ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΧΥΤΑ Φυλής: “Η Αττική προς τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική κρίση που έχει γνωρίσει ποτέ”

Οι ουρές των απορριμματοφόρων έξω από τον ΧΥΤΑ Φυλής είναι το προοίμιο σε μια περιβαλλοντικής κρίση με ανυπολόγιστες συνέπειες. Η απραξία οδηγεί τον ΧΥΤΑ στον κορεσμό, υπό το βάρος εκατομμυρίων τόνων σκουπιδιών και η οργάνωση “Δυτικό Μέτωπο” από τη Φυλή εκπέμπει προειδοποίηση σε δραματικούς τόνους.

Αναλυτικά:  

Η κ. Δούρου παίζει με τη μεγάλη φωτιά, που άναψε η κρίση των σκουπιδιών

Οι ατελείωτες ουρές των απορριμματοφόρων έξω από τον κορεσμένο ΧΥΤΑ της Φυλής δεν οφείλονται σε «προγραμματισμένες εργασίες στο χώρο του ΧΥΤΑ, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων», όπως λέει η ανακοίνωση του ΕΔΣΝΑ. Αλλά στην πολιτική της περιφέρειας Αττικής και της κ. Δούρου.

Η απαράδεκτη ολιγωρία και οι λαθεμένες επιλογές της κ. Δούρου, της Περιφέρειας Αττικής και της κυβέρνησης μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην μεγαλύτερη περιβαλλοντική κρίση που έχει γνωρίσει ποτέ η Αττική.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην γνώριζε πως η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής είχε εξαντληθεί από το 2017.

“Παίζουν καθυστερήσεις”

Και όμως η κ. Δούρου αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του κορεσμού του ΧΥΤΑ κάνοντας νέες εγκαταστάσεις τελικής διάθεσης εκτός Φυλής, προτίμησε να παίξει καθυστερήσεις κάνοντας συνεχείς «εσωτερικές» επεκτάσεις στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Αρχικά, ψήφισε ένα ΠΕΣΔΑ που δεν περιελάμβανε χωροθετήσεις ΧΥΤΥ. Αργότερα υποσχέθηκε πως θα βρεθούν χώροι για νέους ΧΥΤΥ μέσα από την αλήστου μνήμης πολυδιαφημισμένη μελέτη για τα ανενεργά λατομεία της Αττικής.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 η κ. Δούρου αποφάσισε την πρώτη μεγάλη επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής.

Αποφάσισε να γεμίσει με σκουπίδια τον χώρο που προβλεπόταν να γίνουν τα εργοστάσια που ήθελε να κάνει ο τέως περιφερειάρχης κ. Σγουρός. Και υποσχέθηκε πως ο ΧΥΤΑ Φυλής θα δεχτεί ακόμα 3.500.000 m3 σκουπιδιών για να αντέξει μέχρι τα τέλη του 2019. Όταν υποτίθεται πως θα είχαν υλοποιηθεί μια σειρά από τα νέα έργα ΠΕΣΔΑ Αττικής.

Επέκταση στην επέκταση

Σήμερα βρισκόμαστε στις αρχές του 2019 και ούτε ο ΧΥΤΑ άντεξε και ούτε κανένας νέος ΧΥΤΥ έγινε. Τον Ιούνιο του 2018, όταν όλοι καταλάβαιναν πως παρά την τεράστια επέκταση ο ΧΥΤΑ δεν θα αντέξει, ο ΕΔΣΝΑ αποφάσισε να κάνει και νέα επέκταση στην εξαντλημένη Α΄ Φάση. Έτσι ώστε να μπορεί ο ΧΥΤΑ να δεχτεί άλλα 1.600.000 m3 σκουπιδιών για να αντέξει ως τον Ιανουάριο του 2020.

Αφού δεν έγινε κανένας νέος ΧΥΤΥ, θα έπρεπε να βρεθεί κάποιος τρόπος να εξακολουθούν τα σκουπίδια να πηγαίνουν στην Φυλή μέχρι να περάσουν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019.

Μετά τις εκλογές του Μαΐου θα έρθει και η μεγάλη λυπητερή για τη Δυτική Αττική και τη Δυτική Αθήνα. Θα είναι η νέα μεγάλη επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής για 1η φορά στην Γ΄ Φάση και μάλιστα δίπλα στην Αττική οδό.

Η δικαιολογία θα είναι για ακόμα μια φορά ακριβώς η ίδια. Θα μας πουν πως «δεν υπάρχουν έτοιμες άλλες εγκαταστάσεις και έτσι υποχρεωνόμαστε με βαριά καρδιά να επεκτείνουμε την εγκατάσταση της Φυλής».

“Φταίνε οι βροχές”

Σήμερα ο ΧΥΤΑ κοντεύει να σκάσει και λόγω έλλειψης χώρου σχηματίζονται ατελείωτες ουρές απορριμματοφόρων, που δεν μπορούν να αδειάσουν. Ο ΕΔΣΝΑ λέει πως οι καθυστερήσεις «οφείλονται στο γεγονός ότι προγραμματισμένες εργασίες στο χώρο του ΧΥΤΑ, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, δεν έγινε δυνατόν να ολοκληρωθούν εγκαίρως». Το σενάριο περιλαμβάνει και μονάδα ή μονάδες καύσης σκουπιδιών πάντα στη Δυτική Αττική.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ πριν ακόμα ψηφιστεί το νέο ΠΕΣΔΑ είχε προειδοποιήσει για αυτήν την δραματική εξέλιξη. Σήμερα επιβάλλεται να αποτραπούν τα σχέδια της επέκτασης της Φυλής.

Το σύνθημά μας είναι:

Ούτε ένα μέτρο επέκταση – ούτε ένα κιλό σκουπίδι στην Φυλή.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ καλεί τους όλους τους κατοίκους στα Δυτικά να ξεσηκωθούν τώρα, πριν από τις εκλογές. Και να περιφρουρήσουν και να προστατεύσουν τον χώρο της Γ΄ Φάσης.

Καλούμε κάθε πολίτη της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας

την Κυριακή 7 Απριλίου σε κατάληψη του χώρου της Γ΄ Φάσης.

Φυλή 8/2/19

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button