ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Χαϊδάρι: Καφέ κάδοι για αποφάγια και άλλα ανακυκλωτικά “καλούδια”

Σε νέο σύστημα ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων εντάσσεται ο Δήμος Χαϊδαρίου, καθώς στο επόμενο διάστημα θα προωθήσει και θα υλοποιήσει το Πιλοτικό Πρόγραμμα Κομποστοποίησης «Διαλογή στην Πηγή», με την εγκατάσταση δικτύου καφέ κάδων χωριστής συλλογής των οργανικών αποβλήτων, που αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή παραγωγής απορριμμάτων. Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια σε διάφορους Δήμους της Αττικής.

«Το 40% των σύμμεικτων απορριμμάτων να καταλήγει στους καφέ κάδους»

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και την Περιφέρεια Αττικής.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του δημάρχου για θέματα ανακύκλωσης, Κωνσταντίνο Καλογράνα, ο Δήμος θα παραλάβει σύντομα 1-2 ειδικά απορριμματοφόρα για συλλογή βιοαποβλήτων μαζί με καφέ κάδους. Το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του συστήματος είναι μέχρι τρεις μήνες.

Τα συγκεκριμένα οχήματα είναι ταυτόχρονα και πλυντήρια κάδων και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο σκοπό. Μέχρι στιγμής η ενημέρωση που υπάρχει από την Περιφέρεια είναι πως θα προμηθευτεί συνολικά 80 από τα συγκεκριμένα απορριμματοφόρα και 10.000 καφέ κάδους, που θα διανείμει σε όλους τους Δήμους του Λεκανοπεδίου. Η περισυλλογή θα γίνεται από εργάτες των Δήμων.

Τα συγκεκριμένα απορρίμματα θα καταλήγουν σε ειδικές εγκαταστάσεις που θα υποδείξει η Περιφέρεια και θα γίνονται κομπόστ.

Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, που σχεδιάζει η νέα δημοτική αρχή (το προηγούμενο ψηφίστηκε το 2015), θα πρέπει να είναι σε πλήρη εναρμόνιση με το περιφερειακό σχέδιο. Στόχος είναι το 40% των σύμμεικτων απορριμμάτων να καταλήγει στους καφέ κάδους. Όπως υπογράμμισε ο κ. Καλογράνας, η επεξεργασία των βιοαποβλήτων κοστίζει πολύ λιγότερο από αυτή των συμβατικών σκουπιδιών και είναι ο πιο ασφαλής περιβαλλοντικά τρόπος επεξεργασίας των λυμάτων.

Θα πραγματοποιηθούν και δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα όρια του Δήμου 

Επίσης το Χαϊδάρι μαζί με άλλους έξι Δήμους έχει επιλεγεί να ενταχθεί σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων, του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Στη δράση αυτή θα συμμετέχουν η περιοχή του Δαφνιού, τα νοσοκομεία Ψ.Ν.Α και Αττικό, δύο παιδικοί σταθμοί και δέκα τοπικές επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα έχει χαρακτήρα μελετητικό και ερευνητικό.

Σύμφωνα με το σκεπτικό, το Δαφνί επιλέχθηκε γιατί είναι μια «κλειστή» περιοχή. Είναι ένας καλός τρόπος για δειγματοληπτικούς ελέγχους σε ό,τι αφορά τη ποσότητα και την ποιότητα των συγκεκριμένων απορριμμάτων. Μας ανέφερε ακόμα πως άλλοι Δήμοι έχουν ήδη τρέξει τα πιλοτικά αυτά προγράμματα, όπως οι Δήμοι Βριλησσίων και Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

Νέες προοπτικές στην ανακύκλωση

Πρόσθεσε ακόμα πως ο Δήμος έχει κάνει επαφές με εταιρείες για όλα τα διαφορετικά ρεύματα των απορριμμάτων, όπως χαρτί, μέταλλο, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό, λάδια, λάστιχα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Επίσης εντάχθηκε στο πρόγραμμα του χαρτοφάγου, που αφορά στην ανακύκλωση του χαρτιού από σχολεία και δημοτικά κτήρια, ενώ θα προχωρήσει και στην επικαιροποίηση σύμβασης απομάκρυνσης όλων των ακινητοποιημένων οχημάτων.

Νέος τρόπος διαχείρισης των μπάζων

Ακόμα τις επόμενες ημέρες ο Δήμος θα υπογράψει σύμβαση με την οποία θα έχει πλέον άδεια μεταφοράς μπάζων, από δημοτικά και ιδιωτικά έργα.

Για την τωρινή κατάσταση διαχείρισης τέτοιου είδους αποβλήτων, ο κ. Καλογράνας σημείωσε ότι το κόστος για την πόλη είναι πολύ υψηλό. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως όταν τα απορριμματοφόρα πηγαίνουν να αδειάσουν τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ Φυλής, υπάρχει επόπτης που ελέγχει το φορτίο. Μόλις διαπιστώσει πως σε αυτό υπάρχει έστω και μια σακούλα μπάζα, αυτόματα χρεώνεται για το σύνολό τους 110 ευρώ ο τόνος, αντί για 55 ευρώ που είναι η κανονική χρέωση!

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο καθαριότητας, Μόρφη Σάββα, με την υπογραφή της νέας σύμβασης, ο δημότης θα μπορεί να καλεί τον Δήμο σε περίπτωση που έχει μέχρι τέσσερις σακούλες με μπάζα, προκειμένου να πηγαίνει δημοτικό συνεργείο και να τις μαζεύει με μια μικρή χρέωση. Για μεγαλύτερες ποσότητες θα έχει ο ίδιος την ευθύνη.

«Θέλουμε να έχουμε άμεση επικοινωνία με τους δημότες, πριν κάνουν την οποιαδήποτε κίνηση», τόνισε ο κ. Καλογράνας. Θα διευκρινιστεί από τον Δήμο ποια μέρα θα μπορούν να βγάζουν τα ογκώδη απορρίμματά τους και πρόσθεσε πως στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο.

Τι βάζουμε στους καφέ κάδους;

Φρούτα, λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια

Κρέας – ψάρι – θαλασσινά (και τα κόκαλα)

Αυγά (και τα τσόφλια)

Ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια

Δημητριακά, αλεύρι, ψωμί, κέικ, γλυκά

Υπολείμματα και φίλτρα από καφέ/τσάι

Γαλακτοκομικά (τυρί, παχύρευστες κρέμες, γιαούρτι)

Ξηροί καρποί και περιβλήματα

Κουκούτσια ελιάς

Κλαδιά, φύλλα, χώμα, γκαζόν

Πριονίδι, ροκανίδι

Στάχτη καυσόξυλων

Χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες, εφημερίδες (όχι χρωματιστά, γυαλιστερά ή πλαστικοποιημένα χαρτιά)

Τι ΔΕΝ βάζουμε στους καφέ κάδους;

Γόπες τσιγάρων

Τροφές και περιττώματα ζώων

Πλαστικά, γυαλιά, μεταλλικά

Μπαταρίες

Γυαλιστερά χαρτιά (π.χ. περιοδικά)

Συσκευασίες κάθε είδους (μπαίνουν στον μπλε κάδο). Στους καφέ κάδους τοποθετούμε μόνο βιοαποδομήσιμες σακούλες, γιατί μετατρέπονται κι αυτές σε κομπόστ.

Χαϊδάρι: Καφέ κάδοι για αποφάγια και άλλα ανακυκλωτικά "καλούδια" 1

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button