ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Χαϊδάρι: Ένας “ιμάντας” αγάπης και συμπαράστασης στον αδύναμο

Η παρουσίαση της δράσης της ομάδας “Αρχή Διαλόγου” στο Χαϊδάρι δεν γίνεται για να προβάλουμε πρόσωπα -άλλωστε δεν μας το ζήτησαν οι ίδιοι. Βούληση της εφημερίδας μας είναι να αναδείξει το κοινωνικό πρόσωπο της πόλης μας, οι άνθρωποι της οποίας βοηθούν με πολλαπλούς τρόπους το έργο της “Αρχής Διαλόγου”. Αυτή -στην ουσία- λειτουργεί σαν ιμάντας μεταφοράς της βοήθειας από τους ανθρωπιστές Χαϊδαριώτες στους ευάλωτους συμπολίτες τους. Σε έναν ομόκεντρο κύκλο, λίγο πιο έξω υπάρχουν δημοτικές δομές κοινωνικής πρόνοιας που πελαγώνουν στην γραφειοκρατία και την… έλλειψη πόρων, πχ για την στέγαση των αστέγων. Ακόμα πιο έξω βασιλεύει η ευφορία ότι η κρίση νικήθηκε, οι μπουλντόζες των επενδύσεων μαρσάρουν και τα προβλήματα αποτελούν παρελθόν!

Χαϊδάρι: Ένας "ιμάντας" αγάπης και συμπαράστασης στον αδύναμο 1Τη νέα κίνηση για τον συνάνθρωπο στο Χαϊδάρι, που λειτουργεί με σημερινή της μορφή από το προηγούμενο καλοκαίρι, απαρτίζουν συμπολίτες της διπλανής πόρτας, βιοπαλαιστές που βρίσκουν χρόνο και κουράγιο για κοινωνική δράση μέσα στα δικά τους προβλήματα, αλλά και άνεργοι που δεν εννοούν να παραδοθούν στην απραξία. Όλοι αυτοί αρνούνται φτιάξουν επίσημο σύλλογο και δεν έχουν επικεφαλής και διοικητικό συμβούλιο. «Δεν χρειάζεται να έχεις νομική μορφή για να βοηθήσεις κόσμο», μας είπε ο ακτιβιστής Φώτης Δημήτρουλας, που είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της. 

Χαϊδάρι: Ένας "ιμάντας" αγάπης και συμπαράστασης στον αδύναμο 3
Φώτης Δημήτρουλας

Ας σημειωθεί ότι πέρα από την ζωτικής σημασίας υλική βοήθεια στους άστεγους, προσπάθειες σαν αυτήν προσφέρουν και κάτι ακόμη πολύτιμο: την ανθρώπινη επαφή, το ενδιαφέρον και την κουβέντα σε ανθρώπους μοναχικούς και πικραμένους από τη ζωή.

Πλούσιες δράσεις, σε κοινή θέα

Χαϊδάρι: Ένας "ιμάντας" αγάπης και συμπαράστασης στον αδύναμο 5

Όπως μας διευκρίνισε ο κ. Δημήτρουλας, η “Αρχή Διαλόγου” είναι μία συλλογικότητα που βασίζεται στην αλληλεγγύη, στην αυτοοργάνωση και στην αντίσταση ενάντια στις πολιτικές κατά των δικαιωμάτων και της ζωής γενικότερα. Δημιουργήθηκε από Χαϊδαριώτες και τουλάχιστον μία φορά το μήνα διοργανώνουν μία μεγάλη δράση αλληλεγγύης. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιήσει με επιτυχία τρεις δράσεις.

Η πρώτη ήταν για τον μικρό Παναγιώτη-Ραφαήλ με συγκέντρωση χρημάτων, που κατέθεσαν στον τραπεζικό λογαριασμό που ανοίχθηκε για την περίπτωσή του. Η δεύτερη δράση ήταν τα περασμένα Χριστούγεννα, που παρέδωσαν σε άπορους συνδημότες μας ρούχα καθαρά και σιδερωμένα, καθώς και περίπου 350 δωράκια για παιδιά. Η τρίτη ήταν παρέμβαση σε Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών στο Μεταξουργείο, από όπου έστειλαν ένα αντιρατσιστικό μήνυμα.

