ΜΝΗΜΕΣ

Χαϊδάρι: Τίμησαν την αντίσταση του ελληνικού λαού στην πολιτική επιστράτευση – Βίντεο

Εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 81 χρόνων από την αντίσταση του ελληνικού λαού στην πολιτική επιστράτευση του Γερμανού κατακτητή πραγματοποίησε το παράρτημα ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ Χαϊδαρίου, στο μνημείο του Νίκου Πλουμπίδη, στο χώρο της εκτέλεσής του.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Παναγιώτης Κουβαράς στη ομιλία του αναφέρθηκε στην τεράστια συμβολή του Νίκου Πλουμπίδη στην αντίσταση του λαού μας, από τη χρέωση του μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και καθοδηγητή της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας.

Στην συμβολή του ώστε η πολιτική επιστράτευση να ακυρωθεί τελικά μετά από ημέρες τεράστιων απεργιακών συγκεντρώσεων με εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που ηρωικά πρόταξε τα στήθη του μπροστά στα κανόνια των Γερμανών και τα τουφέκια των ντόπιων συνεργατών τους, ώστε να μην συρθούν δέσμιοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προς υποστήριξη της Βέρμαχτ απέναντι στην Σοβιετική Ένωση, που τελικά τσάκισε το φίδι του φασισμού.

Πηγή: 902.gr

Χαϊδάρι: Τίμησαν την αντίσταση του ελληνικού λαού στην πολιτική επιστράτευση - Βίντεο 3

Σημείωσε πως έτσι και σήμερα ο λαός δεν έχει κανέναν συμφέρον να στέλνει τα παιδιά του σε φρεγάτες και άλλες αποστολές μακριά από τα σύνορα, που στόχο έχουν να υπερασπιστούν τα κέρδη των λίγων, των εκμεταλλευτών. Τόνισε επίσης πως σήμερα οι κυβερνήσεις ξέρουν να αξιοποιούν την επιστράτευση απέναντι σε απεργούς αλλά όχι εκεί που θα ωφελούσε το λαό ώστε να μην πεθαίνει, όπως στην περίοδο του κορονοϊού όπου οι κλινικάρχες όχι μόνο δεν συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των φοβερών συνεπειών της πανδημίας αλλά επιχορηγήθηκαν και αδρά την ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας κατέρρεε.

Από την Κερασία Σαμαρά διαβάστηκαν αποσπάσματα από εκδόσεις του «Ριζοσπάστη» και της εφημερίδας του ΕΑΜ εκείνης της εποχής, που αναφέρονταν στην πολιτική επιστράτευση των Γερμανών και την ηρωική αντίσταση σε αυτή και διαβάστηκε ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη από το «Άξιον Εστί».

Χαϊδάρι: Τίμησαν την αντίσταση του ελληνικού λαού στην πολιτική επιστράτευση - Βίντεο 3

Η εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και με όλους να τραγουδούν το «Επέσατε θύματα» στη μνήμη και του Νίκου Πλουμπίδη αλλά και όλων όσοι πολέμησαν το τέρας του φασισμού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο  επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Χαϊδαρίου» και Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, οι Αντιδήμαρχοι Νίκος ΣταθόπουλοςΕλένη ΘερμούΛεωνίδας ΒουλγαρίδηςΝαουάφ Δαουάχερ, η Δημοτική Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κερασία Σαμαρά και ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες σε Δράση” Βασίλης Τσίτσος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button