ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΔΗΜΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δάνειο μαμούθ για συνολική αλλαγή φωτισμού στο Χαϊδάρι

Από την Περιφέρεια Αττικής δεν “βλέπουμε φως” για τον οδοφωτισμό. Οπότε ο Δήμος αναγκάζεται να πάρει  ένα γενναίο δάνειο για βελτιώσει την κατάσταση στο Χαϊδάρι, όπου το βράδυ σε πολλές γειτονιές είναι πραγματικά… πολύ σκοτεινά. Και δυστυχώς η μελαγχολία που γεννά το ημίφως δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα, αφού φως σημαίνει ασφάλεια! Το λέει και η Αστυνομία.

Όπως γράψαμε σε πρόσφατο δημοσίευμά μας (Εκατομμύρια για “έξυπνο φωτισμό” σε μεγάλους οδικούς άξονες – Εκτός Λ. Αθηνών και Ιερά Οδός), η Περιφέρεια Αττικής θα προχωρήσει σε σημαντικά έργα εκσυγχρονισμού του ηλεκτροφωτισμού σε έξι οδικούς άξονες της πρωτεύουσας, με “έξυπνα” συστήματα οικονομικών λαμπτήρων τεχνολογίας led. Δυστυχώς για τη δυτική Αθήνα και ειδικότερα για την Ιερά Οδό και τη Λεωφόρο Αθηνών, που μας ενδιαφέρουν εμάς και που αποτελούν πύλες της Αθήνας, δεν υπάρχει καμία πρόνοια. Στον αντίποδα, ο Δήμος μας αναγκάζεται για μία ακόμα φορά να καταφύγει στον δανεισμό, αυτή τη φορά από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, λαμβάνοντας ένα υπέρογκο ποσό για να βελτιώσει τον προβληματικό φωτισμό της πόλης.

Ο τομέας του οδοφωτισμού είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας του Δήμου Χαϊδαρίου. Όπως σημείωσε με παλαιότερο άρθρο του στο “Χαϊδάρι Σήμερα” ο ηλεκτρολόγος μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, κ. Δημήτρης Σταυρίδης, το δίκτυο της πόλης μας είναι της δεκαετίας του 1980, με λαμπτήρες παλαιάς τεχνολογίας και μεγάλης κατανάλωσης ενέργειας, που έχουν υπερβεί το προσδόκιμο όριο ζωής τους, άρα παρουσιάζουν συχνές βλάβες και απαιτοπύν υψηλό κόστος συντήρησης. Σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά μέσον όρο, το 16% της ενέργειας που καταναλώνεται πηγαίνει στον ηλεκτροφωτισμό, ενώ στη Γερμανία το ποσοστό αυτό πέφτει στο 10%, λόγω εισαγωγής τεχνολογικά προηγμένων συστημάτων ηλεκτροφωτισμού, με πολύ σημαντική εξοικονόμηση πόρων και προστασία του περιβάλλοντος. Ας σκεφθούμε, τονίζει ο κ. Σταυρίδης, απλά ότι για να αντικατασταθεί ένας καμένος λαμπτήρας φωτιστικού σώματος σε κολόνα ΔΕΗ (συχνό φαινόμενο), απαιτείται η απασχόληση καλαθοφόρου οχήματος, οδηγού και ηλεκτρολόγου (χωρίς να συνεκτιμήσουμε τα κυκλοφοριακά προβλήματα που συνδέονται με το «στήσιμο» του οχήματος ιδιαίτερα σε δρόμους στενούς ή με αυξημένη κίνηση) και με κόστος πολλαπλάσιο από αυτό του προς αντικατάσταση
υλικού.

Συνεπώς, είναι μονόδρομος η εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Το ζητούμενο είναι ποιος αναλαμβάνει το κόστος. Δηλαδή κάποιο επιδοτούμενο κοινοτικό πρόγραμμα, η Περιφέρεια ή ο ίδιος ο Δήμος; Η απάντηση της διοίκησης είναι “ο Δήμος, διότι δεν χωρούν άλλες αναβολές”. Προφανώς αναμένεται η αποπληρωμή του δανείου από το κέρδος που θα αποδώσει η χρήση φωτιστικών σωμάτων μειωμένης κατανάλωσης. 

