ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Οι κυκλικοί κόμβοι λύνουν “γόρδιους δεσμούς” – Μια περίπτωση στο Χαϊδάρι

Οι κυκλικοί κόμβοι υιοθετούνται όλο και πιο συχνά σε διάφορους Δήμους για την αντικατάσταση φαναριών σε διασταυρώσεις. Μάλιστα τους βλέπουμε όχι μόνο σε αστικές περιοχές, αλλά και μεγαλύτερους δρόμους, όπως στην πρόσφατη αναβάθμιση της Παλαιάς Εθνικής οδού Αθήνας – Θήβας, στο ύψος της Μάνδρας. Ακόμη, είναι μία χρήση την οποία προωθεί ο νέος ΚΟΚ που επεξεργάζεται το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Στο Χαϊδάρι υπάρχει μία τουλάχιστον διασταύρωση στην οποία μπορεί να εφαρμοστεί η λύση του κυκλικού κόμβου. Πρόκειται για τη διασταύρωση Ρίμινι – Φλούντζη, όπου συγκλίνουν 8 (!) ρεύματα κυκλοφορίας, δημιουργώντας μια δαιδαλώδη κατάσταση. Ο κυκλικός κόμβος αποτελεί πρόταση των κατοίκων, που έχει δημοσιευτεί παλιότερα στο έντυπο “Χαϊδάρι Σήμερα”.

Πιστεύουμε ότι το σημείο αυτό, στο οποίο συγκλίνουν οι κινήσεις προς το Νοσοκομείο Αττικόν, τα Στρατόπεδα, τα πάρκα και την παιδική χαρά, αλλά και τις ανάγκες τις γειτονιάς, θα εξυπηρετηθεί καλύτερα με έναν κυκλικό κόμβο. Ή και με έναν δεύτερο στην διασταύρωση Πλουτάρχου – Ρίμινι. Πρόβλημα χώρου δεν υπάρχει. Το μόνο ζήτημα που ίσως εγερθεί είναι η συνύπαρξή του με τον συλλεκτήρα νερού στην οδό Ρίμινι, αλλά έτσι και αλλιώς στο σημείο αυτό χρειάζεται καλύτερη διευθέτηση της απορροής των ομβρίων και τα δύο έργα μπορεί να μελετηθούν μαζί.

Θέλουμε να ακούσουμε τη γνώμη σας για τη λύση του κόμβου που προτείνουμε, αλλά και την ενδεχόμενη χρήση του και σε άλλα σημεία της πόλης.

Μια και μιλάμε για την περίπτωση της οδού Φλούντζη, θυμίζουμε ότι υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2017 που προέβλεπε την αντιδρόμησή της: Ολική κυκλοφοριακή αντιδρόμηση στην οδό Φλούντζη.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button