Χαϊδάρι: Ένας "ιμάντας" αγάπης και συμπαράστασης στον αδύναμο 7

Οι περισσότερες δραστηριότητες πραγματοποιούνται σε πλατείες, προκειμένου να είναι σε κοινή θέα.

Δεκάδες ανώνυμοι μικροί και μεγάλοι χορηγοί

Σε καθημερινή βάση, η κίνηση αυτή μοιράζει τρόφιμα σε πολλά σπίτια στα δυτικά προάστια. Την ίδια ώρα τα μέλη της έρχονται σε επαφή με συμπολίτες μας που θέλουν να προσφέρουν χρηματικά ποσά. Είναι πολύ χαρακτηριστική και σπουδαιότατη η αξιοποίησή τους στην αποπληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ οικογενειών που κινδύνευαν να μείνουν χωρίς ρεύμα! Ιδιαίτερα δηλωτικό της αξιοπιστίας της “Αρχής Διαλόγου” είναι πως η ίδια δεν διαχειρίζεται χρήματα, αλλά υποδεικνύει στους εθελοντές χρηματοδότες περιπτώσεις νοικοκυριών σε ανάγκη. Αυτό εξηγεί την εμπιστοσύνη με την οποία την περιβάλλουν οι συμπαραστάτες της και εξηγεί τον χαρακτηρισμό “ιμάντας ανθρωπιάς” που χρησιμοποιήσαμε στην αρχή.

Με χαρά μαθαίνουμε ότι οι εθελοντές που βάζουν το χέρι στην τσέπη είναι αρκετοί και με δική τους επιλογή διατηρούν την ανωνυμία τους. Ανάμεσά τους, όπως μάς λέει ο συνομιλητής μας, και ένας διεθνής Έλληνας ποδοσφαιριστής, που αυτή τη στιγμή κάνει καριέρα στο εξωτερικό. Επίσης η κίνηση αυτή συνεργάζεται με την «Κοινωνική Κουζίνα – Ο Άλλος Άνθρωπος», για την οποία το «Χαϊδάρι Σήμερα» έχει γράψει σε παλαιότερο ρεπορτάζ.

Οι άστεγοι του Χαϊδαρίου είναι αρκετοί, πέρα από τον Χρήστο Κορδή που μένει σε αυτοκίνητο στο Δαφνί, με τον οποίο η εφημερίδα μας έχει μιλήσει αρκετές φορές. Θα παρουσιάσουμε τέτοιες περιπτώσεις σε επόμενο άρθρο μας. 

Χαϊδάρι: Ένας "ιμάντας" αγάπης και συμπαράστασης στον αδύναμο 9

“Μόνο με μια μερίδα φαγητό δεν βοηθάς – Ανάγκη η επανένταξη”

– Φώτη ποιες είναι οι επόμενες δράσεις σας;
Η συλλογικότητά μας θα δώσει στη νέα δημοτική αρχή χρονικό περιθώριο ενός μήνα, για να δούμε τι θα απαντήσουν. Από κει και πέρα θα περάσουμε σε μεγάλες δράσεις αλληλεγγύης, που θα τις κάνουμε αυτοοργανωμένα. Δεν έχουμε να δώσουμε λόγο σε κανέναν. Σε αυτή την περίπτωση, θα εκθέσουμε τη δημοτική αρχή και όλες τις δημοτικές παρατάξεις ανεπανόρθωτα.

– Πού στεγάζεται η συλλογικότητά σας;
Σε μια παλιά αποθήκη στο κτήριο της πρώην ΝΕΛΕ, που για χρόνια ήταν αναξιοποίητη.