Σελέκος: «Ζήτημα ανάγκης»

“Ζήτημα ανάγκης” χαρακτήρισε την ενίσχυση του φωτισμού ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 29ης Αυγούστου. Παράλληλα τόνισε πως η τοποθέτηση φωτιστικών τύπου led στη Λεωφόρο Αθηνών είναι θέμα της Περιφέρειας και όχι του Δήμου, υποστηρίζοντας ότι ο Δήμος μας την έχει ενοχλήσει επανειλημμένα σε σχέση με την ένταση του φωτισμού σε κάποια σημεία, όπως στο Παλατάκι. Αναμφίβολα, -σύμφωνα με τον κ. Σελέκο- δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τον φωτισμό που υπάρχει σήμερα, για το λόγο αυτό ο Δήμος Χαϊδαρίου ανανέωσε τη συμφωνία που έχει κάνει με το Ταμείο Παρακαταθηκών για δάνειο ύψους 780.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή γίνονται οι μελέτες, ώστε να προχωρήσουν τα έργα για συνολική αλλαγή του φωτισμού. Το ύψος του ποσού υπόσχεται παρέμβαση στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης, σε δρόμους και πλατείες.

Σπηλιόπουλος: «Η Πετρούπολη πήρε 900.000 ευρώ»

Ο Θοδωρης Σπηλιόπουλος υπενθύμισε πως εδώ και δύο χρόνια, κατά την ετήσια συζήτηση του προϋπολογισμού, είχε υποδείξει προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών, Πάνο Μοσχονά, να μην προχωρήσει το δάνειο για το συγκεκριμένο έργο, μάλιστα ο  αντιδήμαρχος συμφωνούσε. Όμως ποτέ δεν άκουσε πως ο Δήμος μας υπέβαλε σχετικό αίτημα στην Περιφέρεια και το οποίο απορρίφτηκε. Υπογράμμισε μάλιστα πως ο Δήμος Πετρούπολης έκανε ανάλογο αίτημα στην Περιφέρεια και του εγκρίθηκαν 900.000 ευρώ για έργα ηλεκτροφωτισμού.

Σελέκος: «Δεν μπορείς να ακυρώνεις το έργο επ’ αόριστο»

Απαντώντας ο δήμαρχος ενημέρωσε το Δ.Σ. πως η Περιφέρεια έχει μπλοκάρει πολλές από τις προτάσεις που κατά καιρούς έχει υποβάλει ο Δήμος μας, με το αιτιολογικό πως δεν υπάρχουν χρήματα. “Ακυρώνει έργα που έχει ζητήσει το Χαϊδάρι και τα πάει στο απώτερο μέλλον”, δήλωσε ο δήμαρχος. Υποστήριξε πως ο φωτισμός είναι ένα σημαντικό ζήτημα, που δεν μπορείς να το ακυρώνεις επ’ αόριστο. Κλείνοντας ανέφερε είναι πολλά τα έργα που δεν έχει εντάξει η Περιφέρεια στο Τεχνικό της Πρόγραμμα και δεν τα δημοπρατεί, ανάμεσα τους και αντιπλημμυρικά!

Βαγγέλης Ντηνιακός: «Μπήκατε και στον 5ο χρόνο…»

Το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από ερώτηση του Βαγγέλη Ντηνιακού. Όπως παρατήρησε, προχωρούν τα έργα ηλεκτροφωτισμού στις λεωφόρους Κατεχάκη, Συγγρού, Κηφισίας, Ποσειδώνος, Μεσογείων, Βουλιαγμένης και Βάρης-Κορωπίου με σύγχρονο φωτισμό led. «Υπάρχει δυνατότητα να ενταθεί και η περιοχή μας σε αυτό, διαδημοτικά ή μέσω του ΑΣΔΑ;», ρώτησε χαρακτηριστικά. Κατά τη διάρκεια της απάντησης που έλαβε από τον δήμαρχο, ο κ. Ντηνιακός σχολίασε εκτός μικροφώνου: «Και είστε και στον 5ο χρόνο…». «Δεν χρειάζονται ειρωνείες σε αυτή την αίθουσα», παρατήρησε ο δήμαρχος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Ημίφως στους δρόμους του Χαϊδαρίου! Χρειαζόμαστε περισσότερο και φτηνότερο φωτισμό

Για τον οδοφωτισμό στο Χαϊδάρι: Μονόδρομος η εφαρμογή νέων τεχνολογιών

Ημίφως στους δρόμους του Χαϊδαρίου! Χρειαζόμαστε περισσότερο και φτηνότερο φωτισμό

Φως, περισσότερο φως, με λιγότερα έξοδα!

Πώς να περπατήσει κανείς εδώ το βράδυ;

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button