ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Χάθηκε και το έργο αποχέτευσης της Αφαίας – Σκαραμαγκά. Τεράστιες ευθύνες της δημοτικής αρχής Ντηνιακού”

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Η περιοχή της Αφαίας και του Σκαραμαγκά είναι από τις ελάχιστες στην Αττική που δεν έχει αποχέτευση!!! Ένα έργο που έπρεπε να γίνει όταν εντάχθηκε η περιοχή στο σχέδιο πόλης το 1992 και οι κάτοικοι πλήρωσαν εισφορές σε γη και χρήμα.

Τον Απρίλιο του 2019 και μετά από πολλές πιέσεις και αλλεπάλληλες συναντήσεις, υπογράφηκε σύμβαση για την αποχέτευση της Αφαίας και του Σκαραμαγκά μεταξύ Δήμου Χαϊδαρίου (υπέγραψε ο τότε Δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος), ΕΥΔΑΠ και Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Ο αγωγός της αποχέτευσης θα κάλυπτε το Κέντρο φιλοξενίας Σκαραμαγκά, ολόκληρο τον οικισμό της Αφαίας – Σκαραμαγκά και θα κατέληγε στο εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού, στην Παραλία Ασπροπύργου.

Η μελέτη και η σύμβαση που υπογράφηκε προέβλεπε ότι οι συνδέσεις όλων των κατοικιών με τον αγωγό θα γίνονταν δωρεάν, ενώ παράλληλα θα εξοικονομούνταν 700.000 ευρώ το χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό, που είναι το ετήσιο κόστος για τις εκκενώσεις βόθρων του Κέντρου φιλοξενίας Σκαραμαγκά, αλλά και τα πρόστιμα που πληρώνει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή υπάρχουν βόθροι στην Αττική. Όλα αυτά συζητήθηκαν τότε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με την παρουσία των συλλόγων της Αφαίας- Σκαραμαγκά και των κατοίκων και το έργο της αποχέτευσης ψηφίστηκε ομόφωνα.

Όμως η νέα δημοτική αρχή του κ. Ντηνιακού, αντί να υλοποιήσει τη σύμβαση που θα έδινε λύση στο μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα των κατοίκων, δεν έκανε καμία ενέργεια στον ενάμιση χρόνο που διοικεί το δήμο.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έκανε ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου η δημοτική αρχή ομολόγησε ότι το έργο χάθηκε αμαχητί, χωρίς καμία προσπάθεια ενεργοποίησης – υλοποίησης της υπογεγραμμένης σύμβασης. Χάθηκε δηλαδή ένα έργο υποδομής, ιδιαίτερα αναγκαίο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στην περιοχή της Αφαίας – Σκαραμαγκά, ένα έργο που δεν θα στοίχιζε ούτε ένα ευρώ στο δήμο και στους κατοίκους.

Η απάντηση που έδωσε η Δημοτική Αρχή είναι τουλάχιστον εξοργιστική, καθώς για να δικαιολογήσει την μη υλοποίηση του έργου παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι χάθηκε και η διεκδίκηση του προβλήτα 4 στο Σκαραμαγκά (αφορά μέρος του έργου της αποχέτευσης), που παίρνει προίκα από την κυβέρνηση ο νέος αγοραστής των ναυπηγείων. Συμπερασματικά δηλαδή όχι μόνο δεν υπάρχει επί της ουσίας καμία πρόθεση αγωνιστικής διεκδίκησης του χρόνιου αιτήματος για να αποδοθεί η συγκεκριμένη έκταση στο λαό της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα η Δημοτική Αρχή πετάει στα σκουπίδια και το έργο της αποχέτευσης στην Αφαία και το Σκαραμαγκά. Όλα αυτά λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη ότι η Δημοτική Αρχή σε συμπαιγνία με την κυβέρνηση νομιμοποιεί χωματερή στην ίδια περιοχή.

Για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, επαναφέρουν μια μελέτη του 2012, που προέβλεπε να μεταφέρονται τα λύματα με αγωγό και αντλιοστάσια (λόγω υψομετρικής διαφοράς) στην αποχέτευση του Δαφνίου. Μια μελέτη για την οποία υπήρχαν πολλές ενστάσεις, ως προς τον τρόπο υλοποίησής της, αλλά και το κόστος που θα καλεστούν να πληρώσουν οι κάτοικοι. Ταυτόχρονα υπάρχουν αντιρρήσεις και γιατί πιθανόν να καταστρέψει τμήματα της Αρχαίας Ιεράς Οδού, την οποία θα “συναντήσει” στο τμήμα της από το Δαφνί μέχρι την Αφαία. Είναι λοιπόν μια λύση που θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα και πιθανόν να μην υλοποιηθεί.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ καταγγέλλει την προκλητική αδιαφορία της διοίκησης Ντηνιακού να υλοποιήσει έτοιμα και ιδιαίτερα απαραίτητα έργα που έχει ανάγκη ο χαϊδαριώτικος λαός που είναι πλέον ολοφάνερη στους συμπολίτες μας. Απαιτούμε να γίνουν όλες οι ενέργειες που χρειάζονται για να υλοποιηθεί το έργο της αποχέτευσης της Αφαίας – Σκαραμαγκά που θα δώσει λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα της πολύπαθης και υποβαθμισμένης συνοικίας του Δήμου μας.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button