ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

“Δηλώσεις αρμοδίων… Παράταση της αγωνίας μας”

Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι Κάτω Αφαίας, Άνω Αφαίας, Δαφνίου, Δάσους

Σας καλούμε όλους την Κυριακή, 02 Απριλίου και ώρα 11:30 στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στην Πλατεία Δημαρχείου Χαϊδαρίου, για να βροντοφωνάξουμε:

  • Την κατάργηση του άρθρου 7 του νόμου 4949/2022 σχετικά με την κατασκευή τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και μονάδας παραγωγής ενέργειας στο χώρο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς και σε οποιαδήποτε χρήση υψηλής όχλησης που δεν σχετίζεται άμεσα με τη λειτουργία των Ναυπηγείων.
  • Την διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με σταθερές και καλά αμειβόμενες σχέσεις εργασίας.
  • Την παραχώρηση του προβλήτα 4 στον Χαϊδαριώτικο λαό.

Οι δημόσιες τοποθετήσεις τόσο του αρμόδιου υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή όσο και του υπουργού και βουλευτή Δυτικής Αθήνας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, όχι μόνο δεν μας καθησυχάζουν, αλλά αυξάνουν την αγωνία μας. Διότι δεν παίρνουν κάθετη αρνητική θέση απέναντι στο ενδεχόμενο δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Είτε από άγνοια είτε εντέχνως αναφέρονται σε “σταθμό μεταφοράς και αποθήκευσης LNG στο Ναυπηγείο”, που δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα. Επίσης επικαλούνται το γεγονός ότι δεν έχει γίνει καμία αίτηση από τον επενδυτή, ενώ οι δηλώσεις του για το εργοστάσιο είναι υπαρκτές και σαφείς και ασφαλώς μας ανησυχούν. Επίσης γίνεται προσπάθεια να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της πόλης μας με την επίκληση των θεσμοθετημένων διαδικασιών αδειοδότησης, ενώ εμείς είμαστε σίγουροι ότι “θα είναι αργά”, αν φτάσουμε μέχρι εκεί.

Οι πολίτες απαιτούμε ρητή πολιτική απάντηση στο ερώτημα: “Χωράει άλλη υποβάθμιση η περιοχή αυτή;” Λέμε ΝΑΙ στην επαναλειτουργία του Ναυπηγείου και ζητάμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συστρατευτούν στον αγώνα μας ενάντια σε κάθε χρήση που βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία μας.

Πιο αναλυτικά:

Απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, με θέμα: «Εγκληματικά σχέδια για σταθμό παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο στο Χαϊδάρι»:

Πηγή: https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#9b6d609f-d0e2-42dc-bb93-afd300be0899

«Καμία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχει αδειοδοτηθεί από το ελληνικό κράτος στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά, και -εξ όσων γνωρίζω- ο ιδιοκτήτης τους δεν έχει καμία διάθεση να φτιάξει κανέναν σταθμό μεταφοράς και αποθήκευσης LNG στο Ναυπηγείο.»

Πηγή: https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/ependyseis/georgiadis-gia-nafpigio-skaramagka-den-echi-adiodotithi-monada-gia-paragogi-ilektrikis-energias/

«Έχει γίνει αίτηση στο υπουργείο Ανάπτυξης ή Περιβάλλοντος που να αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο; Καμία αίτηση δεν έχει υποβληθεί. Ακόμα και αν υποθέσουμε θεωρητικά ότι θα ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο ο νέος επενδυτής ο κ. Γιώργος Προκοπίου, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια ολόκληρη διαδικασία, διαβούλευση με όλους τους φορείς και στο τέλος να περάσει από το ΣτΕ για έγκριση»

Πηγή: https://www.protothema.gr/politics/article/1354242/kodra-georgiadi-arseni-sti-vouli-gia-ta-naupigeia-skaramaga/ 

«Δεν έχει γίνει τίποτα από όλα αυτά, καθώς ο συγκεκριμένος (επενδυτής) δεν έχει κάνει καν αίτηση για κάτι τέτοιο. Άρα η όλη ανησυχία που καλλιεργείται στην περιοχή αυτή, δεν εδράζεται σε κάποιο πραγματικό γεγονός»

Πηγή: https://www.imerisia.gr/politiki/69406_ad-georgiadis-den-ehei-adeiodotithei-monada-paragogis-reymatos-sto-naypigeio

Επιστολή του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη προς τον δήμαρχο Χαϊδαρίου Βαγγέλη Ντηνιακό: «Δεν υπάρχουν σχέδια κατασκευής τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Πρέπει αρχικά να υποβληθεί από τον υποψήφιο επενδυτή σχετικό αίτημα στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με περιγραφή του σχεδιαζόμενου έργου (master plan) και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Στη συνέχεια, πρέπει να περάσει από δημόσια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής, δηλαδή την Περιφέρεια και τον δήμο, να δοθεί έγκριση από τους γενικούς γραμματείς και τους υπουργούς των συναρμόδιων υπουργείων και να υποβληθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Βάσει των παρατηρήσεών του θα εκδοθεί το τελικό Προεδρικό Διάταγμα για την αδειοδότηση. Μια τέτοια διαδικασία εξασφαλίζει ότι θα ακουστούν έγκαιρα οι τυχόν ενστάσεις των κατοίκων της περιοχής. καμία τέτοια διαδικασία δεν έχει εκκινήσει μέχρι σήμερα. «Είναι βασικό μου μέλημα να έχουν οι κάτοικοί της Δυτικής Αθήνας την ασφάλεια, την περιβαλλοντική προστασία και την ποιότητα ζωής που δικαιούνται».

Πηγές:  https://www.facebook.com/MVarvitsiotis/posts/734398354728413

https://www.capital.gr/politiki/3707332/m-barbitsiotis-den-uparxoun-sxedia-kataskeuis-termatikon-stathmon-lng-sta-naupigeia-skaramagka

https://energypress.gr/news/barbitsiotis-den-yparhoyn-shedia-kataskeyis-termatikon-stathmon-lng-sta-naypigeia-skaramagka
ttps://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/epixeiriseis/m-varvitsiotis-den-tha-ginoun-stathmi-lng-sta-nafpigia-skaramagka/

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button