Δ. Βίτσας: Επικίνδυνη για την Εθνική Άμυνα η γειτνίαση του Ναυστάθμου με εγκατάσταση φυσικού αερίου
Ο βουλευτής Δυτικής Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, θέτει ζητήματα ασφαλείας για τον ναύσταθμο του Πολεμικού Ναυτικού, σε περίπτωση που αναπτυχθούν εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Σε συνέντευξή του στο “Χαϊδάρι Σήμερα” λέει ότι ακόμα και ένα μικρής κλίμακας ατύχημα θα δημιουργούσε πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του Ναυστάθμου, πόσο μάλλον στην απευκταία περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης ή τρομοκρατικού χτυπήματος.
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Βίτσα.
Ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί στη Βουλή σχετικά με το σχεδιαζόμενο εργοστάσιο;
Οι βουλευτές της Δυτικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε στηρίξει με κάθε κοινοβουλευτικό μέσο και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να δίνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιότητα στον αγώνα των πολιτών του Χαϊδαρίου και της ευρύτερης περιοχής. Γιατί θεωρούμε ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια, αναγκαία και ρεαλιστικά.
Συγκεκριμένα, με δική μου πρωτοβουλία καταθέσαμε δύο σχετικές αναφορές στο προεδρείο της Βουλής, με τις οποίες φέρνουμε υπόψη των συναρμοδίων υπουργείων τα αιτήματα του Δήμου Χαϊδαρίου, των τοπικών φορέων και των πολιτών σχετικά με το ζήτημα.
Η πρώτη αναφορά που κατατέθηκε στις 14 Φεβρουαρίου περιλαμβάνει κείμενο επιστολής που υπογράφουν εξωραϊστικοί, περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής, με την οποία εκφράζουν την έντονη ανησυχία των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας για τις δυνητικές επιπτώσεις της κατασκευής εγκαταστάσεων LNG, όσον αφορά στο φυσικό, αλλά και το ανθρωπογενές περιβάλλον.
Με τη δεύτερη αναφορά, που κατατέθηκε στις 10 Μαρτίου, γνωστοποιούμε στους συναρμόδιους υπουργούς απόσπασμα πρακτικού του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χαϊδαρίου, με το οποίο ομόφωνα εκφράζεται η κατηγορηματική αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου στην κατασκευή τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και μονάδας παραγωγής ενέργειας στο χώρο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς και σε οποιαδήποτε χρήση υψηλής όχλησης δεν σχετίζεται άμεσα με τη λειτουργία των Ναυπηγείων. Είναι σαφές ότι τα αιτήματα αυτά ταυτίζονται με τις πολιτικές επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ασφαλώς, παράλληλα με αυτές τις ενέργειες σε επίπεδο Βουλής, είμαι παρών σε όλες τις σχετικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την αποτροπή της δημιουργίας σταθμούς LNG και εργοστασίου φυσικού αερίου στον Σκαραμαγκά.
Προφανώς, οι δυνατότητες παρέμβασης και ανατροπής αυτών των αποφάσεων θα είναι πολλαπλάσιες, εφόσον στις προσεχείς εκλογές ο λαός εμπιστευτεί και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να αναλάβει τη διακυβέρνηση.
Από διάφορες πλευρές προβάλλει ως «οριστικά καταδικασμένος ο Σκαραμαγκάς και η ευρύτερη περιοχή, οπότε είναι φυσικό να γίνει εκεί το εργοστάσιο». Εσείς θεωρείτε αντιστρεπτή την περιβαλλοντική υποβάθμιση και με ποιους τρόπους;
Αυτή είναι μια αναχρονιστική, εκτός πραγματικότητας και εντελώς άδικη και αλαζονική άποψη που επιπλέον υποτιμά και προσβάλλει τόσο τις πολλές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής, όσο και τους κατοίκους της. Επιπλέον, είναι ασύμβατο με αυτό που συμβαίνει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης. Δεν θα δείτε πουθενά να υλοποιείται μια πολιτική πάνω στο ιδεολόγημα ότι μια βιομηχανική περιοχή είναι ήδη «καταδικασμένη» συνεπώς δεν υπάρχει πρόβλημα να την επιβαρύνουμε κι άλλο. Αντιθέτως, όλοι οι σύγχρονοι σχεδιασμοί των περιοχών βιομηχανική δραστηριότητα συντείνουν στην όσο το δυνατόν ελάφρυνση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της περιοχής.
Άρα, προφανώς και δεν είναι χαμένη υπόθεση ο Σκαραμαγκάς και προφανώς δεν μπορεί να είναι λύση ή να προτείνεται καν να χειροτερέψουμε μια ήδη άσχημη κατάσταση. Εμείς όχι απλά θεωρούμε αναστρέψιμη την περιβαλλοντική υποβάθμιση του Σκαραμαγκά, αλλά έχουμε προτείνει και εξακολουθούμε να επιδιώκουμε να γίνουν παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν σημαντικά τη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Εμβληματική ανάμεσα σε αυτές τις πρωτοβουλίες είναι η απόδοση της προβλήτας 4 των Ναυπηγείων στους πολίτες του Χαϊδαρίου και ευρύτερα της Δυτικής Αθήνας.
Πρόκειται για το ελάχιστο αντιστάθμισμα που δικαιούνται για την πολύ σημαντική οικολογική και περιβαλλοντική υποβάθμιση που έχει ήδη υποστεί ο τόπος τους. Γι’ αυτό υποστηρίζουμε με κάθε κοινοβουλευτικό μέσο όλες τις σχετικές ενέργειας του Δήμου Χαϊδαρίου και των άλλων τοπικών φορέων της περιοχής. Ως κυβέρνηση, μάλιστα, είχαμε ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες, οι οποίες, όμως, μπήκαν στον πάγο μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019.
Έχετε αναφέρει ότι η άμεση γειτνίαση με τον κεντρικό Ναύσταθμο του Πολεμικού Ναυτικού εγκυμονεί κινδύνους, για την εθνική άμυνα. Εξηγείστε την άποψή σας.
Τα ακριβή ζητήματα ασφαλείας που εγείρονται από την άμεση γειτνίαση τέτοιων εγκαταστάσεων με μείζονος σημασίας στρατιωτικές μονάδες ασφαλώς τα γνωρίζουν πολύ καλά τα στελέχη και η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού. Ωστόσο, είναι και ζήτημα κοινής λογικής. Ο καθένας μπορεί να κατανοήσει ότι δεν είναι και η καλύτερη ιδέα να βάζεις τεράστιες δεξαμενές υγροποιημένου φυσικού αερίου δίπλα στη μεγαλύτερη μονάδα του στόλου, όπου ελλιμενίζονται οι σημαντικότερες ναυτικές μονάδες μας. Στην απευκταία περίπτωση μιας πολεμικής σύγκρουσης ή ενός τρομοκρατικού χτυπήματος, είναι σαν να βάζεις έναν μεγάλο και ευδιάκριτο στόχο με την επισήμανση «χτυπήστε εδώ». Υπάρχει επίσης και το ενδεχόμενο βιομηχανικού ατυχήματος. Ακόμα και ένα μικρής κλίμακας, δηλαδή όχι καταστροφικό, ατύχημα, ασφαλώς θα δημιουργούσε πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του Ναυστάθμου.