ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Δεν πρόκειται για φάλαινα, είναι ψευδόρκα!” – Μια πολύ σπάνια εμφάνιση στο Πόρτο Γερμενό

Το βιντεάκι που έδειχνε την “βόλτα” φάλαινας στο βαθύ γαλάζιο του Πόρτο Γερμενού το ειδαν πολλοί, είτε λάτρεις των όμορφων παραλιών της περιοχής είτε φίλοι της φύσης και της άγριας πανίδας, η οποία έκανε μια πραγματικά εντυπωσιακή εμφάνιση στα νερά του ανατολικού Κορινθιακού.

Ένας από τους αναγνώστες μας το έψαξε λίγο παραπάνω, δείχνοντας το βίντεο σε ειδικούς. Όπως μας λέει, λοιπόν, αυτοί γνωμάτευσαν ότι δεν είναι είδος φάλαινας, αλλά φευδόρκα, που συγγενεύει πολύ με το δελφίνι.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Theocharis Linardatos γράφει:

Σας γράφω σχετικά με την ανάρτησή σας που αφορά το βίντεο της φάλαινας από το Πόρτο Γερμενό. Καταρχάς ευχαριστούμε που το μοιραστήκατε. Κατά δεύτερον ως ένας απλός πολίτης που αγαπά το φυσικό περιβάλλον θα ήθελα να κάνω μία μικρή διόρθωση.

Κατόπιν επικοινωνίας με ειδικούς σε θέματα άγριας πανίδας, οι οποίοι είδαν το βίντεο, διαπιστώθηκε ότι το ζώο αυτό πρόκειται όχι για φαλαινοδέλφινο (υβρίδιο δελφινιού και ψευδόρκας, το οποίο παρατηρείται κυρίως σε αιχμαλωσία), αλλά για Ψευδόρκα (Pseudorca crassidens), στενός συγγενής του δελφινιού (ανήκουν στην ίδια οικογένεια, άρα δεν θεωρείται φάλαινα), του οποίου η παρουσία στα ελληνικά νερά είναι ακανόνιστη.

Γι’ αυτό τον λόγο καλό θα ήταν, σας παρακαλώ, να ενημερώσετε τον αρχικό κάτοχο του βίντεο για τις παραπάνω πληροφορίες και να έρθει σε επαφή με τους 2 παρακάτω φορείς που ασχολούνται με τα θαλάσσια θηλαστικά της Ελλάδας για να τους αναφέρει την παρατήρηση:

1) Το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος http://www.pelagosinstitute.gr/gr/homepage/homepage_gr.html?fbclid=IwAR0L2oPYb_Hlz-vD52LerObn_3JN3xwVGrw75tWwte31La8glXwnUZR0N18

και

2) το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών ΑΡΙΩΝ http://www.arion.org.gr/?fbclid=IwAR1dgc88EADCbgaiLwFYcRI9cCZ70D15uSALML-E6gJ_JY2xgOOXFi2Tkno

Ψευδόρκα:

Η σελίδα arion.gr αναφέρει για την ψευδόρκα:

"Δεν πρόκειται για φάλαινα, είναι ψευδόρκα!" - Μια πολύ σπάνια εμφάνιση στο Πόρτο Γερμενό 3
  • Όνομα: Ψευδόρκα
  • Αγγλικά: False Killer Whale
  • Επιστημονική ονομασία: Pseudorca crassidens
  • Κατάσταση: Ανεπαρκή δεδομένα
  • Μέγεθος: 6 μέτρα
  • Βάθος κατάδυσης: 500 μέτρα
  • Ταχύτητα: 20 χλμ/ώρα
  • Διατροφή: Μεγάλου μεγέθους ψάρια
  • Κατανομή: Δεν αποκλείεται nα υπάρχει ένας μικρός μόνιμος πληθυσμός στην ανατολική Μεσόγειο.

Περιγραφή: Αρσενικό ως 6,0 μ., θηλυκό μικρότερο. Μαύρο χρώμα, ραχιαίο πτερύγιο μεγάλο και δρεπανόσχημο στο μέσο του σώματος. Μέτωπο μακρύ, μπροστινά πτερύγια χοντρά και η μπροστινή τους «κόψη» καμπουριάζει χαρακτηριστικά προς τα πίσω. Ζει σε κοπάδια 10-20 ατόμων.

"Δεν πρόκειται για φάλαινα, είναι ψευδόρκα!" - Μια πολύ σπάνια εμφάνιση στο Πόρτο Γερμενό 5

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button