ΔΗΜΟΤΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Δεύτερη ευκαιρία” για τα αδήλωτα τετραγωνικά – Τι δηλώθηκε μέχρι στιγμής στο Χαϊδάρι

Μια «δεύτερη ευκαιρία» έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα, να δηλώσουν στους Δήμους την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους και με τον τρόπο αυτό, μπορούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους χωρίς να κινδυνεύουν με την καταβολή μεγάλων προστίμων και προσαυξήσεων.

Η δήλωση αυτή μπορεί να πραγματοποιείται ως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής που άνοιξε ξανά «ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ Τ.Μ. ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΤΑ», στη διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/ .

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από την ΚΕΔΕ, με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και της ΑΑΔΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΓΓΠΣ.

2,6 εκατομμύρια δηλώσεις μέχρι τώρα – Τι δηλώθηκε στο Χαϊδάρι

Την πρώτη περίοδο που τέθηκε σε λειτουργία η συγκεκριμένη πλατφόρμα, περισσότεροι από 2,6 εκατομμύρια πολίτες έκαναν χρήση της δυνατότητας να την χρησιμοποιήσουν και να δηλώσουν 60 εκατομμύρια επιπλέον τετραγωνικά μέτρα.

Οι πολίτες που αξιοποίησαν αυτή τη δυνατότητα δηλώνοντας την πραγματική επιφάνεια των ιδιοκτησιών τους, γλύτωσαν από τέλη και πρόστιμα, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ με τις δηλώσεις των επιπλέον τετραγωνικών, οι Δήμοι διασφαλίζουν σε ετήσια βάση επιπλέον έσοδα, που θα χρησιμοποιηθούν είτε για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που παρέχουν στους δημότες τους, είτε για να μειωθούν τα δημοτικά τέλη, όπως έχει ήδη γίνει σε πολλούς Δήμους.

Ειδικά για το Χαϊδάρι, μιλώντας αποκλειστικά στο «Χαϊδάρι Σήμερα» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Χαϊδαρίου, Γιώργος Αργυρόπουλος, τόνισε πως οι επιφάνειες στα ακίνητα του Χαϊδαρίου «αυξήθηκαν» περίπου κατά 100.000 τ.μ.! Αυτό συνεπάγεται φυσικά αυξημένα έσοδα από τα τέλη δημοτικού φωτισμού και καθαριότητας.

Τα περισσότερα αδήλωτα τετραγωνικά εντοπίστηκαν κυρίως στην περιοχή του Δάσους. Ο λόγος είναι –πάντα σύμφωνα με τον κ. Αργυρόπουλο- ότι εκεί υπάρχει μεγαλύτερη ευκολία δόμησης, ενώ το κεντρικό Χαϊδάρι είναι πιο πυκνοκατοικημένο εδώ και δεκαετίες.

Πιο αριβέστερα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι, όσον αφορά τις κατοικίες, πολλά “αδήλωτα τετραγωνικά” προήλθαν από το Άνω Δάσος, όπου οι κλίσεις του εδάφους επέτρεπαν σε ορισμένες περιπτώσεις την πρόσθεση ολόκληρου ορόφου στην οικοδομή, ενώ επιπλέον το μικρό μέγεθος των οικοπέδων σε συνδυασμό με την υψηλή τους αξία ανάγκαζαν τους ιδιοκτήτες “να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι”.

Πάντως οι μεγάλες υπερβάσεις στη δόμηση παρατηρήθηκαν κυρίως σε επαγγελματικούς, βοηθητικούς, αποθηκευτικούς χώρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, περίπτωση επαγγελματικής χρήσης στην οποία από 200 τ.μ με τη διόρθωση «προστέθηκαν» 686 τ.μ! Σχεδόν 3 φορές και πλέον πάνω από το νόμιμο, δηλαδή.

Παράλληλα ο κ. Αργυρόπουλος ανέφερε πως ο Δήμος μας είναι από τους λίγους σε πανελλαδικό επίπεδο, που η Οικονομική του Υπηρεσία έχει καταφέρει ήδη να ολοκληρώσει την εκκαθάριση σε όλα τα ακίνητα. Από αυτή την περίοδο, λοιπόν, οι ένοικοι αρχίζουν να καταβάλουν τα αντίστοιχα τέλη, ενώ από το ερχόμενο φθινόπωρο θα υπάρχει μια καλύτερη εικόνα για την αύξηση των εσόδων του Δήμου.

Το συνολικό ποσό που αναμένεται να προστεθεί ετησίως στα ταμεία του Δήμου μας υπολογίζεται, σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, πάνω από 100.000 ευρώ.

Περισσότερα εδώ: Τα “αδήλωτα τετραγωνικά” πρόσθεσαν 100.000 τμ. στη δόμηση της πόλης!

Πολίτες και Δήμοι να αξιοποιήσουν τη δεύτερη ευκαιρία

Με αφορμή την επαν-ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Δ. Παπαστεργίου δήλωσε:

«Μια πολύ χρήσιμη ηλεκτρονική εφαρμογή που δημιούργησε η Κ.Ε.Δ.Ε. σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι ξανά στη διάθεση των πολιτών όλης της χώρας. Είναι μια εφαρμογή μέσω της οποίας ενισχύεται η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Αυτοδιοίκησης και πολιτών, με αμοιβαίο όφελος για όλες τις πλευρές.

Με το άνοιγμα της «ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ Τ.Μ. ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΤΑ», δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν έχουν μέχρι σήμερα δηλώσει την πραγματική επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας τους στους οικείους Δήμους, να το κάνουν τώρα, για να απαλλαγούν από πρόστιμα και προσαυξήσεις στο μέλλον. Επίσης και οι Δήμοι οφείλουν άμεσα να επεξεργαστούν τα στοιχεία των δηλώσεων αυτών και να εισπράξουν τα επιπλέον έσοδα που προκύπτουν από την αξιοποίηση τους, προκειμένου να αναβαθμίσουν την ποιότητα των παρεχόμενων προς τους δημότες υπηρεσιών τους ή για να μειώσουν την οικονομική τους επιβάρυνση».

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button