ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Χαϊδάρι: Ο κορωνοϊός βαράει το νταούλι και η αγορά χορεύει

“Μένουμε σπίτι”, αλλά όχι όλοι. Κάποιοι περνούν πολλές ώρες εκεί έξω, σαν τελευταίος κρίκος της εφοδιαστικής αλυσίδας προς τα νοικοκυριά, μαζί με λίγους ακόμη οικονομικούς κλάδους (όσοι δεν μπορούν να βολευτούν με τηλεεργασία). Σήμερα επιλέξαμε να μιλήσουμε με μικρούς επιχειρηματίες της πόλης και μια γενική εκτίμηση είναι πως από τη μια κατατάσσουν τον εαυτό τους στους τυχερούς, αφού έχουν μεροκάματο, από την άλλη όμως αισθάνονται ότι βρίσκονται διαρκώς εκτεθειμένοι στον κίνδυνο.   

Κατεβασμένα ρολά

Οι ειδήσεις από όλο τον κόσμο και κυρίως από γειτονικές χώρες που χτυπιούνται ανελέητα από τον ιό συγκλονίζουν και όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από “το μέσα”. Η ανησυχία για την οικονομία είναι υπαρκτή, μα όχι πρώτη σκέψη τούτη την ώρα.

Μια μικρή βόλτα στους εμπορικούς δρόμους της πόλης είναι αρκετή για να σε κάνει να ταχύνεις το βήμα σου να φύγεις. Κατεβασμένα ρολά, άδειοι δρόμοι, οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν, ως και η λαϊκή του Κέντρου σήμερα Σάββατο ήταν υποτονική. Για τα σούπερ μάρκετ βέβαια δεν γίνεται λόγος, είναι σημείο αναφοράς της σημερινής μας ζωής, για κάποιους ακόμη και άλλοθι για έξοδο. Για τον καθημερινό μόχθο των εργαζόμενων στα σούπερ μάρκετ έχουν ειπωθεί αρκετά, έχουμε γράψει κι εμείς.

Χαϊδάρι: Ο κορωνοϊός βαράει το νταούλι και η αγορά χορεύει 3 Χαϊδάρι: Ο κορωνοϊός βαράει το νταούλι και η αγορά χορεύει 5

Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου.

Ακόμη και κάποια μαγαζιά που δικαιούνται να μείνουν ανοιχτά, όπως σουβλατζίδικα, καφέ για το δρόμο και περίπτερα, προτίμησαν να βάλουν και αυτά λουκέτο, αφού η κατανάλωση έχει πέσει στα πατώματα -με λίγες εξαιρέσεις πάντως. 

Χαϊδάρι: Ο κορωνοϊός βαράει το νταούλι και η αγορά χορεύει 7 Χαϊδάρι: Ο κορωνοϊός βαράει το νταούλι και η αγορά χορεύει 9

Εμπορικό Κέντρο Δάσους. 

Για παράδειγμα, η κ. Ρένα, που έχει μίνι μάρκετ στην οδό Μάνης στο Δάσος, διαπιστώνει αύξηση του τζίρου έως και 30%. Εργάζεται ολημερίς χωρίς να βγάζει ποτέ τη μάσκα και τα γάντια και συνεχώς απολυμαίνει. “Έρχεται ο κόσμος, περισσότερο για τσιγάρα, παίρνει και κάποια μικροπράγματα ή εφημερίδα”, μας λέει, και συνεχίζει: “Καλό είναι, δε λέω, αλλά φοβάμαι κιόλας, μπαίνουν 200-250 άτομα την ημέρα και εγώ ανήκω στις ευπαθείς ομάδες”. “Σκέφτεσαι να κλείσεις;”, τη ρωτάμε. Μας εξηγεί ότι και αυτό δεν είναι εύκολο, καθώς υπάρχουν προϊόντα στα ψυγεία που χρειάζονται ειδική διαδικασία για να επιστραφούν.  

Ο Σπύρος Μέγγουλης, που έχει φούρνο στην οδό Δαβάκη, συνεχίζει το καθημερινό του πρωινό ξύπνημα, αλλά τώρα πια η ζήτηση δεν πάει πιο πέρα από το ψωμί. «Πουλάμε την ίδια ποσότητα ψωμιού σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Αντίθετα στα υπόλοιπα προϊόντα μας όπως γλυκά και σφολιατοειδή υπάρχει μείωση», λέει, και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς αφού ο κόσμος δεν βγαίνει έξω; 

“Αγοράζουν πιο πολύ κρέας από πριν”

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση στα κρεοπωλεία του Γιώργου Πάσχου, “Τα Παιδιά”. Τον συναντήσαμε στο μαγαζί του στην πλατεία Παπάγου, ενώ άλλα δύο εξυπηρετούν Περιστέρι, Ίλιον και Καματερό. Το πρώτο που τον ρωτήσαμε είναι αν υπάρχει επάρκεια στα προϊόντα αυτά. «Δεν υπάρχουν ελλείψεις στα κρέατα. Αντίθετα θα σας πω πως οι ποιότητες κρεάτων που μπήκαν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν άριστης ποιότητας», μας είπε.

Όπως μας διευκρίνισε, έχουν μειωθεί κατακόρυφα οι φυσικές παρουσίες των πελατών και έχουν αυξηθεί πολύ οι τηλεφωνικές παραγγελίες για διανομή κατ’ οίκον. Παράλληλα, παρατηρεί ότι οι ποσότητες που ζητάνε οι πελάτες του είναι μεγαλύτερες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, στα τρία του καταστήματα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα, τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πελάτες. Θα δεις και εδώ την κόκκινη λωρίδα στο πάτωμα που κρατάει την απαραίτητη απόσταση από το ταμείο και επιτρέπεται η είσοδος μέχρι δύο πελάτες. Όσον αφορά το απολυμαντικό χεριών, στα ταμεία του υπάρχουν εδώ και τρία χρόνια, κάτι που είχε δει σε χώρες της Ευρώπης όπου είχε ταξιδέψει και το είχε υιοθετήσει από καιρό. 

