ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άσκηση προσομοίωσης στο Νοσοκομείο «Αττικόν» για πιθανό κρούσμα του νέου κορωνοϊού

Το ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ έχει οριστεί με εντολή του Υπουργείου Υγείας ως κέντρο αναφοράς για την υποδοχή των πρώτων ύποπτων κρουσμάτων λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται επίσης στην παροχή ιατρικής φροντίδας και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων από τον κορωνοϊό.

Ολοκληρώθηκε το πρωί στο Αττικό Νοσοκομείο η ειδική άσκηση προσομοίωσης του Υπουργείου Υγείας, με αντικείμενο την υποδοχή ύποπτων κρουσμάτων λοίμωξης από τον κορωνοϊό. Την επίσημη ειδική άσκηση προσομοίωσης του Υπουργείου στο «Αττικόν» συντόνισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος είπε ότι συνεχίζουν να ελέγχονται ύποπτα κρούσματα στη χώρα και χρειάζεται η προσοχή όλων ώστε να εντοπιστεί άμεσα όποιο ύποπτο κρούσμα και να απομονωθεί αμέσως για να μη συνεχίζει να μεταδίδει τον ιό. Ο κορωνοϊός, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, έχει κάποια ανησυχητικά στοιχεία.

«Είναι ένας ιός που ο άνθρωπος συναντά για πρώτη φορά, είναι καινούριος και λίγο πιο μεταδοτικός από τον ιό της εποχικής γρίπης. Ένας κολλάει δύο. Μοιάζει και συμπεριφέρεται σαν την εποχική γρίπη, αλλά μέχρι τώρα δείχνει να έχει μεγαλύτερη θνητότητα απ΄ ό,τι η γρίπη, καθώς το 2% όσων προσβάλλονται καταλήγουν».

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, το ζητούμενο για την επιστημονική κοινότητα είναι να μη γίνουν επιδημίες σε άλλες χώρες εκτός Κίνας, γιατί, όπως ανέφερε, τότε θα μιλάμε για πανδημία. «Υπάρχει ακόμη δυνατότητα να τον ανακόψουμε» κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα επιτήρησης στις πύλες εισόδου της χώρας, να ενταθεί η ενημέρωση όσων ταξιδεύουν, να ευαισθητοποιηθούν οι γιατροί ώστε να δηλώνουν τα τυχόν ύποπτα κρούσματα και να βρίσκονται σε ετοιμότητα 24ώρου τα εργαστήρια της χώρας.

Μετά τις δηλώσεις, δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του νοσοκομείου που προορίζονται για να νοσηλευθεί το πρώτο κρούσμα, αν αυτό εμφανιστεί. Το ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ έχει οριστεί με εντολή του Υπουργείου Υγείας ως κέντρο αναφοράς για την υποδοχή των πρώτων ύποπτων κρουσμάτων λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται επίσης στην παροχή ιατρικής φροντίδας και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων από τον κορωνοϊό. Διαθέτει ειδικό χώρο και ομάδα υποδοχής και διαλογής ύποπτων περιστατικών με υπεύθυνο τον καθηγητή Ιωάννη Παρίση και πρότυπη μονάδα νοσηλείας σε θαλάμους μόνωσης και αρνητικής πιέσεως στη Δ΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική με υπεύθυνους τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και την αν. καθηγήτρια Αναστασία Αντωνιάδου.

Άσκηση προσομοίωσης στο Νοσοκομείο «Αττικόν» για πιθανό κρούσμα του νέου κορωνοϊού 3

Η μονάδα είναι σε επικοινωνία με όλα τα ορισμένα κέντρα αναφοράς για τον νέο κορωνοϊό στην επικράτεια και έχει ειδική εμπειρία για την αντιμετώπιση ειδικών αναπνευστικών λοιμώξεων με ενδιαφέρον για τη Δημόσια Υγεία. Η αντιμετώπιση των ασθενών γίνεται σε συνεργασία με όλες τις υπόλοιπες Πανεπιστημιακές Κλινικές του ΠΓΝ Αττικόν (Πνευμονολογική, Καρδιολογική, Εντατικής Θεραπείας, Χειρουργική, Μικροβιολογικό, Παθολογική Ανατομική και Ακτινολογικά Εργαστήρια).

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφορικά με τον κορωνοϊό 2019-nCoV, συμβάλλει και με δύο εργαστήριά του. Το Εργαστήριο Μικροβιολογίας, με διευθυντή τον αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ καθηγητή Αθανάσιο Τσακρή, που δραστηριοποιείται στη διαγνωστική των λοιμώξεων που αφορούν τον νέο κορωνοϊό, είναι Εθνικό Κέντρο Αναφοράς για τη νέα Λοίμωξη, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Μικροβιολογικά Εργαστήρια της Ελλάδας.

Επίσης το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής ΗΕ, ρευματική ομάδα του οποίου απαρτίζεται από τον αναπληρωτή καθηγητή Δημήτριο Παρασκευή, την αναπληρώτρια καθηγήτρια Βάνα Σύψα, τον επ. καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη και τη δρ. Ευαγγελία Γ. Κωστάκη, δραστηριοποιείται στη μοριακή και φυλογενετική ανάλυση γενετικών και εξελικτικών χαρακτηριστικών του κορωνοϊού. Ακόμη στην εφαρμογή επιδημιολογικών μοντέλων για την πρόβλεψη πιθανών σεναρίων για τη διασπορά του ιού στη χώρα μας, καθώς και την έρευνα στην ανάπτυξη διαγνωστικών δοκιμασιών για τον κορωνοϊό 2019-nCoV.

Άσκηση προσομοίωσης στο Νοσοκομείο «Αττικόν» για πιθανό κρούσμα του νέου κορωνοϊού 5

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button