ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Χτίζεται Ομάδα Εθελοντών: Ποιοι είναι οι τομείς, πώς μπορεί κάποιος να ενταχθεί, τι εκπαίδευση θα λάβει

Ο Δήμος Χαϊδαρίου προωθεί τη σύσταση Ομάδας Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας, με σκοπό να συμπληρωθεί το δυναμικό της Πολιτικής Προστασίας του, όταν χρειάζεται, όπως γίνεται και σε άλλους ελληνικούς Δήμους, αλλά και στο εξωτερικό, όπου η κουλτούρα του οργανωμένου εθελοντισμού είναι πολύ προχωρημένη.

Η ανάγκη εθελοντών αναδεικνύεται σε κάθε αντιπυρική περίοδο (και όχι μόνο), όταν το ολιγάριθμό προσωπικό του Δήμου καλείται να καλύψει πολλούς τομείς. Θυμίζουμε περυσινά μας άρθρα στην αρχή του καλοκαιριού, που επεσήμαναν αυτή την ανάγκη (βλέπε Καμαρώνουμε για τα δάση μας, αλλά πού είναι οι εθελοντές του Χαϊδαρίου;), αλλά και τον προβληματισμό που γεννήθηκε όταν στις αρχές Αυγούστου ξέσπασε το κύμα των μεγάλων πυρκαγιών (Βαρυμπόμπη, Εύβοια) και πολλοί συμπολίτες ζητούσαν να βοηθήσουν, αλλά δεν υπήρχε μηχανισμός, μια και ποτέ δεν προβλέφθηκε στην πόλη μας. Η συγκρότηση της Ομάδας Εθελοντών αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πυροπροστασίας του Δήμου μας και αναλύθηκε διεξοδικότερα με σημερινή ανακοίνωση της δημοτικής αρχής. Είναι λοιπόν ένα θετικό βήμα, το οποίο πάντως θα χρειαστεί χρόνο να αναπτυχθεί πλήρως και να πάρει τη μορφή αντίστοιχων οργανώσεων άλλων Δήμων που λειτουργούν πολλά χρόνια.

Στο εθελοντικό τμήμα θα μπορεί να ενταχθεί όποιος το επιθυμεί και προβλέπονται εκπαιδεύσεις από την Πυροσβεστική και άλλους φορείς. Οι τομείς ενδιαφέροντος είναι: Πυροπροστασία, Αντιμετώπιση χιονοπτώσεων – πλημμυρικών φαινομένων – σεισμών, Κοινωνική Βοήθεια σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, Καθαρισμοί και αποψιλώσεις για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Τηλέφωνα επικοινωνίας 2132047255, 2132047239.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Δήμου:

Ο εθελοντισμός αποτελεί κορυφαία πράξη ανιδιοτελούς προσφοράς, κοινωνικής αλληλεγγύης, σεβασμού προς τους συνανθρώπους μας. Στη σημερινή μάλιστα εποχή, που οι αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής εντείνονται και τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά, η έννοια του εθελοντισμού αποκτά εξέχουσα σημασία για την Πολιτική Προστασία. Αυτή η επισήμανση φυσικά δεν αναιρεί την υποχρέωση της Πολιτείας και σε τοπικό επίπεδο των Δήμων και των Περιφερειών να ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας, να σχεδιάσουν την έγκαιρη αντιμετώπιση κάθε πιθανού προβλήματος και να διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα για τον σκοπό αυτό. Η δράση όμως των εθελοντών πολιτών μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των αρμόδιων φορέων και να συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία των ανθρώπινων ζωών, των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας απευθύνουν πρόσκληση στους πολίτες του Χαϊδαρίου, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή και ένταξη τους στην Ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας.

Οι τομείς δραστηριοποίησης της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας καθορίζονται ως: Πυροπροστασία, Αντιμετώπιση χιονοπτώσεων – πλημμυρικών φαινομένων – σεισμών, Κοινωνική Βοήθεια σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, Καθαρισμοί και αποψιλώσεις για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Η Εθελοντική Ομάδα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου και συντονίζεται από την Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας. Θα οργανωθεί πάνω στα πρότυπα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και θα λάβει την απαιτούμενη εκπαίδευση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2132047255, 2132047239

Η Αίτηση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Υποψήφιου Εθελοντή Πολιτικής Προστασίας υποβάλλεται στο Γραφείο της Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας στο ισόγειο του Δημαρχείου.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button