ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Δεν θα επιτρέψουμε να μας κάνουν Σκαραμαγκά”

Δυναμικά αντέδρασαν οι κάτοικοι περιοχής του Βόλου στη χωροθέτηση πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου. Εκεί όμως έχουν στο πλάι τους την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το κεντρικό σύνθημα του αγώνα τους ήταν ότι δεν θα επιτρέψουν να μετατραπεί ο Παγασητικός σε «νεκρή θάλασσα» και η παράκτια ζώνη σε Σκαραμαγκά! Η Περιφέρεια Θεσσαλίας απορρίπτει ρητά τη χωροθέτηση σταθμού LNG εντός του περίκλειστου Παγασητικού Κόλπου, ο οποίος έχει τεράστιες ομοιότητες με τον Κόλπο της Ελευσίνας.

……………………………………………………………….

Στην ανακοίνωσή τους (15/7/2022) οι αντιδρούντες στον Βόλο καταγράφουν τα εξής, σημειώνοντας ότι δεν επιτρέψουν να γίνουν Σκαραμαγκάς:

Κίνδυνος ατυχήματος, διασάλευση του υδάτινου οικοσυστήματος, καταστροφή της αλιείας, επιβάρυνση της ναυσιπλοΐας και των δραστηριοτήτων αθλητισμού και αναψυχής, η υποβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς. Επίσης, η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι τέτοιου τύπου ενεργειακές μονάδες αποτελούν τον πρώτο στόχο σε περίπτωση οιασδήποτε εχθρικής ενέργειας καθιστώντας και την ευρύτερη περιοχή στόχο”.

Δείτε στην ίδια ανακοίνωση τις εκπληκτικές ομοιότητες με τον Κόλπο της Ελευσίνας και την αναφορά στο παράδειγμα προς αποφυγήν, τον Σκαραμαγκά:

“Όπως γνωρίζετε, ο Παγασητικός είναι κλειστός και αβαθής κόλπος με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και με παράκτια και θαλάσσια τουριστική ανάπτυξη που επιτρέπει την αειφορία του. Λόγω του στενού ανοίγματος του κόλπου προς το Αιγαίο Πέλαγος, τα νερά του Παγασητικού δεν ανανεώνονται τακτικά και συνεπώς η σοβαρή ρύπανσή του θα προκαλέσει ανεπίστρεπτες καταστροφές στο οικοσύστημά του, στις επαγγελματικές δραστηριότητες που συνδέονται με αυτό. (…) Εμείς ως πολίτες της Μαγνησίας δηλώνουμε ότι θα αντιδράσουμε αποφασιστικά στην υλοποίηση του σχεδίου. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί ο Παγασητικός σε «νεκρή θάλασσα» και η παράκτια ζώνη σε Σκαραμαγκά!“.

Αυτά συνέβησαν πέρυσι το καλοκαίρι στον Βόλο. Εκεί όμως λειτούργησε η Περιφέρεια με τον πολιτικό της ρόλο. Διαβάστε τι είπε στη συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη (6 /11/2022):

“Πρωτίστως ως κάτοικοι του Βόλου και της Μαγνησίας βρισκόμαστε μπροστά σε ενέργειες μίας εταιρείας που άνευ στοιχειώδους ενημέρωσης προσπαθεί να επιβάλλει ουσιαστικά ένα έργο στην περιοχή μας με σοβαρούς κινδύνους, πιθανές καταστροφικές συνέπειες, περιβαλλοντικές και βιοτικές τόσο για εμάς όσο και για τις επόμενες γενιές. Ως πολιτικό όργανο η Περιφερειακή Αρχή δεν θα επιτρέψει να υλοποιηθεί οτιδήποτε ενδεχομένως βλάψει ή υποβαθμίσει περιβαλλοντικά την περιοχή ή προκαλέσει κίνδυνο στους κατοίκους της, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους.”

Σκαραμαγκάς: Ένα καινούργιο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής “περνάει στη μούγκα”

https://www.thessaliatv.gr/news/133127/allazei-xorothetisi-o-stathmos-lng-sto-bolo–tha-topothetithei-metaksu-aget-kai-agrias/

Αυτά στη Μαγνησία. Εδώ στη Δυτική Αθήνα και τη Δυτική Αττική, με τόση επιβάρυνση στην πλάτη τους, η Περιφέρεια Αττικής συμπεριφέρεται σαν την επίχρυση, ακίνητη μούμια του Τουταγχαμών: μηδέν σφυγμός. Ούτε κατά τη διεκδίκηση της Ακτής Σκαραμαγκά “κούνησε το φρύδι” ο κ. Πατούλης ούτε τώρα με την αποκάλυψη των πραγματικών σχεδίων του νέου ιδιοκτήτη έδιξε την παραμικρή συγκίνηση. Ο Δήμος Χαϊδαρίου δεν τον ενοχλεί, πιθανώς διότι φοβάται ακόμη μεγαλύτερο “μαύρο” στις εντάξεις έργων. Ποιος θα τον υποχρεώσει να πάρει θέση; Αλλά μήπως εκδηλώθηκε ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας και ο πρόεδρός του Ανδρέας Παχατουρίδης;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Αλλάζει χωροθέτηση ο Σταθμός LNG στο Βόλο

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button