ΙΣΤΟΡΙΑ

Χαϊδάρι: Πόθεν η ονομασία; Και έως πότε;

Χαϊδάρι: Πόθεν η ονομασία; Και έως πότε; 3

Ο κ. Παναγιώτης Νταβαρίνος, επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων, “ψηλαφεί” το όνομα της πόλης μας και ζητά αλλαγή του.

Πιο συγκεκριμένα, γράφει:

Το Χαϊδάρι είναι σήμερα η μόνη πόλη της Δυτικής Αθήνας, που έχει τουρκική ονομασία! Χρειάζεται ιστορική έρευνα για την ονομασία της πόλης μας. Υπάρχουν απόψεις ότι η περιοχή μας επί Τουρκοκρατίας ήταν τσιφλίκι του Χαϊδάρ-πασά και έτσι αιτιολογείται η ονομασία της πόλης!

Υπήρχε χωριό με την ονομασία Χαϊδάρι και στον νομό Αργολίδας, κοντά στο  Ναύπλιο. Αυτό το χωριό κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ανήκε στον Τούρκο τσφλικά Αγά Χαϊδάρ. Για αυτό τον λόγο μέχρι το 1930 ο οικισμός ονομαζόταν Χαϊδάριον.  Έκτοτε με απόφαση των κατοίκων και νομοθετική ενέργεια του Υπουργείου Εσωτερικών μετονομάστηκε σε Δρέπανο, λόγω της κοιλότητας που σχηματίζει με τη θάλασσα.

Τα Νέα Κάτω) Λιόσια, όπως και τα Άνω Λιόσια, που είχαν την ονομασία τους από τον Αρβανίτη τιφλικά Πέτρο Λιόσα, μετονομάσθηκαν επίσημα με την αρχαιοελληνική ονομασία τους σε Ίλιον το 1994 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το 2021 εορτάσαμε την επέτειο των 200 ετών από την απελευθερωτική Ελληνική Επανάσταση του 1821. Είναι καιρός, πλέον, οι Χαϊδαριώτες να αναστοχασθούμε την ονομασία της πόλης μας. Έχουμε πολλές και ποικίλες ελληνικές ονομασίες στην Ιστορία μας. Ας μην παραμείνει η τουρκική ονομασία της πόλης μας. Ο Δήμος πρέπει να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες!

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
3 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Χρυσούλα Σινανη
Χρυσούλα Σινανη
1 έτος πριν

Συμφωνώ ..γιατί όχι …κ μιας κ οι πρώτοι που κατοικούσαν στην περιοχή από το 1929 κ μετά ήταν Χιώτες κ λίγο αργότερα Φωκαείς ας ονομαστεί Χιωτιδα προς τιμή της Χίου…. ή Νέα Χίος..άλλωστε κ ο Σκαραμαγκάς ήταν Χιώτης οπότε η τιμή διπλή.

γιωργης
γιωργης
1 έτος πριν

η ηλίθια αυτή πρακτική της μετονομασίας των τόπων για να δημιουργηθεί μια εθνική ταυτότητα, στην πραγματικότητα το αντίθετο αποτέλεσμα έχει γιατί αφαιρεί από τους τόπους την ιστορία τους και από τους κατοίκους την ιστορική τους μνήμη. Αυτοί που τα κάνουν αυτά στην πραγματικότητα είναι ιδεοληπτικοι (όπως ο Μεταξάς που έκανε τις περισσότερες μετονομασίες) και θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία όπως την φαντάζονται. Όμως η ιστορία είναι αυτή που είναι.

Κ. Χρήστος
Κ. Χρήστος
1 έτος πριν

Μια πρόταση για νέο όνομα θα μπορούσε να είναι Δαφνί, από την ομώνυμη Μονή βέβαια, που προυπήρχε της πόλης και υπάρχει ήδη ως όνομα σε συνοικία του Χαϊδαρίου, όνομα επίσης γνωστό σε όλους τους κατοίκους της περιοχής. Το νέο όνομα, όποτε υπάρχει, θα πρέπει να είναι ένα όνομα ήδη γνωστό στους κατοίκους και να αναφέρεται σε κάποιο ιστορικό ορόσημο ή πρόσωπο της περιοχής.

Back to top button
3
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x