Μεγάλη πτώση στα delivery

Μειωμένη είναι η κίνηση στα καταστήματα έτοιμου φαγητού. Μάλιστα αρκετά από αυτά δεν λειτουργούν αυτό το διάστημα στο Χαϊδάρι. Συνομιλώντας με τον ιδιοκτήτη του ψητοπωλείου «Καλώς τους», Άρη Χρονόπουλο, ακούσαμε για πτώση του τζίρου έως 80%! Σύμφωνα με όσα μας είπε, οι τηλεφωνικές παραγγελίες από τις περίπου 300 που είχε κάθε μέρα έχουν πέσει στις 70 και έτσι αναγκάστηκε να μειώσει τις ώρες εργασίας του προσωπικού (περίπου 25 άτομα). Τις διανομές κάνουν σε ημερήσια βάση λιγότερα από πέντε άτομα, ενώ τον προηγούμενο μήνα χρειαζόταν 13 δικυκλιστές κάθε μέρα. Εφαρμόζει τα μέτρα προστασίας που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δηλαδή ότι δεν επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στο χώρο του περισσότερα από δέκα άτομα (προσωπικό και πελάτες). Όμως στις περισσότερες περιπτώσεις ο πελάτης δίνει την παραγγελία του, βγαίνει έξω και όταν ετοιμαστεί καλείται να την παραλάβει. Επίσης οι διανομείς, όταν δεν έχουν παραγγελία, περιμένουν έξω.

Στα ίδια μεγέθη κινούνται οι παραγγελίες και στο ψητοπωλείο «Θράκα».  Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του καταστήματος, Σπύρο Κανελλόπουλο, οι παραγγελίες έχουν πέσει κατά 70% και επιπλέον παρατηρεί πως ακόμα και αυτές που δέχονται είναι πιο μικρές. Για παραλαβή από το κατάστημα σπάνια περνάει κάποιος. Εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα προστασίας και προσωπικής υγιεινής του προσωπικού.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα κάθε μέρα αμέτρητες φωτογραφίες από μεσημεριανές και βραδινές μαγειρικές, ακόμα και ψωμιά, ανεβασμένες από περήφανες κυρίες, αλλά και κυρίους. Είναι οι ίδιοι, που όταν έτρεχαν στις δουλειές, υπέκυπταν εύκολα στην κούραση και επέτρεπαν στα παιδιά να παραγγείλουν από έξω. Αν προσθέσεις και τον φόβο… δικαιολογείται η πτώση στο έτοιμο φαγητό. 

Προσεκτικοί στη λαϊκή

Καμιά σχέση με την κοσμοπλημμύρα των προηγούμενων Σαββάτων στη λαϊκή αγορά του Κέντρου, στην οδό Δαβάκη. Οι πάγκοι αραιοί, οι αγοραστές αισθητά λιγότεροι, οι περισσότεροι με μάσκες και γάντια. Το ίδιο και ο Μιχάλης Σελέκος, καθώς “δεν είναι αστεία τα πράγματα”, όπως μας είπε. Παρατήρησε και αυτός ότι είναι πιο πειθαρχημένος ο τρόπος που κινείται ο κόσμος στους πάγκους (στη φωτό ψωνίζει ψάρια, μαζί με τον Κώστα Βορέα, όλοι σε… απόσταση).

Χαϊδάρι: Ο κορωνοϊός βαράει το νταούλι και η αγορά χορεύει 11

Κλείνουμε το δημοσίευμα αυτό με μια καλή είδηση. Με την ευκαιρία της συνάντησης με τον κ. Σελέκο, τον ρωτήσαμε αν η παιδίατρος σύζυγός του, που βλέπει πολύ κόσμο στο Χαϊδάρι, συνάντησε ή άκουσε για κάποιο κρούσμα σε παιδί στο Χαϊδάρι. “Όχι, παιδί κανένα”, ήταν η απάντηση.  Μακάρι έτσι να συνεχίσουμε. 

Χαϊδάρι: Ο κορωνοϊός βαράει το νταούλι και η αγορά χορεύει 13

“Ήδη όλα γίνονταν ηλεκτρονικά”

Για κίνηση στα ίδια επίπεδα μας έκανε λόγο ασφαλιστική πράκτορας, αφού έτσι κι αλλιώς,  όπως σημείωσε, εδώ και χρόνια η αγορά των ασφαλιστικών συμβολαίων γίνεται κατά 95% με ηλεκτρονική πληρωμή, όπως και η αποστολή των αποδείξεων.

“Υπάρχει ζήτηση για ασφάλειες ζωής;”, την ρωτήσαμε. “Λόγω των έκτακτων αναγκών που βιώνουμε, πολλοί υποψήφιοι πελάτες τηλεφωνούν και ζητούν να ενημερωθούν για κάποιο ασφαλιστικό πρόγραμμα”, ήταν η απάντηση.

Με την ευκαιρία μας ενημέρωσε πως δεν θα δοθεί παράταση αποπληρωμής για όλα τα ασφαλιστήρια των αυτοκινήτων.

Χαϊδάρι: Ο κορωνοϊός βαράει το νταούλι και η αγορά χορεύει 15

Και το περίπτερο Κύπρου και Ιερά Οδός, κλειστό. Ποιος περνάει πια από το δρόμο για να σταματήσει να πάρει κάτι;

Μ.Χ.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button