ΘΕΜΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα παγκοσμίως μοναδικά δελφίνια του Κορινθιακού – Εντυπωσιακά video

Εκπληκτικά ανακαλύψεις που αφορούν τα δελφίνια του Κορινθιακού Κόλπου, ανακαλύπτουν οι επιστήμονες.

Ο Κορινθιακός Κόλπος είναι μια πολύ μικρή θαλάσσια έκταση, ωστόσο φιλοξενεί έναν ανεκτίμητο πλούτο από πανέμορφα δελφίνια και μάλιστα όλα τα είδη της Μεσογείου. Όμως η ιδιαιτερότητα δεν σταματά εδώ, αφού οι πληθυσμοί των δελφινιών του επιδεικνύουν μοναδικές παγκοσμίως συμπεριφορές.

Σύμφωνα με τον  δρ. Αλέξανδρο Φραντζή, της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών “Πέλαγος“, η μικτή κοινωνία των δελφινιών του Κορινθιακού είναι παγκοσμίως μοναδική. Εκεί από το 1995 το “Πέλαγος” μελετά τα δελφίνια και οδηγείται τελευταία σε συγκλονιστικές ανακαλύψεις.

Κορινθιακός, μικρογραφία της Μεσογείου

Δελφίνια Κορινθιακού: 3 παγκόσμιες μοναδικότητες και μια απίθανη διασταύρωση 2

Από όποια άποψη κι αν τον παρατηρήσουμε, ο Κορινθιακός είναι μια μικρογραφία της Μεσογείου. Το μακρόστενο σχήμα του, η απότομη αύξηση του βάθους του αλλά κυρίως το γεγονός ότι επικοινωνεί με την υπόλοιπη θάλασσα μόνο από ένα στενό και ρηχό άνοιγμα στα δυτικά όπως το Γιβραλτάρ.

Ακόμη μια απίθανη ομοιότητα είναι το γεγονός ότι στα νότιο-ανατολικά οι άνθρωποι κατασκεύασαν ένα δίαυλο, ώστε να μην περιπλέουν την Πελοπόννησο, όπως ακριβώς έγινε στο Σουέζ για να μην κάνουν τον κύκλο της Αφρικής! Μέσα λοιπόν σε αυτήν την σταγόνα νερού, γιατί περί αυτού πρόκειται αν συγκρίνουμε τον Κορινθιακό με την Μεσόγειο ή τους ωκεανούς, ο Κορινθιακός κόλπος φιλοξενεί 4 είδη δελφινιών, δηλαδή όλα τα είδη δελφινιών που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα και στην Μεσόγειο.

Τρεις παγκόσμιες μοναδικότητες
και ένα απίθανο φαινόμενο συμβίωσης!

Η πρώτη παγκόσμια μοναδικότητα των δελφινιών του Κορινθιακού είναι ότι πουθενά μέχρι τώρα στον κόσμο δεν έχει παρατηρηθεί κάποιος απομονωμένος πληθυσμός από ζωνοδέλφινα μέσα σε έναν κλειστό κόλπο ή μια μικρή θαλάσσια περιοχή. Τα ζωνοδέλφινα είναι καθαρά πελαγικά δελφίνια που ζουν σε μεγάλα βάθη και συνήθως μακριά από τις ακτές, ωστόσο είναι το αφθονότερο είδος δελφινιού στον Κορινθιακό, όπου είναι απομονωμένα από τα ζωνοδέλφινα που ζουν στο ανοικτό Ιόνιο πέλαγος δυτικά των Ιονίων νησιών.

Η δεύτερη παγκόσμια μοναδικότητα αφορά ένα απρόσμενο φαινόμενο που καταγράψαμε από τις πρώτες κιόλας ερευνητικές αποστολές στον Κορινθιακό Κόλπο. Τρία από τα είδη δελφινιών του Κορινθιακού (ζωνοδέλφινα, κοινά δελφίνια και σταχτοδέλφινα) σχηματίζουν μόνιμα μικτά κοπάδια. Η συμβίωση των παραπάνω ειδών δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά στον κόσμο έως σήμερα ως μόνιμο φαινόμενο. Η συμβίωση αυτή θα μπορούσε να παραλληλιστεί με τη συγκρότηση μικτής κοινωνίας ανθρώπων, γοριλών και χιμπατζήδων, που παρουσιάζουν ανάλογες γενετικές διαφορές με αυτές που υπάρχουν μεταξύ των δελφινιών του Κορινθιακού, όπως σχολίασε και στο αμερικανικό National Geographic, που αναφέρθηκε στο φαινόμενο.

Η τρίτη παγκόσμια μοναδικότητα αφορά την διασταύρωση των ζωνοδέλφινων με κοινά δελφίνια στον Κορινθιακό κόλπο, όπου σχηματίζονται υβρίδια δελφίνια με ενδιάμεσα χαρακτηριστικά. Τα υβρίδια αυτά δεν έχουν παρατηρηθεί πουθενά αλλού σε ολόκληρο τον κόσμο!

Χαϊδάρι Σήμερα Δελφίνια Κορινθιακού: 3 παγκόσμιες μοναδικότητες και μια απίθανη διασταύρωση 2

Όπως σημειώνει ο κ. Φραντζής, κατά τη διάρκεια πρόσφατης έρευνας το 2023 για την εκτίμηση της αφθονίας των δελφινιών, έγιναν νέες εκπληκτικές παρατηρήσεις:

1. Ξαναείδαμε το ίδιο σταχτοδέλφινο 26 χρόνια μετά την πρώτη του παρατήρηση το 1997,

2. Καταγράψαμε ένα μοναδικό ζωνοδέλφινο με αντίχειρες και στα δύο του πτερύγια,

3. Ένα θηλυκό κοινό δελφίνι είχε υιοθετήσει ή απαγάγει ένα νεογέννητο ζωνοδέλφινο και το θήλαζε.

Τα δελφίνια παρουσιάζονται στο νέο 4λεπτο βίντεο με υποβρύχιες λήψεις, λήψεις από αέρος και συγκλονιστικές φωτογραφίες:

Ο Κορινθιακός Κόλπος είναι περιοχή IMMA (Σημαντική περιοχή για τα θαλάσσια θηλαστικά σε παγκόσμια κλίμακα) και περιοχή Natura2000 (δείτε και αυτό: Δελφίνια “ξεσαλώνουν” στο Πόρτο Γερμενό). Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία του, με αποτέλεσμα η μικτή κοινωνία των δελφινιών να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις περιβαλλοντικές αλλαγές και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η μοναδική και υπέροχη κοινωνία των δελφινιών του Κορινθιακού Κόλπου αξίζει όλη μας την προσοχή και πρέπει να προστατευτεί ως φυσικός θησαυρός αυτού του κόσμου! Αυστηρά μέτρα προστασίας πρέπει να χαραχθούν με σοβαρότητα. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για αυτό και πολύ περισσότερο οι αρχές της Ελλάδας, που έχει την τύχη να είναι η χώρα γέννησης και φιλοξενίας αυτού του θησαυρού.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το: http://www.pelagosinstitute.gr/

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button