Χαϊδάρι: Ένας "ιμάντας" αγάπης και συμπαράστασης στον αδύναμο 11

– Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29ης Ιανουαρίου ανέφερες πως υπάρχουν πολλά εγκαταλειμμένα δημοτικά κτήρια, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τους άστεγους. Εσείς με ποιο τρόπο θα μπορούσατε να τα αξιοποιήσετε;
Έχουμε πολλές προτάσεις. Αν μας τα παραδώσει ο Δήμος, θα τα φτιάξουμε μόνοι μας. Δεν θα ζητήσουμε ούτε ένα σεντς γι΄ αυτό. Θα μπορούσαν να γίνουν μικρές βιοτεχνίες και να λύσουν στο πρόβλημα της ανεργίας με τη λογική κολεκτίβας. Είχαμε κάνει προτάσεις στο παρελθόν να γίνουν και κάποιες δημοτικές επιχειρήσεις από τις οποίες θα είχε κέρδος και ο Δήμος. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως στα περισσότερα ακίνητα που μισθώνει οι ενοικιαστές του χρωστάνε υπέρογκα ποσά, οπότε θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει προς όφελος των δημοτών. Επίσης έχουμε κάνει προτάσεις για αστική καλλιέργεια σε δημοτικά οικόπεδα, κάτι που θα δώσει μεροκάματα και χρήματα παντού. Αυτή τη στιγμή κάνουμε κάτι τέτοιο σε δημοτικό χώρο στην Αφαία, με την προοπτική πως θα μάθουμε και άλλα πράγματα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και να φτάσουμε σε κάποιο επίπεδο.
– Τα έχετε θέσει αυτά στη νέα δημοτική αρχή;
Πριν από μήνες τους είχαμε κάνει κάποιες προτάσεις. Εμείς όμως δεν είμαστε εδώ για να δώσουμε ένα σχεδιασμό στο Δήμο. Δεν είμαστε συνεργάτες του. Αυτό όμως που μας ενθαρρύνει είναι η τεράστια ανταπόκριση του κόσμου, που θέλει να συμμετέχει και να βοηθήσει. Κάτι που σημαίνει πως όταν υπάρχει θέληση και ανιδιοτέλεια μπορεί να γίνουν τα πάντα. Οι άνεργοι και οι άποροι δεν είναι σημερινό φαινόμενο στο Χαϊδάρι, αλλά πολλών ετών. Συντηρώντας απλά έναν άνθρωπο με μια μερίδα φαγητό ή λιγοστά τρόφιμα, δεν τον βοηθάς. Πρέπει να συμβάλεις στην επανένταξη του.

Τεράστια η αλληλεγγύη και από τον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης

-Για τους άπορους της πόλης τι εικόνα έχεις να μας μεταφέρεις;
Όταν κάνουμε μια δράση στην πλατεία, υπάρχει μεγάλη προσέλευση. Για σκεφτείτε πόσοι άλλοι δεν μας πλησιάζουν, νιώθοντας ντροπή για κάτι που δεν φταίνε. Γνωρίζουμε όλες τις περιπτώσεις, αλλά δεν θα εκθέσουμε ποτέ κανέναν. Εμφανισιακά δεν θα αντιληφθεί ποτέ κανείς τα προβλήματα που βιώνουν. Είναι απελπιστικό να υπάρχουν σήμερα Χαϊδαριώτες που ζουν με κομμένο το ρεύμα στο σπίτι τους.
– Οι τοπικοί επιχειρηματίες σας βοηθάνε;
Όσο καιρό μαγειρεύουμε, υπάρχουν καταστηματάρχες που αυτοβούλως μας πλησιάζουν και μας προσφέρουν απλόχερα πολλά από τα είδη τους. Καφενείο της περιοχής μάς πρότεινε να πηγαίνουν μια φορά την εβδομάδα οι άστεγοι για ένα δωρεάν γεύμα. Είναι οι αφανείς ήρωες. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Ανάλογες δράσεις πραγματοποίησε η κίνησή μας το προηγούμενο καλοκαίρι για τους πυρόπληκτους στο Μάτι, όπως και για τους πλημμυροπαθείς στη Μάνδρα. Η αλληλεγγύη για εμάς δεν έχει γεωγραφικά όρια. Επίσης έχουμε επαφές με αυτόοργανωμένες ομάδες σε Αιγάλεω και Αγία Βαρβάρα. Από κοινού προγραμματίζουμε κοινές δράσεις σε ολόκληρη τη Δυτική Αθήνα.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Χαϊδάρι: Ένας "ιμάντας" αγάπης και συμπαράστασης στον αδύναμο 13
Εδώ με την ψυχή της Κοινωνικής Κουζίνας Άλλος Άνθρωπος, Κώστα Πολυχρονόπουλο, κάτω αριστερά.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button