ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΔΗΜΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο πολιτισμός στο Χαϊδάρι γιατί περνάει από το γκρέμισμα του Παλιού Δημαρχείου;

Αλληλέγγυο Στέκι “Το Καπνισμένο Τσουκάλι”

  Και ξαφνικά σηκώθηκε «κουρνιαχτός» στην πόλη μας από «αυθόρμητους» συνδημότες μας, που αποφάσισαν να μετουσιώσουν σε πράξη το λαϊκό απόφθεγμα «Οργή λαού, φωνή Θεού» και με την μέθοδο της συλλογής υπογραφών να απαιτήσουν (ου μην αλλά και επιβάλλουν) στην Δημοτική Αρχή την δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου, όχι όπου κι όπου, αλλά στον χώρο που καταλαμβάνει σήμερα το παλαιό (το ιστορικά πρώτο) Δημαρχείο στο Χαϊδάρι, το οποίο προηγουμένως -όπως αντιλαμβάνεσθε- θα ισοπεδωθεί από τις μπουλντόζες. Επειδή λοιπόν γεννάται πλήθος ερωτημάτων, καλό είναι να ανιχνεύσουμε και τις (κάποτε πρόδηλες) απαντήσεις τους.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιοι είναι οι «μπροστάρηδες» του κινήματος «Πολιτιστικό Κέντρο στη θέση του παλαιού Δημαρχείου»;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο ένας εκ των δύο (κατά δήλωση του) είναι Ηθοποιός και Σκηνοθέτης. Δηλαδή επαγγελματίας του Πολιτισμού. Τυχαίο; Δε νομίζω.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί, ντε και καλά, πρέπει το Πολιτιστικό κέντρο να γίνει στον συγκεκριμένο χώρο και με κατεδάφιση ενός ιστορικού κτιρίου και όχι κάπου αλλού;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρώτον, γιατί ο έτερος εκ των δύο (νεαρός φοιτητής) είναι γείτονας στο κτίριο του παλαιού Δημαρχείου (επί της οδού Νικομηδείας) και προφανώς θα σκέφτηκε ότι είναι αρκούντως βολικό να υπάρχει Πολιτιστικό Κέντρο, σχεδόν, στην αυλή του. Δεύτερον, γιατί (όπως λέει) βρίσκει το κτίριο του παλαιού Δημαρχείου «χωρίς αισθητική άποψη». Τρίτον, γιατί (όπως πάλι λέει) «ζούμε στην πιο πράσινη περιοχή της πόλης. Δίπλα μας είναι η μεγάλη πλατεία της Παναγίτσας, η πλατεία της οδού Περραιβού και βέβαια το μεγάλο άλσος του Διομήδειου» και ως εκ τούτου δεν πειράζει και λίγο παραπάνω «τσιμεντοποίηση», και Τέταρτον, γιατί όπως αναφέρει: «Μου προξενεί πολύ μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι ο δήμαρχος πρότεινε να προχωρήσει η επισκευή του παλιού κτιρίου, δηλαδή μια “μίζερη” λύση με μεγάλο κόστος».
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και τι θα γίνει με την ανεξάρτητη κατάληψη του «ΙΣΤΟΥ» που σήμερα φιλοξενεί Πολιτιστικές, Αλληλέγγυες και Επιμορφωτικές δραστηριότητες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο νεαρός φοιτητής είναι απολύτως σαφής καθώς αναφέρει στο άρθρο του: «Η οργάνωση “ΙΣΤΟΣ, που σήμερα χρησιμοποιεί το κτίριο μέσω κατάληψης, θα πρέπει να δεχτεί να συστεγαστεί και αυτός στο νέο Π.Κ.» Το αλληλέγγυο στέκι «Το Καπνισμένο Τσουκάλι» που αποτελεί μια δομή αλληλεγγύης με σημαντική δράση, τόσο σε κάθε πάσχοντα συντοπίτη μας όσο και στους πρόσφυγες, και η οποία δομή στεγάζει τις δραστηριότητες της στην κατάληψη του «ΙΣΤΟΥ», έχει μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο θέμα του Πολιτιστικού Κέντρου, αλλά και εν γένει του πολιτισμού στην πόλη μας.
Θεωρούμε ότι: Ο Πολιτισμός για να ανθίσει πρέπει να είναι λαϊκός και μαζικός. Πρέπει να διατρέχει τον ιστό της πόλης και να φτάνει και στην πιο απόμακρη γειτονιά. Πρέπει να αναδεικνύει την παράδοση, την γνώση και την έκφραση των κατοίκων της κάθε περιοχής. Πάνω απ’ όλα όμως ο Πολιτισμός δεν πρέπει να λειτουργεί κεντροποιημένα (Πολιτιστικό Μέλαθρο) και δεν πρέπει να περιχαρακώνεται από «ειδικούς». Οι ανάγκες για Πολιτιστικό της γειτονιάς (Αστυθέα, Ελαιώνας, Κουνέλια, Δάσος, Αφαία, Γρηγορούσα) δεν καλύπτονται από ένα Π.Κ. και πρέπει η Δημοτική Αρχή να δημιουργήσει πολιτιστικές «κυψέλες» και να αποδώσει στους κατοίκους και τις μαζικότητες (Συλλόγους) των περιοχών αυτών Δημοτικούς στεγασμένους χώρους (όπως το ‘Θεαθήναι’, το ‘Αίθριο’ κ.λ.π.) για δημιουργία.
Ο «ΙΣΤΟΣ» και οι δράσεις του όπως το Καπνισμένο Τσουκάλι, όχι μόνο δεν πρέπει να «εξοστρακιστούν» ή έστω να περιοριστούν με την μέθοδο της έξωσης για την ανέγερση νέου κτιρίου, αλλά να αναπτυχθεί το πολυποίκιλο έργο του. Τα διαθέσιμα κονδύλια (από την Περιφέρεια) χορηγούνται για την συντήρηση και βελτίωση του υπάρχοντος κτιρίου (παλαιό Δημαρχείο) και του περιβάλλοντος χώρου, και όχι για το γκρέμισμα του και την ανέγερση άλλου. Άλλωστε τα χρήματα δεν επαρκούν. Και κάτι τελευταίο. Όσοι επικαλούνται την λαϊκή θέληση δια της συλλογής υπογραφών, καλό είναι να ενημερώνουν τους πολίτες, και ειδικότερα τους νέους στις καφετέριες, για τις προθέσεις τους (γκρέμισμα του «ΙΣΤΟΥ» και ανέγερση νέου κτιρίου) και όχι να λένε: «Εάν θέλετε να γίνει Πολιτιστικό Κέντρο στην πόλη μας, παρακαλώ υπογράψτε εδώ και γράψτε το ονοματεπώνυμο σας». Έτσι ε; Ποιος να σας πει όχι.

Αλληλέγγυο Στέκι “ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ”

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button