τις μάχες της Ελληνικής Επανάστασης!

Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα ανιδιοτελή πατριωτισμού.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button